ČETIRI GODINE PAPE FRANJE

10 puta kad vam je Papa privukao pozornost, a nije pričao o vjeri


Sandra Pudja
13.03.2017.10:10
10 puta kad vam je Papa privukao pozornost, a nije pričao o vjeri
REUTERS

sažeto

Homoseksualci, pobačaj, društvene mreže, seks - niti jedna tema nije bila tabu zadnje četiri godine


Sandra Pudja
13.03.2017.10:10

Četvrta je godišnjica pontifikata pape Franje. Od prvog dana je privlačio pozornost jer je bio opušten, izravan i otkačen, iako nisu svi iz crkvenih redova bili oduševljeni time. Jedan od razloga je i što je pokazao fleksibilniji i liberalniji pristup prema onima koje crkva, čast iznimkama, stoljećima sustavno ignorira, odbacuje ili osuđuje.

Homoseksualci, pobačaj, društvene mreže, seks - niti jedna tema nije bila tabu zadnje četiri godine.

Kako je bilo puno svega, izdvajamo neke trenutke kad vam je papa Franjo sigurno privukao pozornost, a da nije pričao vjeri.

Pjeva kao magarac

REUTERS

Papa Franjo se u prosincu 2015. našalio pred tisućama mladih zboraša koje je primio u Vatikanu rekavši da pjeva "kao magarac". "Volim pjesmu", ali "kada bih morao pjevati, pjevao bih kao magarac".

"Ne znam pjevati", dodao je, rekavši da mu je ljubav prema glazbi usadila majka s kojom je svake subote poslijepodne slušao operu na radiju.

Odgovarajući na pitanje što je u dječačkoj dobi htio biti kad odraste, 79-godišnji papa Franjo je priznao da je htio biti mesar.

Oslobodio je svećenika zatvorenog zbog afere Vatileaks

REUTERS

U prosincu 2016. papa je oslobodio španjolskog svećenika zatvorenog zbog objave povjerljivih dokumenata novinarima u aferi poznatoj kao Vatileaks.

Monsignora Angela Vallejo Balda, koji je vodio povjerenstvo o financijama Vatikana, a ukrao i novinarima predao povjerljive dokumente, u srpnju je Vatikan osudio na 18 mjeseci zatvora.

Među drugim optuženima u procesu "Vatileaks" dvojica talijanskih istraživačkih novinara su oslobođeni, a jednoj savjetnici je određena uvjetna kazna.

Kad je pao (uočite šokiranu ženu u plavoj haljini, ali i ovu koja je usta pokrila letkom)

REUTERS

Papa Franjo molio se u srpnju ispred najvažnije poljske svete ikone, Crne Gospe od Jasne Gore, i rekao na misi na otvorenom pred desecima tisuća okupljenih vjernika da zahvaljuje Poljacima što su zadržali vjeru u teškim vremenima.  

Kad je blagoslivljao oltar na početku mise, spotaknuo se na stepenici.

"Abortus se može oprostiti"

REUTERS

Papa Franjo je u 11. mjesecu svim katoličkim svećenicima dao moć "opraštanja grijeha abortusa"

"Želim ponovno jasno i nepokolebljivo naglasiti kako je abortus teški grijeh, pošto se tim činom okončava nevini život. Ipak, moram naglasiti da ne postoji grijeh koji Božja milost ne može dosegnuti i isprati, kada naiđe na srce koje se istinski kaje te koje je spremno na mirenje s Ocem", rekao je.

Rekao je da je novinarstvo koje se temelji na glasinama oblik terorizma

REUTERS

"Novinarstvo koje se temelji na glasinama i tračevima je oblik terorizma, a mediji koji stvaraju stereotipe o cijelim populacijama ljudi i sudjeluju u stvaranju vijesti kojima se jača strah od migranata djeluju destruktivno, kazao je u rujnu papa Franjo.

"Širenje glasina je oblik terorizma, način na koji možete ubiti osobu svojim jezikom. Ovo najviše vrijedi za novinare, jer njihov glas može doprijeti do velikog broja ljudi. To je jedno moćno oružje."

Isusu je gej dovoljno okej

REUTERS

"Kada osoba koja je homoseksualac dođe pred Isusa, Isus sigurno neće reći 'odlazi jer si homoseksualac'", rekao je Franjo novinarima u zrakoplovu na povratku iz Azerbajdžana u listopadu 2016.

Pričao je s osnivačem Facebooka (iako sam nema profil)...

Papa je primio mladog osnivača Facebooka, milijardera Marka Zuckerberga i njegovu suprugu Priscillu Chan i s njima razgovarao o tome kako pomoći najsiromašnijima, priopćila je Sveta Stolica. Sve troje su razgovarali o "primjeni komunikacijskih tehnologija radi smanjenja siromaštva, poticanja kulture susreta i prenošenja poruke nade, napose najsiromašnijima", dodaje se u kratkom priopćenju.

... ali zato koristi Twitter i Instagram

Papa na Twitteru ima desetke milijuna pratitelja. Od ožujka je i na Instagramu.

 

Pastoral visit to the Roman parish of Santa Maddalena di Canossa nella Borgata Ottavia

A post shared by Pope Francis (@franciscus) on Mar 12, 2017 at 10:43am PDT

Komentirao Brexit

REUTERS

Odluku Britanaca da napuste Europsku uniju komentirao je u lipnju prošle godine.

"Ishod britanskog referenduma sve nas poziva da sačuvamo i britansko i europsko zajedničko dobro", rekao je Papa.

"Narod je izrazio svoju volju. Sada je na nama velika odgovornost da sačuvamo dobrobit naroda u Ujedinjenom Kraljevstvu i dobrobit i suživot cijelog kontinenta. To je ono što očekujem."

Otišao po naočale, izazvao kaos

Papa je u rujnu 2015. naglo posjetio optičara u Rimu. Inzistirao je da sam ode u prodavaonicu i isproba ih (iako bi mu ih naravno donijeli u Vatikan, trebao je samo pitati). Franjo je kod optičara proveo sat vremena, a s njim su bili osobni tajnik, tjelesni čuvar i nekoliko policajaca.

papa Franjo

Vatikan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter