POSTAO UDARNA VIJEST

Trumpov saveznik je lupetao svakakve gluposti, no nakon tvrdnje da bez silovanja i incesta ne bi bilo čovječanstva zgrozio je svijet


Matej Devčić
16.08.2019.09:55
Trumpov saveznik je lupetao svakakve gluposti, no nakon tvrdnje da bez silovanja i incesta ne bi bilo čovječanstva zgrozio je svijet
Profimedia

sažeto

Kongresnik Steve King pokušao je objasniti zašto se protivi izuzecima za silovanje i incest u zakonu protiv pobačaja


Matej Devčić
16.08.2019.09:55

Američki demokrati traže ostavku kongresnika iz redova Republikanaca Stevea Kinga koji je zabranu abortusa pokušao obraniti nevjerojatnom tvrdnjom da "čovječanstvo ne bi postojalo bez silovanja i incesta".

"Što da smo se vratili kroz sva obiteljska stabla i samo obrisali ljude koji su bili proizvod silovanja ili incesta? Da li bi bilo preostalog stanovništva na svijetu da smo to napravili? S obzirom na sve ratove, silovanja i pljačke koje su se dogodile, znam da ne mogu tvrditi da nisam dijelom produkt silovanja i incesta", kazao je King na sastanku Konzervativnog kluba u predgrađu Des Moinesa.

Profimedia

"Dijete nije krivo za grijehe oca i majke"

King, koji je veliki katolik, pokušao je objasniti zašto se protivi izuzecima za silovanje i incest u zakonu protiv pobačaja koji je predložio u Kongresu, tvrdeći da čak i ako je začeće proizvod zločina, rezultat je dijete koje "nije krivo za grijehe oca i majke".

Za nekoliko sati Kingove riječi postale su udarna vijest, a komentatori na internetu tvrdili su da je njegov stav odraz cijele Republikanske stranke i predsjednika Donalda Trumpa.

Republikanski senator Randy Feenstra na društvenim mrežama je iskritizirao Kinga. "Ja sam 100 posto za život, ali njegovo bizarno ponašanje i komentari umanjuju našu poruku", napisao je Feenstra na Twitteru.

Američki establišment promatraga kao "bjelačkog nacionalista"

Ovo nije prvi njegov skandal. U siječnju je javnost šokirao izjavom koju je citirao New York Times: "Bjelački nacionalizam, zagovaranje bijele superiornosti, zapadna civilizacija - kako je taj jezik postao uvredljiv? Zašto sam sjedio u učionicama gdje su me učili koristima naše povijesti i civilizacije?"

Profimedia

King je tada izjavio kako ga je list pogrešno citirao, no američki establišment, kao i dio Republikanske stranke, već dugo promatra Kinga kao "bjelačkog nacionalista", a radi se o terminu kojim sebe opisuju oni koji se zalažu za očuvanje identiteta i interesa bijele rase u SAD-u.

Prije dvije godine King se također našao pod povećalom nakon što je ustvrdio da "Amerikanci svoju civilizaciju ne mogu obnoviti tuđom djecom" te je ilegalnu imigraciju nazvao "puzajućim, usporenim terorističkim napadom na SAD".

Donald Trump

silovanje

incest

republikanci

Steve King

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter