božja intervencija u trgovinskom ratu

Trump odustao od daljnjih sankcija Kini zbog Biblije. Da ih je uveo svijetu bi prijetila nestašica svete kršćanske knjige


Daniel Radman
06.07.2019.08:00
Trump odustao od daljnjih sankcija Kini zbog Biblije. Da ih je uveo svijetu bi prijetila nestašica svete kršćanske knjige
Profimedia

sažeto

U Kini se tiska oko 100 milijuna Biblija godišnje, od toga se 20 milijuna izveze u SAD


Daniel Radman
06.07.2019.08:00

U trgovinskom ratu između SAD i Kine, barem se tako čini, sve veću ulogu ima – Biblija! Donald Trump je najavio, a potom povukao prijetnju da će uvesti dodatne carine na kinesku robu koje bi, između ostalog, obuhvatile i knjige.

Kina tiska 100 milijuna primjeraka

Profimedia

Kad je došlo do najave, kršćanski izdavači iz SAD-a su se zabrinuli pa su krenula stizati upozorenja da bi daljnji nameti u praksi značili i porez na Bibliju! Kakve Kina ima veze s Biblijom legitimno je pitanje, a odgovor je da se u Kini tiska više od 100 milijuna primjeraka svete knjige kršćana.

Od cjelokupnog tiska, svaka peta kineska Biblija završi u SAD-u te se javio strah da bi za neke propovjednike i crkve zbog nameta ona postala preskupa. A isto tako postoji i razlog zašto se toliko Biblija tiska u Kini. Nju baš i ne može otisnuti svaka tiskara a najveća u svijetu, ironično, nalazi se u Nanjingu.

Tiskara u pogonu 24 sata dnevno

Getty Images

"Ova izdavačka kuća počela je izdavati Bibliju 1987. godine, samo nekoliko godina nakon što je Komunistička partija odustala od misije da uništi religiju. Danas je ova kompanija dokaz da se od religije može dobro zaraditi. To je proturječnost koja je moguća jedino u modernoj Kini", izjavio je Al-Jazeerin reporter Adrian Brown.

Otkrio je da se u Nanjingu tiskaju izdanja na čak 90 jezika te da zbog ogromnih zahtjeva tržišta pogon doslovno radi 24 sata dnevno.

SAD

Kina

Trump

Biblija

carine

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter