FOTO: DESECI TISUĆA GRKA NA ULICAMA

Traže da bivša jugoslavenska republika prestane koristiti riječ 'Makedonija' u svom imenu


100posto
22.01.2018.13:25
Traže da bivša jugoslavenska republika prestane koristiti riječ 'Makedonija' u svom imenu
REUTERS

sažeto

Nakon 26 godina, Skoplje i Atena bi se konačno mogli dogovoriti o imenu, no deseci tisuća Grka prosvjeduju protiv toga da Makedonija na bilo koji način koristi svoje ime u nazivu države


100posto
22.01.2018.13:25

U Solunu (Thessaloniki), glavnom gradu grčke pokrajine Makedonije, nekoliko desetaka tisuća ljudi (New York Times piše kako je grčka policija procijenila da ih se okupilo i do 90.000), prosvjedovalo je u nedjelju protiv pokušaja Atene i Skoplja da diplomatskim naporima riješe spor oko službenog naziva države u kojoj žive Makedonci.

Velika većina prosvjednika  bili su pripadnici raznih ultra-nacionalističkih skupina, kao i ekstremno desne stranke Zlatna zora. Na skupu su, jasno, prisustvovali i svećenici, ali i izaslanstva iz dijaspore, što također ne čudi. Organizatori prosvjeda tvrde kako nisu bili povezani ni s jednom političkom opcijom već da ih je okupio cilj da se bivšoj jugoslavenskoj republici jasno kaže da prestane koristiti riječ "Makedonija" u svom imenu.

Članica odbora organizatora okupljanja Irini Leonardou je kazala da traže da se ime "Makedonija" izostavi iz imena oko kojeg se dogovore dvije vlade te da ne dolazi u obzir da se o tome pregovara.

'Nema dvostrukog imena, nema više izdaje!'

Sa zvučnika su glasno puštana djela legendarnog grčkog skladatelja Mikisa Teodorakisa, a prosvjednici  su uzvikivali "Grčka – Grčka – Makedonija", "Nema dvostrukog imena, nema više izdaje", "Makedonija je Grčka".

Još 1992. godine, ubrzo nakon stjecanja neovisnosti jugoslavenske republike Makedonije i kada se rodio spor oko imena, u Solunu je prosvjedovalo milijun ljudi. To pitanje već 26 godina narušava odnose dviju zemalja.

Makedoniju su pod tim imenom do sada priznale neke zemlje, uključujući  SAD, Kinu, Rusiju i Veliku Britaniju. Uz Grčku, većina europskih država, uključujući Francusku i Njemačku, službeno je nazivaju Bivšom Jugoslavenskom Republikom Makedonijom.

prosvjed

Grčka

Makedonija

nacionalizam

Zlatna zora

newsletter

Prijavite se na Newsletter