novo savezništvo na pomolu?

Trump je mostove s 'Dragim vođom' srušio, ali ih zato Putin gradi. I to doslovno


100posto
29.04.2019.20:00
Trump je mostove s 'Dragim vođom' srušio, ali ih zato Putin gradi. I to doslovno
Reuters

sažeto

Tijekom sastanka su razgovarali o novom projektu koji bi trebao dodatno povezati dvije zemlje


100posto
29.04.2019.20:00

Iako američki predsjednik Donald Trump tvrdi da su njegovi odnosi sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom i dalje odlični, demantira ga neuspjeh nedavno održanog summita u Vijetnamu koji je iznenada prekinut bez ikakvog sporazuma zbog nesuglasica o denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

Putin gradi na ruševinama Trumpova i Kimova odnosa

Pa dok Trump teško sagrađene mostove s Dragim vođom ruši, ruski predsjednik Vladimir Putin uspješno ih gradi. I to doslovno, jer je tijekom bilateralnog sastanka s Kim Jong Unom, koji se održao prošlog četvrtka u Vladivostoku, razgovarao o projektu izgradnje mosta za automobile koji bi trebao povezivati ruski Primorski kraj i Sjevernu Koreju.

Da su planovi zaista ozbiljni, potvrdio je i Putinov izaslanik u Dalekoistočnom saveznom okrugu Yuri Trutnev, naglasivši da je projekt tek u začetku i da se ne zna kada će biti realiziran, prenosi agencija Tass.

Reuters

Dvije zemlje dijele granicu od 39 kilometara

Granica između Rusije i Sjeverne Koreje najkraća je ruska granica od 39,4 kilometra. Dvije su zemlje povezne i zračnom linijom, kao i Mostom prijateljstva preko rijeke Tumen, koji se koristi za željeznički promet. 

Kada bude izgrađen, automobilski će most biti građen prema ruskim standardima, piše Tass.

Summit Kima i Putina trebao je pokazati da Sjeverna Koreja ima još saveznika nakon neuspješnog sastanaka s Donaldom Trumpom u Hanoiju u veljači, a Kremlj ga je želio iskoristiti da se dokaže kao relevantan globalni igrač koji neće dopustiti da ga Washington izolira. 

reuters

Donald Trump

Vladimir Putin

Kim Jong-un

sastanak

newsletter

Prijavite se na Newsletter