DANCI NE MOGU DOĆI SEBI OD ŠOKA

Trump nije jedini američki predsjednik kojem je palo na pamet kupiti Grenland. Amerika ima jako dobre razloge zašto želi baš taj arktički otok


Matej Devčić
19.08.2019.08:25
Trump nije jedini američki predsjednik kojem je palo na pamet kupiti Grenland. Amerika ima jako dobre razloge zašto želi baš taj arktički otok
reuters

sažeto

Harry Truman je 1946. godine Danskoj za Grenland ponudio 100 milijuna dolara u zlatu, no njegova ponuda je odbijena


Matej Devčić
19.08.2019.08:25

Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je novinarima kazao kako i dalje stoji pri ideji da SAD kupi Grenland. Ministarstvo vanjskih poslova Grenlanda poručilo je da se Grenland ne može stavljati na prodaju, a isto je jučer javnosti poručila i danska premijerka Mette Frederiksen koja je kazala kako se nada da Trumpova ideja nije ozbiljna.

No, čini se kako je američki predsjednik zaista ozbiljan, iako kupovina Grenlanda, kako je kazao, ne spada u prioritete njegove administracije, Trump je ustvrdio kako se radi o strateški zanimljivoj ideji, a ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow objasnio je što se krije iza ideje SAD-a da kupi Grenland. "Danska posjeduje Grenland, Danska je naš saveznik, Grenland je strateško mjesto. I imaju puno vrijednih minerala", kazao je Kudlow.

Profimedia

Truman htio kupiti Grenlanda za 100 milijuna dolara u zlatu

No, Donald Trump nije jedini američki predsjednik koji je pokušao kupiti Grenland. Prije njega je to učinio Harry Truman koji je 1946. godine Danskoj za Grenland ponudio 100 milijuna dolara u zlatu.

Njegova ponuda je obijena, ali je Amerika postigla dogovor s danskom vladom o pravu na kontrolu zračne baze Thule na Grenlandu. Razlog zašto je Amerika tada htjela kupiti Grenland krio se u činjenici da je Sovjetski Savez bio glavni protivnik SAD-a, a arktički otok bio je praktički "granica" koja dijeli dvije velike sile.

Informacije o pokušaju kupovine objavljene tek 1991.

Tadašnja američka administracija smatrala je da ako dođe do rata između ove dvije sile, američki vojni avioni koje su namjeravali pozicionirati na Grenladnu, bili bi u blizini Moskve te bi mogli reagirati. Kada se 1946. održao sastanak između Amerike i Danske na ovu temu, danski ministar vanjskih poslova Gustav Rasmussen bio je šokiran tim prijedlogom te je odbio prodati Grenland Americi.

Profimedia

Informacija o tom pokušaju kupovine isplivala je na površinu tek 1991. godine kada su objavljeni deklasificirani dokumenti Nacionalnog arhiva. 

Donald Trump

Amerika

kupovina

Grenland

Harry Truman

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter