Namet na namet, carina za carinu

Trgovački rat sve žešći! Kina odgovorila SAD-u i podigla takse na američku robu


100posto
13.05.2019.18:00
Trgovački rat sve žešći! Kina odgovorila SAD-u i podigla takse na američku robu
REUTERS/Carlos Barria

sažeto

Samo tri dana, nakon što je SAD carinio kineski uvoz, Kina je podigla namete na uvoz robe iz SAD-a


100posto
13.05.2019.18:00

Nije trebalo dugo čekati na kinu da uzvrati udarac SAD-u u trgovinskom ratu između dvije najveće ekonomske sile na svijetu koji, čini se, dolazi prema svom vrhuncu.

Službeni Peking objavio je u ponedjeljak kako će povećati carine na američku robu vrijednu 60 milijardi dolara, od 1. lipnja, javlja CNN.

Ovo je odgovor na američko dizanje carina s 10 posto na 25 posto na kinesku izvoznu robu u vrijednosti od čak 200 milijardi dolara, koju je Trumpova administracija donijela u petak. Na taj korak odlučili su se kako bi pritisnuli Peking nakon mjesec dana neuspjelih pregovora.

Ranije je američki predsjednik Donald Trump porekao kako će američki potrošači plaćati veće carine za uvozne proizvode iz Kine te je upozorio Kinu da ne postupa na isti način. Ali Peking je odmah dao do znanja da neće pristati na nešto što šteti njihovim interesima.

Kina je povisila carine za više od 5000 američkih proizvoda, a novi iznosi su u rasponu od pet do 25 posto. Taj potez najavila je Komisija za carine kineske vlade. Od kineskih vlasti čule su se službene izjave kako se "nikad neće prepustiti vanjskim pritiscima".

SAD

Kina

trgovački rat

newsletter

Prijavite se na Newsletter