Kako je Albanija postala sjedište europskog šverca drogom

Trava iz Lazarata odgojila je generacije hašomana na Balkanu. Rama ga je zapalio i sada plantaže niču diljem Albanije, a mafija dila kokain Europi toliko jeftin da ga brojni šmrču


Mia Mitrović
11.06.2019.19:00
Trava iz Lazarata odgojila je generacije hašomana na Balkanu. Rama ga je zapalio i sada plantaže niču diljem Albanije, a mafija dila kokain Europi toliko jeftin da ga brojni šmrču
iStock

sažeto

"Korijeni nove Europe su u Albaniji, zemlji sa skoro tri milijuna stanovnika, koja je prepuna ožiljaka nepojmljive patnje, i dalje vidljive u obliku dubokih proturječnosti"


Mia Mitrović
11.06.2019.19:00

Europski centar za nadzor droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) nedavno je objavio svoje izvješće za 2018. koje je ponovno pokazalo da je konzumacija i dostupnost droga na europskom kopnu u nezaustavljivom porastu. Travu je prošle godine pušilo čak 27 milijuna Europljana. Na viskom drugom mjestu po konzumaciji je kokain kojeg je šmrkalo čak 3,5 milijuna ljudi diljem Europe.

Trava je u odnosu na prije desetak godina jača za 10 posto, a kokain, kaže izvješće, nikad jeftiniji i čišći što donekle objašnjava ovu neobičnu pomamu. Europsko tržište marihuanom i kokainom, prema procjenama Europola pod kontrolom je albanske mafije koja je, zahvaljujući uspješnom biznisu trgovanja drogom zauzela visoko peto mjesto među najmoćnijim kriminalnim organizacijama svijeta.

Srušili cijenu koke u Europi 

Čak i sitni albanski dileri krijumčarenjem koke u bogate europske zemlje mogu zaraditi i do 23.000 dolara pa ne čudi da se o ovaj posao baca sve više mladih Albanaca pa mafiji ne nedostaje regruta i kurira za svoj lukrativni biznis. Dodamo li tome činjenicu da je albanska vlada u direktnoj sprezi s mafijom što su nedavno dokazale snimke koje je objavio njemački Bild, dobit ćemo idealnu mafijašku državu.

Nastanku ovakve situacije kumovao je financijski slom koji je 90-ih pogodio zemlju koja se jedva oporavila od posljedica desetljeća komunističke diktature Envera Hodže. Zemlja je potonula u siromaštvo i korupciju, a mlade su generacije masovno iseljavale u Italiju gdje su se albanski mafijaški klanovi povezali s talijanskim. Kriminal, korupcija i krijumčarenje drogom, oružjem i ljudima desetljećima se toleriralo pa je Albanija danas narko država u pravom smislu- u krijumčarenje drogom prodrlo je u sve institucije, slično kao u Venezueli i Gvineji Bisao.

Američko je izvješće 2018. Albaniju opisalo kao 'dom nekontrolirane korupcije, slabašnih institucija i prozirnih državnih granica, trgovine drogom, utaja poreza i krijumčarenja ljudima'. Već nekoliko desetljeća Albanija slovi i za najvećeg ilegalnog proizvođača marihuane u Europi, a albanska outdoor trava 'othranila' je generacije i generacije hašomana na Balkanu. U 2017. je zaplijenjeno 68 tona marihuane u vrijednosti od 680 milijuna dolara. Nepregledna planinska područja koja je nemoguće kontrolirati kao i skroviti proplanci, vrištine i klisure, kao stvorene su za nesmetani uzgoj 'svete biljke'.

Albansku mafiju nije ojačala trgovina travom kojom se već desetljećima tradicionalno bave, već šverc kokaina, piše američki Vice. U zadnjih desetak godina, albanske su narko bande postale glavni igrač u trgovanju kokainom u Velikoj Britaniji i na europskom kontinentu. Svoj je status albanska mafija izborila dilanjem najčistijeg kolumbijskog kokaina po pristupačnim cijenama što je povećalo njegovu prodaju i potražnju, a to potvrđuju i izvješća EMCDDA.

Novcem od droge kupuju se glasovi 

Albanska mafija kontrolira rute za šverc kokaina iz Južne Amerike do velikih europskih luka u Nizozemskoj, Belgiji, ali i na našoj strani Jadrana. U albanskoj luci Dureš 2017. je tako zaplijenjeno 613 kilograma kokaina koji je bio skriven među pošiljkom banana iz Kolumbije. Istovremeno, sve više Albanaca stradava u obračunima narko kartela u Kolumbiji te puni tamošnje zatvore.

Novac od droge neodvojiv je od albanskog demokratskog sustava, piše Vice, a aktualna politička zbivanja u zemlji to i potvrđuju. Većina je političara u zemlji u nekoj vrsti deala s mafijom jer je glasove na izbora najjednostavnije osigurati kada ih platite gotovinom.

Nikica Puhalo/CROPIX

Jedno istraživanje koje je financirala Europska unija provedeno u periodu između 2016. do 2019. pokazalo je da je čak 20,7% Albanaca imalo iskustvo da im se nudi novac u zamjenu za glas na izborima. Krijumčari kokainom tako su uspješno namjestili i posljednje izbore zbog čega se trenutno trese stolica aktualnom premijeru Ediju Rami.

U skandale s drogama bila su umiješana i dva njegova ministra unutarnjih poslova. Prvog, Saimira Tahirija čeka suđenje radi optužbi za korupciju i trgovinu drogom. Tahirijevo ime u razgovorima mafijaša čula je talijanska antimafijaška policija koja ih je prisluškivala. Spominjali su ga kao 'časnika za vezu' u švercu kanabisa, kalašnjikova i podmićivanju. Kada je smijenjen, njegovo je mjesto zauzeo Fatmir Džafaj koji je nakon kratkog vremena smijenjen jer je njegov polubrat Agron u Italiji osuđen na sedam godina zbog trgovine drogom. Iako nema dokaza da je Fatmir upoznat s bratovim mutnim poslovima, Rama ga je zbog pritisaka morao smijeniti.

Padaju samo sitne ribe 

U Albaniji je ove godine uhićen i tajkun Klement Balili što je Rami poslužilo kao dobra predizborna reklama. Uhićeni tajkun bio je naime blizak Raminom bivšem koalicijskom partneru, Pokretu za socijalističku integraciju. O Balilijevom uhićenju kao i njegovoj političkoj pozadini već smo pisali.

CIJELI TEKST O KELEMENTU BALILIJU MOŽETE PROČITATI OVDJE

Zahvaljujući novcu od droge koji se dijelom slijeva i u državni proračun, kao i stranim, uglavnom talijanskim investicijama, Tirana se ubrzano razvija iako istraživanje iz 2018. pokazuje da su Albanci četvrti na svijetu u želji da emigriraju iz zemlje, piše Vice (jaču želju imaju još samo stanovnici Haitija, Liberije i Sierra Leonea).

Twitter/Reuters

Albanci trenutno čekaju kraj lipnja kada se očekuje odluka Europske unije o pokretanju pregovora. Europska komisija požuruje ovaj proces, kao i proces pristupanja Makedonije, no promatrači u Bruxellesu upozoravaju da su pred Albanijom, ako namjerava u Europu naporne i temeljite pravosudne reforme. Aktivnosti albanske mafije u zemljama zapadne Europe u Bruxellesu nisu prošle nezapaženo. 

Lazarat je izgorio, a niknule stotine novih plantaža

A sve je djelovalo tako obećavajuće prije šest godina kada je vlast u zemlji preuzeo mlad i odlučan Edi Rama, bivši gradonačelnik Tirane koji je prije nego što se počeo baviti politikom bio slikar i košarkaš. Izbore je dobio zahvaljujući tome što je borbu protiv korupcije stavljao na prvo mjesto u kampanji.

Da misli ozbiljno, pokazao je već na ljeto 2013. kada je do temelja spalio selo Lazarat koje je gotovo dva desetljeća bilo prijestolnica europskog uzgoja kanabisa. Iako su mještani junački branili selo zoljama i automatskim oružjem, nisu uspjeli svladati 800 policjaca koji su plantaže marihuane koje su godinama opskrbljivale Europu marihuanom spalili do temelja. 

Oličio je fasade Tirane u vesele boje i osvojio simpatije međunarodne zajednice.

Međutim, razvoj događaja pokazao je da i on, kao i mnogi političari u nas, samo farba tunele. Lazarat je izgorio, no nakon njegove propasti diljem Albanije niknule su na stotine novih plantaža. Trgovina marihuanom je smanjena, no primat je preuzela trgovina kokainom, ljudima i oružjem. Džaba si krečio, kazali bi naši istočni susjedi.

Ulje je na ionako zapaljivu situaciju u zemlji početkom mjeseca dolio njemački Bild objavio je kompromitirajuće telefonske razgovore koji su pokazali da je i on s mafijom dogovarao kupovinu glasova što je pokrenulo masovne antivladine prosvjede diljem zemlje koje predvodi čelnik oporbene Demokratske stranke Lulzim Baša. Tenzije su u zemlji tolike da je neki dan u Ramin ured uletio molotovljev koktel, a kako se datum lokalnih izbora, najavljenih za 30. lipnja približava, situacija postaje sve napetija. 

Krug se zatvara 

Baš kao i Edi Rama prije sedam godina, i novi vođa opozicije, Lulzim Baša izvikuje iste parole koje su Ramu dovele na vlast. I on je na platformi borbe protiv korupcije dobio potporu mladih birača, a baš kao i rama i on zaziva reformu pravosuđa i što hitriji ulazak zemlje u Europsku uniju. Kako stvari stoje u toj tajnovitoj zemlji visokih planina nad kojima nadlijeću dvoglavi orlovi, i njegova će obećanja potrajati nekoliko godina, a mafija će i dalje držati vlast i plesti svoje vrzino kolo zločina i šverca koje je zahvaljujući globalizaciji dobilo globalne razmjere.

Reuters

O Albaniji je prekrasan tekst napisao talijanski pisac i istraživački novinar Roberto Saviano, autor čuvene Gomore prema kojoj je nedavno snimljena i serija. Prenosimo dio teksta s američkog Vicea, a cijeli tekst možete pročitati ovdje.

Kada razmišljam o novoj Albaniji, ne razmišljam samo o njenoj mučeničkoj prošlosti i sadašnjosti, već i o onima koji očajnički žele novi početak. Nikada neću zaboraviti kada sam krajem devedesetih stekao prve albanske prijatelje. Bio sam student iz Italije u Njemačkoj i tijekom jedne vožnje autobusom sam zapodjenuo razgovor s grupom momaka koji su znali moj jezik. Radili su na gradilištu na periferiji grada. Shvatio sam da su Albanci jer su dobro govorili talijanski (kao i većina Albanaca, koji na Italiju gledaju onako kako su Talijani nekada gledali na Ameriku), ali nedovoljno dobro da bi sakrili svoj strani akcent. Ali ipak mi nisu htjeli reći iz kojeg su grada i kako su se našli u Kolnu.

iStock

Vremenom sam ih bolje upoznao i shvatio sam da ih je sram. Sram zbog osuđivanja, zbog razorene zemlje koju su opustošili despoti i kriminalci. Sram od traženja azila u Italiji, koja se, zaboravivši vlastitu povijest emigracije, godinama osjećala uzurpirano od strane izbjeglica iz svih dijelova svijeta. Danas Italija onima koji se dokopaju njene obale pruža istu onakvu dobrodošlicu kakvu su ranije mogli očekivati Talijani koji bi otišli u Sjedinjene Države, Njemačku i Švicarsku, gdje su prema njima postupali kao prema životinjama. Ti ljudi su bili isti kao ja, ali dok sam ja čitao knjige, oni su morali prijeći pola Europe da bi našli posao. Tih godina je malo ljudi moglo predvidjeti ekonomski kolaps koji će pogoditi zapadna tržišta, i ja sam se osjećao povlašteno zbog toga što sam Talijan.

Istock

Sada sličan optimizam mogu da vidim u Albaniji, zemlji u usponu, koja je kandidat za članstvo u Europskoj Uniji. Iako ljudi i dalje odlaze na suprotnu obalu Jadranskog mora, sada sve više i više idu tamo na studije i vraćaju se u domovinu, jer im Italija i veći dio Europe trenutno nemaju mnogo toga za ponuditi.

Korijeni nove Europe su u Albaniji, zemlji sa skoro tri milijuna stanovnika, koja je prepuna ožiljaka nepojmljive patnje, i dalje vidljive u obliku dubokih proturječnosti."

droga

mafija

korupcija

albanija

šverc

Edi Rama

Bild

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter