uskoro potpuna legalizacija

Trudeau u problemima: U Kanadi sve veća nestašica marihuane


Ružica Matić
27.06.2017.21:30
Trudeau u problemima: U Kanadi sve veća nestašica marihuane
REUTERS

sažeto

Među mjerama koje Trudeau namjerava uvesti u sljedećih 12 mjeseci je i davanje dozvola građanima da uzgajaju do četiri biljke marihuane kod kuće


Ružica Matić
27.06.2017.21:30

Kanada se suočava s neuobičajenim problemom – nestašicom marihuane, a ministar financija pokrajine Ontario, Charles Sousa, rekao je kako će to biti najveći problem premijera Justina Trudeaua pri predstojećoj legalizaciji upotrebe marihuane i u rekreativne svrhe.

Upotreba marihuane u medicinske svrhe u Kanadi je legalna od 2001., a broj korisnika je otad u konstantnom porastu.

Početkom 2015. bilo ih je 23.930, a prošlog tjedna čak 167.750, javlja Quartz. Mnogi od njih već su pogođeni nestašicom biljke koja pomaže u liječenju raka, multiple skleroze, side i drugih bolesti.

Kanadski uzgajivači marihuane jednostavno ne mogu zadovoljiti toliku potražnju. Namjeravaju povećati proizvodnju, a kanadsko ministarstvo zdravstva obećalo je da će ubrzati postupak davanja licenci novim uzgajivačima. Jedan od najvećih uzgajivača, Organigram, planira ove godine proizvesti šest tona marihuane, a 2018. čak 26 tona, javlja Bloomberg.

Chris Wattie/REUTERS

Glavni cilj legalizacije upotrebe marihuane u rekreativne svrhe je suzbijanje crnog tržišta droge, no to se neće dogoditi ako će se zbog nestašice legalne marihuane ljudi 'travu' morati kupovati od dilera.

Među mjerama koje Trudeau namjerava uvesti u sljedećih 12 mjeseci je i davanje dozvola građanima da uzgajaju do četiri biljke marihuane kod kuće.

Procjenjuje se da će se 2021. u Kanadi trošiti čak 575 tona marihuane na godinu u medicinske i rekreativne svrhe. 

Marihuana

Kanada

Justin Trudeau

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter