ANTISEMITIZAM U PORASTU

Trump osudio telefonske prijetnje židovima, obećao `puno ljubavi`


HINA
21.02.2017.19:30
Trump osudio telefonske prijetnje židovima, obećao `puno ljubavi`
REUTERS

sažeto

Židovskim centrima diljem SAD-a stižu telefonske prijetnje bombama. Trump najavio ujedinjenje zemlje


HINA
21.02.2017.19:30

Američki predsjednik Donald Trump prvi put je javno osudio nedavne prijetnje židovskim centrima širom Sjedinjenih Država, tijekom posjeta u utorak novootvorenom Nacionalnom muzeju afroameričke povijesti i kulture u Washingtonu.

"Ovaj obilazak znakovit je podsjetnik zbog čega smo se morali boriti protiv netrpeljivosti, netolerancije i mržnje u svim njihovim ružnim oblicima", rekao je Trump.

Američki predsjednik je osudio telefonske prijetnje bombom koje je u ponedjeljak primilo desetak židovskih centara širom SAD-a zbog čega je bilo nužno isprazniti ih i provjeriti vjerodostojnost poziva, no sve prijetnje pokazale su se lažnima.

Antisemitske prijetnje usmjerene protiv židovske zajednice i njihovih centara užasne su i bolne i vrlo tužan podsjetnik što još treba učiniti da se iskorijeni mržnja, predrasude i zlo", rekao je.

Antidifamacijska liga, židovska nevladina organizacija koja se bori protiv svih oblika netrpeljivosti, u ponedjeljak je priopćila da je "duboko uznemirena" onime što je opisala kao četvrti niz prijetnji bombom od početka 2017. protiv židovskih institucija "u više država širom SAD-a".

"Zemlja nam je podijeljena", rekao je Trump i dodao: "Podijeljena je mnogo, mnogo godina,  ali mi ćemo je ujediniti".

Prošli tjedan je Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahum u krnjem odgovoru na pitanje o porastu antisemitskih istupa u Sjedinjenim Državama posljednjih mjeseci, obećao da će se sljedećih godina u SAD-u vidjeti "puno ljubavi".

Donald Trump

upravo sada

SAD

antisemitizam

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter