za njega je to važan dan

Tri godine vodio je pravnu bitku kako bi mu na osobnim dokumentima pod oznakom spola pisalo 'X', a onda je ušao u povijest


Matej Devčić
16.05.2019.10:15
Tri godine vodio je pravnu bitku kako bi mu na osobnim dokumentima pod oznakom spola pisalo 'X', a onda je ušao u povijest
iStock

sažeto

Ustavni sud Austrije je 2018. odredio da državni zakoni dopuštaju dodavanje više od dva spola na osobnim dokumentima, a Alex Jürgen je prvi Austrijanac s takvim dokumentima


Matej Devčić
16.05.2019.10:15

Interseksualac Alex Jürgen prvi je Austrijanac u povijesti koji je dobio službene dokumente s označenim trećim spolom, pored muškog i ženskog. "Prvi put u životu osjećam da me zakon priznaje", kazao je Jürgen koji je osoba rođena s atipičnim kromosomima ili spolnim obilježjima.

Jürgen je pohvalio taj čin kao priznanje za sve koji se ne identificiraju kao muškarci i žene. 42-godišnjak je tri godine vodio pravnu bitku kako bi dobio putovnicu s oznakom spola X te rodni list na kojem piše "ostalo".

Zakon dopušta dodavanje više od dva spola na osobnim dokumentima

Odvjetnik dr. Helmut Graupner, jedan od vodećih odvjetnika za LGBTQ prava na europskoj razini koji je savjetovao Juergena tijekom njegove pravne bitke kazao je kako je oduševljen povijesnim izdavanjem prvih dokumenata koji potvrđuju treći spol. 

Kako piše Pink News, Gabriele Rothuber, predstavnica interskesualaca pri inicijativi HOSI Salzburg, kazala je kako je Jürgenovo dobivanje dokumenata značajan korak za sve interskesualce u Austriji.

Naime, Ustavni sud Austrije je 2018. odredio da državni zakoni dopuštaju dodavanje više od dva spola na osobnim dokumentima. Prema propisima austrijskog ministarstva unutanjih poslova iz 2018. nalažu da dijete čiji se spol ne može odrediti treba na rodnom listu imati označenu opciju "otvoreno" sve dok odluku o tome ne donesu oni sami ili njihovi zakonski skrbnici.

Intereksualne bebe često podvrgnute operacijama

Interseksualne se osobe mogu izjasniti kao "ostalo" na svome rodnom listu ako su im prije toga potvrdu dali medicinski stručnjaci. Aktivisti to žele ukinuti, a Jürgen je kazao kako je proživljavao traume kada bi ponovno morao ići liječniku.

Interseksualne bebe često su podvrgnute operacijama kako bi im se izgled i funkcija genitalija uskladili s muškim ili ženskim spolom, što prema stručnjacima može dovesti do psiholoških poremećaja kasnije u životu. Medicinske nepotrebne operacije interseksualne djece bez njihovog pristanka zabranjene su u Malti i Portugalu.

Austrija

interseksualne osobe

Alex Jürgen

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter