EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE: POBUNA U JASTREBARSKOM

'Tri godine drže zarazni medicinski otpad pored naših kuća, a nitko nam ništa nije rekao'; Direktor: 'Sve je po zakonu'


Tomislav Kukec
29.08.2018.21:00
'Tri godine drže zarazni medicinski otpad pored naših kuća, a nitko nam ništa nije rekao'; Direktor: 'Sve je po zakonu'
Ranko Šuvar / Cropix

sažeto

Na samo nekoliko stotina metara od prvih objekata nalazi se postrojenje koje obrađuje medicinski otpad iz većine hrvatskih bolnica


Tomislav Kukec
29.08.2018.21:00

Tisuće stanovnika Jastrebarskog, gradića nadomak Zagreba, diglo se na noge nakon što je ovih dana otkriveno da njemačka kompanija Remondes Medison nadomak kuća i turističkih znamenitosti već godinama svakodnevno obrađuje tisuće kilograma opasnog otpada dnevno. 

Ranko Šuvar / Cropix

Riječ je o infektivnom i potencijalno infektivnom medicinskom otpadu koji u Jastrebarsko pristiže iz čitave Hrvatske. U postrojenje nedaleko željezničke stanice te odmah uz pogone farmaceutske kompanije Krka svakodnevno pristižu kamioni s otpadom prikupljenim u svim zagrebačkim bolnicama, te brojnim okolnim zdravstvenim ustanovama, domovima zdravlja, privatnim ordinacijama...

Postoji li opasnost od širenja zaraze?

Govorimo o krvavim zavojima i gazama, špricama, iskorištenim kateterima i pelenama, ukratko svemu što je bilo u kontaktu s pacijentima, pa i onima koji boluju od najtežih zaraznih bolesti. Nakon što kamionima stigne u Jastrebarsko, takav se otpad u posebnom uređaju, takozvanom autoklavu, izlaže parnoj sterilizaciji pri temperaturi od iznad 120 stupnjeva Celzijevih, a potom se kamionima ponovno otprema i to na spaljivanje u Austriju. 

Ranko Šuvar / Cropix

Građani Jastrebarskog bijesni su jer, kažu, nitko ih godinama nije obavijestio da se postrojenje s tako opasim otpadom nalazi nadomak njihovih kuća, svega tristotinjak metara od novootvorenog luksuznog hotela te na nekoliko stotina metara od prvih kuća i ugostiteljskih objekata. Za sve su doznali sasvim slučajno. 

Naime, tvrtka Remondis dosad je godinama uspijevala dobivati privremene, šestomjesečne dozvole za mobilno postrojenje. To je konkretno značilo da su, pričaju nam stanovnici Jastrebarskog, svakih pola godine postrojenje pomaknuli stotinu metara dalje, pa na dozvolu umjesto adrese V. Holjevca 20, upisali V. Holjevca 20b, a protokom novih šest mjeseci postrojenje bi ponovno vratili na raniju lokaciju. Bila je to ta 'mobilnost' mobilnog postrojenja. No, sada su odlučili napraviti trajno, stacionarno postrojenje. Da bi dobili sve potrebne dozvole morali su naručiti studiju utjecaja na okoliš, a njezin je sastavni dio jana rasprava. Iako je tvrtka zakazala javnu raspravu usred ljeta, kada je većina stanovnika na godišnjim odmorima, ipak se pročulo za namjere njemačke kompanije i nastao je kaos. 

Ranko Šuvar / Cropix

U lokalnom kafiću u Cvetkoviću, jednom od središta pobune protiv postrojenja, donedavno se potpisivala peticija kojom su mještani izražavali protivljenje ovakvom otpadu u svom, inače mirnom i pitoresknom gradiću. 

"Možda oni doista i imaju sve potrebne dozvole, kako kažu, ali ovo doista nije u redu što su napravili. Na ulazu u postrojenje nema nikakve table niti informacije što se unutra događa. Ljudi su godinama uz to postrojenje uzgajali poljoprivredna dobra a da nisu znali što se tamo događa. Nitko nas ni o čemu nije obavijestio", govore nam stanovnici Cvetkovića, naselja najbližeg postrojenju za obradu opasnog medicinskog otpada. 

"Zar je to stvarno način, da se zarazni otpad stavlja uz kuće, umjesto na neka, udaljenija mjesta", pita nas stariji stanovnik Cvetkovića Mirko Rubinić.

'Borit ćemo se svim sredstvima'

Pričaju i kako je nekoliko poljoprivrednika koji se bave uzgojem eko-hrane odustalo od obrađivanja površina nedaleko postrojenja. Jer, vele, možda to stvarno i nije opasno kao što kompanija tvrdi, ali kako kupcima organskih proizvoda i zdrave hrane objasniti da kupuju proizvode uzgojene nadomak postrojenja za obradu zaraznog medicinskog otpada. 

"Nije bitno što mi mislimo, nego hoće li našu zdravu hranu kupiti netko tko sazna da se tu zbrinjava medicinski otpad", napominju.

Susrećemo ovdje i predsjednika Mjesnog odbora Ivana Bakšića koji kaže da će se stanovnici ovog naselja boriti svim zakonskim sredstvima kako bi spriječili da kompanija dobije dozvolu i ostane ovdje godinama. 

Ranko Šuvar / Cropix

"Vijest o instaliranju postrojenja za obradu opasnog medicinskog otpada izazvala je veliku zabrinutost među našim mještanima, koji smatraju da će se time narušiti kvaliteta života i zdravlja u našem naselju. Na zboru građana održanom 17. kolovoza mještani i članovi Mjesnog odbora jednoglasno su se izjasnili protiv skladištenja i instaliranja postrojenja, a postoji niz razloga zašto smo rekli ne. Odabir lokacije u neposrednoj blizini naselja, svega 300 metara od kuća, nedopustiv je. Tu je i problem glodavaca i ptica, potencijalnih prenositelja zaraze, a Studija utjecaja na okoliš preopćenita je i ne daje točan prikaz mogućeg utjecaja obrade otpada na stanovništvo, naročito uslijed mogućih havarija i nezgoda", kaže nam Bakšić. 

Ogorčen je i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel koji kaže da grad nimalo ne podržava poslovanje kompanije Remondis te također najavljuje pravnu borbu protiv tvrtke. 

"Mi smo protiv te ideje  još od 2015. godine. Stalno smo upozoravali da u našim prostornim planovima nije predviđeno takvo postrojenje. No, dozvole je izdavala država bez obzira bili mi suglasni ili ne. Točno je da je kompanija zlorabila postupak dobivanja privremenih dozvola tako da bi postrojenje selila nekoliko desetaka metara. Ali za nas je to neprihvatljivo, ako ans pitate cijeli naš grad je jedna lokacija kada je ovako opasan otpad u pitanju", kaže nam gradonačelnik Novosel. Ističe da zbog ponašanja koje je kompanija pokazala u njihovo poslovanje Jastrebarsko više ne može imati povjerenja. 

'Godinama poslujemo bez problema'

Novosel vjeruje da je studija utjecaja postrojenja na okoliš trebala biti provedena mnogo ranije, a smeta ga i što je kompanija javnu raspravu o tako važnoj pitanji zakazala u vrijeme kada je velik broj stanovnika ovog, inače razvijenog grada, na godišnjem odmoru. 

U kompaniji Remondis iskreno su iznenađeni ovakvim razvojem događaja. Direktor Tom Vereecken i direktor financija Dino Jurjević kažu za 100posto.hr kako godinama posluju bez ikakvih problema, te imaju sve potrebne dozvole za rad. 

Ranko Šuvar / Cropix

"Ni jednu od tih dozvola ne bismo dobili da grad nije bio suglasan. Do sada smo sa gradonačelnikom Novoselom održali niz sastanaka i svi su bili na vrlo prijateljskoj razini. Maksimalno poštujemo sve zakonske propise i trudimo se biti partneri lokalnoj zajednici, tako da nam nije jasno što se sada događa"; kažu u Remondisu. 

Ističu da se novom dozvolom koju sada traže od državnih tijela ništa naročito ne bi promijenilo, osim što bi mobilno postrojenje postalo stacionarno. To konkretno znači, kažu, da bi uređaj autoklav umjesto vani bio u zatvorenom prostoru, a za njegove potrebe bi se krov zgrade podigao za oko pola metra. Sve drugo ostalo bi isto. 

"Zbrinjavanje ove vrste otpada izuzetno je regulirano područje. Mi, osim što moramo zadovoljiti sve zakonske propise u Hrvatskoj, otpad izvozimo na spaljivanje u Austriju, gdje se svi naši papiri više puta kontroliraju. Nema mjesta ni najmanjoj pogrešci. Radi se o opasnom i neopasnom otpadu na koji se odnosi niz zakona a mi svaki poštujemo. Zapošljavamo 29 ljudi, uredno plaćamo sve poreze i doprinose i nije nam u interesu biti u sukobu sa lokalnom zajednicom", kažu Remondisovi direktori. 

Godišnje zbrinu između dvije i pol do tri tisuće tona medicinskog otpada iz najvećeg dijela zemlje, a kažu kako od 2015. nije zabilježen ni jedan incident. Inspekcije im, tvrde, uredno dolaze i nikada nisu imale zamjerke na njihovo poslovanje. Ipak, priznaju kako je politika kompanije dosad bila 'tiho poslovanje', zbog čega možda stanovnici Jastrebarskog nisu znali što im je u susjedstvu. 

"Ali smatrali smo da je dovoljno poštovati propise i sustav te poslovati u skladu sa zakonima", kažu. 

Odgovaraju i na kritike mještana koji kažu da je uređaj u kojem se otpad zbrinjava stariji od dvadeset godina, te da ne zadovoljava osnovne standarde. 

Ministar stigao na izvanredni sastanak

"To nije točno. Uređaj je star 23 godine, ali to se odnosi samo na vanjštinu. Sva elektronika, informatički sustav, filteri i ostalo više su puta renovirani i gotovo su novi. U inozemstvu se koristi i znatno starija tehnologija. Uređaj provodi parnu sterilizaciju otpada na temperaturi od 124 stupnja Celzijeva, nakon čega otpad izlazi potpuno sterilan, te se dalje odvozi na spaljivanje. Otpadne vode skladištimo i zbrinjavamo sukladno propisima. Poštujemo sva pravila. Razumijemo da nitko ne želi medicinski otpad blizu svojih kuća i da je to vrlo teška tema, ali nije nam jasno što bismo mi sada trebali napraviti, budući da poslujemo prema svim pravilima. Neka nam kažu što još moramo učiniti i mi hoćemo, jer nam sukob nije u interesu", kažu. 

U Jastrebarsko je danas, na izvanredni radni sastanak, stigao i ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić

"Ministar Ćorić je na navode gradonačelnika odgovorio poduzetim radnjama u vezi ove teme od kada je preuzeo čelnu funkciju u Ministarstvu. Naglasio je kako je na prijedlog Inspekcije zaštite okoliša u prosincu 2017. godine rješenjem Remondis Medison d.o.o. ukinuo dozvole za rad, jer se mobilni uređaj za obradu otpada ne smatra onaj uređaj koji se koristi duže od 6 mjeseci na određenoj lokaciji te, u tom smislu, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom rok važenja dozvole ne može biti 5 godina. Spomenuta tvrtka trenutno ima dozvolu za rad mobilnog uređaja do 21. prosinca ove godine.

Usporedno s tim tvrtka Remondis Medison d.o.o. je predala zahtjev za prenamjenu prostora čime želi privremenu obradu medicinskog otpada prenamijeniti u stalni centar. Zbog toga je, a na zahtjev tvrtke Remondis Medison d.o.o, u tijeku postupak procjene utjecaja na okoliš za obradu opasnog i neopasnog medicinskog otpada parne sterilizacije na stacioniranoj lokaciji u Jastrebarskom. Javna rasprava u okviru navedenog postupka završila je 24. kolovoza 2018. godine. U skladu s odredbama Zakona o zaštiti okoliša, Ministarstvo je poručilo kako će razmotriti sve pristigle primjedbe zainteresirane javnosti, mišljenje Savjetodavnog stručnog povjerenstva u koje su uključeni i predstavnici grada Jastrebarskog i Zagrebačke županije, mišljenje nadležnih tijela te donijeti odluku o prihvatljivosti/neprihvatljivosti navedenog zahvata za okoliš", priopćili su iz ministarstva nakon sastanka koji je, doznajemo, održan na traženje ministra. 

zaštita okoliša

Jastrebarsko

Remondis Medison

medicinski otpad

opasni otpad

infektivni otpad

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter