MISTERIJ TUTANKAMON

Trebala su desetljeća da znanstvenici otkriju zašto je mumificiran s uzdignutim penisom, sad se otkrilo i da je njegov nakit vanzemaljskog porijekla!


Daniel Radman
25.05.2019.12:00
Trebala su desetljeća da znanstvenici otkriju zašto je mumificiran s uzdignutim penisom, sad se otkrilo i da je njegov nakit vanzemaljskog porijekla!
Getty Images

sažeto

Analizom materijala utvrđeno je prisustvo reidita, iznimno rijetkog minerala koji je mogao nastati samo prilikom udara meteora


Daniel Radman
25.05.2019.12:00

Prije pet godina otkrivena je velika zagonetka, zašto je na mumificiranom tijelu egipatskog faraona Tutankamona penis stajao u uzdignutom položaju? Po tome je Tutankamon bio iznimka, nije poznato da je postojala i jedna druga mumija s takvim 'detaljem'.

Penis spriječio vjersku revoluciju

No, znanstvenici su i tome nekako doskočili, stvar je bila, smatraju, vjerske prirode. Naime, Tutankamonov otac pokušao je napraviti vjersku revoluciju, povesti Egipat prema monoteizmu, no sin – koji je na vlast došao s 10, a umro s 19 - nije dijelio iste stavove.

Getty Images

On se vratio egipatskim božanstvima, a u čast Ozirisu, bogu zagrobnog života, mumificiran je kako bi što više nalikovao njegovoj predodžbi. S izvađenim srcem, premazan crnim uljem i s - erektiranim penisom, a ta moćna simbolika Ozirisa trebala je, navodno, zaplašiti vjerske revolucionare.

Misteriozno staklo

Sad je otkrivena i druga tajna, otkud Tutankamonu mačevi i nakit od 'misterioznog' stakla. I tu su postojale razne pretpostavke, a australski znanstvenik Aaron Cavosie dao je odgovor koji je, čini se, zadovoljio znanstvenu javnost.

Kaže, staklo otkriveno u bodežima i nakitu nastalo je kao rezultat meteorskog udara. Analizom materijala utvrđeno je prisustvo reidita, iznimno rijetkog minerala koji je mogao nastati samo u takvim okolnostima.

Sto godina prošlo od otkrića grobnice

Inače, uskoro će se obilježiti stota godišnjica od otkrića Tutankamonove grobnice. Nju je, netaknutu, 1922. otkrio britanski areholog i egiptolog Howard Carter. Otkriće je bila prava senzacija u svijetu, a u grobnici je pronađena zavidna količina artefakata i blaga, ukrašena je, između ostalog, s 11 kolograma zlata.

Tutankamon je vladao je od 1334.-1323. prije Krista, na vlast je došao kao desetogodišnjak, a umro je sa svega 19 godina. Bio je posljednji vladar iz kraljevske loze 18. dinastije Novog Kraljevstva, koja je bila jedna od najmoćnijih dinastija drevnog Egipta.

nakit

meteor

Tutankamon

reidit

bodež

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter