sasvim logično, zar ne?

Trebamo više zaposlenih u privatnom sektoru. Što se radi u Hrvatskoj? Raspiše se hrpa natječaja za rad u državnoj službi. Usred ljeta


Mia Peretić
10.08.2018.19:00
Trebamo više zaposlenih u privatnom sektoru. Što se radi u Hrvatskoj? Raspiše se hrpa natječaja za rad u državnoj službi. Usred ljeta
Damjan Tadic / CROPIX

sažeto

Želite raditi u državnoj službi? Ljetna sezona nije samo za poslove u turizmu, već i za karijeru u ministarstvu, agenciji i drugim tijelima


Mia Peretić
10.08.2018.19:00

Iako je svaki oglas za posao dobra vijest u Hrvatskoj, zanimljivo je kada na stranicama Ministarstva uprave Republike Hrvatske osvane velik broj natječaja za rad u državnoj službi. I to usred ljeta. Kada su nezaposleni primorani potražiti posao na sezoni. Kada su zaposleni koji bi razmišljali o promjeni karijere na zasluženom godišnjem. 

Nove zaposlenike žele Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo financija, Državna geodetska uprava i mnoga druga državna tijela. A to su samo najfriškiji, raspisani prije dva dana. 

Ministarstvo poljoprivrede je, primjerice, s prvim kolovozom raspisalo natječaj i za glavnog/a tajnik/icu Ministarstva, a vidi čuda, nazivi u ženskom rodu sada nisu problem.

I to na stranicama Ministarstva uprave. Koje se jučer pobunilo protiv prijedloga novog Zakona o udžbenicima koji je Ministarstvo obrazovanja proslijedilo na mišljenje tijelima državne uprave, a koji je napisan u ženskom rodu.

Traže se načelnice sektora, savjetnici, suradnici 

Stručni su uvjeti navedeni u tekstu javnog natječaja objavljenog u "Narodnim novinama", broj 72/2018 od 8. kolovoza 2018. godine, a rok za podnošenje prijava na javni natječaj je 8 dana od objave u Narodnim novinama.

Traže se svi profili djelatnika: od načelnika sektora, stručnih savjetnika i suradnika, inspektora rada do člana Uprave Hrvatske lutrije. 

Po dobrom starom običaju, prijave se podnose neposredno, što znači osobnom turnejom po institucijama ili, ne biste vjerovali u 21. stoljeću, poštom. 

Ministre uprave, sjećate li se četiri ključna cilja: digitalizacija, decentralizacija, racionalizacija, te učinkovitost i kvaliteta javne uprave? Počnimo s digitalizacijom. Zaista je demotivirajuće kada se za svaki natječaj mora printati hrpu papira koji se slaže u kuverte i za koje se plaća poštarina. No, možda državna uprava na taj način radi predselekciju, gdje opstaju samo najuporniji, vođeni starim ali poznatim načelom biznisa: moraš nešto uložiti da bi nešto dobio. 

CROPIX

A baš početkom ovog mjeseca Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je da se zaključkom o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima ide na racionalizaciju državne uprave, a sva tijela s popisa bit će ukinuta što znači da će biti pripojena nekoj drugoj agenciji ili ministarstvu.

Je li ovo logičan korak? Ako pripajate sva tijela drugim agencijama ili ministarstvu, po logici naše Vlade, treba vam još ljudi. 

Traži se i član Uprave Hrvatske lutrije

Ministarstvo financija 8. kolovoza raspisalo je natječaj za člana Uprave Hrvatske lutrije za kojeg vam treba 10 godina radnog iskustva, od kojih je 5 godina na rukovodećoj poziciji. I ne smijete imati pravomoćno rješenje nadležnog suda o provođenju istrage, kao ni potvrđenu optužnicu, presudu o izdavanju kaznenog naloga te nepravomoćnu presudu. 

Carinska uprava je raspisala tri natječaja u kojima traže 51 zaposlenika, jedan je natječaj raspisan 6., a drugi 8. kolovoza. Tog istog datuma Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavljuje svoj natječaj u kojem se  traži jedan savjetnik u Sektoru za rad i zaštitu na radu, te 11 inspektora diljem Hrvatske.

Oglasili se i Mostovci

Most nezavisnih lista u priopćenju navodi kako Državna tijela zapošljavaju novih 300 ljudi, a novcem građana plaćaju vanjske suradnike da rade njihov posao. Vlada, tvrde, očito racionalizira državna tijela po principu da, ako jedan ne zna posao, plati još jednog da pokušaju nešto zajedno, a ako ne uspiju, nema veze, platit će građani i vanjske suradnike.

Dvije godine u nacionalnom planu reformi stoji racionalizacija agencija, a Vlada napiše Zaključak bez ijednog nabrojanog učinka da će s 1. siječnjem iduće godine nešto napraviti s agencijama, no u međuvremenu može očito zaposliti još 300 državnih službenika, zamjeraju 'mostovci'.

Zanimljivo je, kažu, da se takvi natječaji najčešće objavljuju upravo tijekom ljeta, uz kratke rokove prijave.

Zanimljivo je to i nama, jer, zaista, ako nastavimo ovim tempom, umjesto za turizam, morat ćemo uvoziti radnu snagu za državnu službu.

ljeto

zapošljavanje

državna služba

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter