MINISTRICE, ŠTO SE ČEKA?

Trebao je odavno stupiti na snagu, a studenti i dalje čekaju zakon koji regulira njihov rad


Sponzorirani članak
29.03.2018.10:30
Trebao je odavno stupiti na snagu, a studenti i dalje čekaju zakon koji regulira njihov rad
Profimedia

sažeto

Hrvatska, kao zemlja izrazito sezonskog karaktera, vapi upravo za takvim profilom zapošljavanja


Sponzorirani članak
29.03.2018.10:30

U 2018. godinu trebali smo zakoračiti s novim, dugo iščekivanim Zakonom o obavljanju studentskih poslova. Naime, studentski rad i danas je reguliran sa (zastarjelim) Pravilnikom iz davne 1996. godine. Ne samo da je prije više od 20 godina situacija na tržištu rada bila bitno drukčija, već je drukčije je bilo i samo studiranje koje će korjenite promjene doživjeti u akademskoj godini 2005./06. s Bolonjskim procesom.

"Situacija oko studentskih poslova se promjenila u ovih 20 godina. Studenti rade više nego ikada te ih je potrebno dodatno zaštiti na tržištu rada. Ovo je odlična inicijativa da se u ovom segmentu izjednače redovni i izvanredni sudenti. Ne zaboravimo da su studenti u ovom trenutku poslodavcima najatraktivniji zaposlenici kada govorimo o povremenim i sezonskim poslovima, zbog svog jednostavnog i fleksibilnog načina zapošljavanja. A kao što vam je poznato, Hrvatska kao zemlja izrazito sezonskog karaktera, vapi upravo za takvim profilom zapošljavanja, kaže nam Nikola Jurčić, suvlasnik portala za traženje posla danasradim.hr, koji iza sebe ima dugogodišnje iskustvo rada u velikim korporacijama na marketinškim i rukovodećim pozicijama. 

U tom kontekstu bilo je očekivano da Ministarstvo znanosti i obrazovanja pompozno najavljuje donošenje Zakona, no kako se bližio "dan D", tj. stupanje Zakona na snagu, tako je i uslijedila i više nego znakovita šutnja.

Koje su najvažnije novine koje studenti čekaju?

Prije svega, uvažila se inicijativa izvanrednih studenata. Njih 7000 potpisalo je peticiju kojom se tražilo uvođenje mogućnosti da i oni rade preko Student servisa. Premda se status "izvanrednog studenta" izjednačava s terminom "studij uz rad", u praksi je to znatno drugačije. Dakle, prema novoj regulativi, izvanredni studenti dobili bi pravo na studentski rad, a s obzirom da u Hrvatskoj više od 30 posto studenata studira izvanredno, ne treba previše naglašavati što bi njima značilo stupanje Zakona na snagu.

"Ovo je dugoočekivana odluka koja koja će pomoći studentima da se zaposle i da im se omogući dodatni prihod. Izvanredni studenti plaćaju svoj studij te im se na ovaj način omogućava novi izvor prihoda kojim mogu barem djelomično podmiriti svoje troškove. Izvanredan student nije nužno u stalnom radnom odonosu za vrijeme studiranja i potrebno im je omogućiti da rade isto kao i redovni studenti", smatra Jurčić. 

Osim toga, predviđena je i minimalna satnica za studentski rad, vezana uz minimalnu plaću, a prema današnjim uvjetima iznosila bi oko 20 kuna. Naknadnu za obavljeni posao student bi na svom računu trebao imati najkasnije 15 dana od završetka istoga, a dobili bi i pravo na 50 posto uvećanja naknade za noćni i rad blagdanima.

"Smatram da je to odlična novost, koja će regulirati studentski rad. Znalo se desiti da studenti nisu zaštičeni na tržištu rada, u pogledu satnice, preko uvijeta rada pa sve do izbjegavanja obveze plaćanja studentskog rada. Na ovaj način studenti su sigurniji i neće biti slabo plaćeni za posao koji rade", kaže Juričić.

Prema prijedlogu, pravo na studentski rad imali bi studenti upisani u tekuću akademsku godinu koji su u prethodnoj akademskoj godini ostvarili najmanje 1 ECTS bod, a oni koji su diplomirali pravo na obavljanje studentskih poslova zadržali bi do kraja akademske godine ili, ovisno o datumu obradne diplomskog rada, u razdoblju od tri mjeseca od završetka studija. Dakako, studenti koji prvi put upisuju prvu godinu studija, kao i redoviti studente koji su u prethodnoj akademskoj godini imali opravdan prekid studija, također bi imali pravo na studentski rad.

Ponudu studentskih, a i ostalih privremenih i sezonskih poslova možete provjeriti na portalu danasradim.hr

danasradim.hr

sezonski posao

studentski poslovi

privremeni posao

newsletter

Prijavite se na Newsletter