10 pitanja za...

'Tranđeli' otkrivaju kako je to biti 'Drag Queen' u Hrvatskoj, koliko im treba za šminku i frizuru, te zašto im se zamjerila Madonna


Mia Peretić
25.05.2019.14:00
'Tranđeli' otkrivaju kako je to biti 'Drag Queen' u Hrvatskoj, koliko im treba za šminku i frizuru, te zašto im se zamjerila Madonna
Timy Šarec

Mia Peretić
25.05.2019.14:00

Ove će dame zasjeniti svaku pop pjevačicu domaće scene, pa čak i kada izvode performanse na njezine hitove. Roxanne, Colinda Evangelista, Mr. E  i Entity nastupaju u kolektivu, već svima dobro poznatom House of Flamingo, i odavno su nam otkrile jednu tajnu: one su drag umjetnice, muškarci koji se u svojim performansima transformiraju u žene i to im odlično ide.

Aktivne su od 2013. godine, a s nama su podijelile što je to 'drag', kako je to biti tranđeo, koliko im treba za šminku i frizuru, kako nalaze cipele i haljine za show, te što im je Madonna rekla prilikom posjeta Veneciji.

Timy Šarec

House of Flamingo je umjetnički kolektiv, nekad se o vama referira kao na 'Drag Queen' skupinu, no kako biste se vi opisali, te kako biste opisali što je 'Drag'?

ROXANNE: Drag je jednostavno rečeno čin transformacije u svrhu nekakvog performansa, u našem slučaju transformacija iz ikone u još veće ikone. Mislim da sam ovime i navela na koji način bih opisala nas.

Kako ste se odlučili za ovaj oblik Queer arta, bavite li se samo time ili imate i druge poslove, te kako vaša obitelj gleda na vašu umjetnost?

MR. E: Rekao bi da vam je to slično kao i sa svećenicima, liječnicima ili prosvjetnim radnicima. Biti drag persona je poziv koji osjetite duboko u… tamo negdje unutra. Naravno da netko tko živi i djeluje u Hrvatskoj ne može zarađivati samo od ovog plemenitog poziva, tako da drag umjetnike možete pronaći u stvarno različitim sferama. Neki od nas su plesači, neki rade u odnosima s javnošću, kao sezonski animatori, neki su domaćice, a neki šalteruše. Ne mogu govoriti u ime svih, ali moja obitelj nažalost ne gleda moj art. Naime, svi su slijepi, vjerojatno me zato i podržavaju.

ROXANNE: Kao što je Mr. E već spomenuo, nažalost nije dovoljno baviti se samo ovim, skup je to sport, bez obzira na to što se tu nađe i pokoja prejeftina perika. Treba zasukati rukave pa odraditi štogod sezonski, pisati prozu, baviti se PR-om, djelovati kao maserka, botaničarka, slikarica i tako dalje. Moja sestra fino gleda na moj art, osobito na pojedine komade sexy rublja koje može posuditi od mene.

COLINDA: Moja obitelj, šira i uža, gleda na moj art kao i svi ostali, po pretprodajnoj cijeni od pedeset kuna.

Timy Šarec

Kakva je drag scena u Hrvatskoj, kako biste ju opisali, te kako biste s obzirom na to okarakterizirali Hrvate?

COLINDA: Od silnih su mi se autograma isušili svi markeri, a sise koju nisam potpisala u ovom gradu nema. Šalu na stranu, Hrvati štuju tlo po kojem hodamo, kako nam i doliči, a iduća prilika da to učinite u Zagrebu je 8. lipnja na Fanny Packu u Aquariusu, nakon Povorke ponosa. Ulaznice vam još kratko ostaju dostupne po cijeni od 50 kuna u Octopus piercing studiju u Gundulićevoj 31.

Možete li se predstaviti i reći nam tko utjelovljuje koje persone i zašto ste ih izabrali?

MR. E: Mogu pokušati, ali ovaj dio tko utjelovljuje koje persone mi nije baš najjasniji. Rekao bi mi sami, ali možda sam u krivu? Druga teorija koju imam je dakako masu zanimljivija. Ako kroz svećenike djeluje nekakav bog ili njegov sin i snaha, onda kroz nas svakako djeluju mnoge queer ikone koje su zadužile svijet više od bilo kakvog sveca. Mi nismo izabrali njih, one su izabrale nas. Ako je potrebno, priložit ćemo transkript prepiski s dotičnim damama kao dokaz. Da damama, muškarce baš ne volimo.

ENTITY: Ispričavam se na kašnjenju na intervju, promet je bio u kaosu. Čujem da smo tek na predstavljanju pa pretpostavljam da nisam ništa propustila. Ja sam Entity, vlasnica nekoliko imanja s pratećim voznim i letećim parkom, dobitnica pregršt prestižnih nagrada i vrlo bliska prijateljica Vesne Škare Ožbolt. Ova persona više utjelovljuje mene nego ja nju, granice su davno nestale i mogu vam reći da me više ni ne zanima gdje prestaje jedno, a počinje drugo.

Timy Šarec

Kako izgleda jedan vaš nastup i odakle crpite inspiraciju?

ROXANNE: Jedan naš nastup oduzima dah, nekoliko njih i život. U to se možete i sami uvjeriti na idućem nastupu u Aquariusu. Inspiracija dolazi sa svih strana, to zaista ovisi o trenutku; nekada ju nađete u glazbi, nekad u svom umu nakon nekih supstanci, nekad u zalasku sunca, nekad u umjetnosti, nekad u izrekama i plesnim pokretima Borne Kotromanić...

Timy Šarec

Koliko vam treba da se našminkate, napravite frizuru i odjenete?

COLINDA: Svoje najlonke navlačim kao bilo tko drugi. Prvo jednu nogu, pa onda drugu. I onda treću.

ENTITY: Vrlo rijetko te radnje obavljam samostalno, za to postolje ljudi kojima je to posao. Jedino što sam ja dužna je dovesti se u stanje u kojem sam spremna nastupati. Ako kasnimo s početkom nastupa, obično je razlog to da čekamo da nam se energija poklopi sa svemirom, da smo spreme izaći pred publiku. Naša prijateljica, Lauryn Hill, ima vrlo zanimljivu priču na ovu temu.

Što vam u procesu presvlačenja u osobu suprotnog spola najteže pada – jesu li to najlonke, čarape, uske haljine, teška šminka, friziranje?

ROXANNE: S obzirom na moju prirodnu ljepotu, divnu kožu i odlične gene nema potrebe za teškom šminkom, a i kada većinu vremena nosite samo gaće to isto olakša većinu posla.

ENTITY: Hrčci su najgori, definitivno.

COLINDA: Ništa nije prestrašno. To su sve, kako ih je nazvala naša kolegica Zdenka Kovačiček, uobičajene pi*****je.

Timy Šarec

Odakle nabavljate žensku odjeću tih veličina, je li vam to katkad problem?

ENTITY: Nikakav problem, sva odjeća koju nosimo napravljena je isključivo za nas i prema našim mjerama pa nam stoji kao salivena.

Možete li opisati najsmješnije / najbolje / najluđe iskustvo s nekog performansa, dakle neku scenu koja vam se urezala u pamćenje?

MR. E: Evo već sat vremena razmišljam i stvarno ne mogu izdvojiti ni jedno od iskustava kojih je stvarno bilo pregršt. Ono u što sam siguran doduše je da će ovogodišnje izdanje Fanny Pack-a koje će se održati u klubu Aquarius najsmješnije, najbolje i najluđe iskustvo za sve nas i našu publiku. 

Timy Šarec

Možete li opisati neki trenutak u kojem ste se osjećaj ugroženo Ili prestrašeno, neku najneugodniju scenu?

COLINDA: Rekla nam je jednom prilikom Madonna, dok smo se vozili gondolom po Veneciji: 'Gladna sam', nakon čega smo privezali brodić i sjeli u obližnju piceriju. Dok smo je gledali kako sama jede cijelu jumbo pizzu s gljivama odlučili smo prikratiti vrijeme upitavši je nekoliko stvari o snimanju spota za 'Like a Virgin', snimljenog upravo u gradu na vodi.

To se ubrzo pokazalo greškom kako je komad gljive gospođi proletio kroz razmak među zubima upravo na moju bijelu svilenu košulju. Dvije riječi: talijanska rajčica. Još dvije riječi: nisi mi još uvijek uplatila za kemijsko. Posegnula sam za mineralnom, kako bih se brzo riješila mrlje, no Madame X je upravo zadnju kap utočila u svoj gemišt. Vratili smo se nakon toga na temu njezinog singla prvijenca pošto nas je sve zanimalo kako je nije bilo strah snimati poznatu scenu s lavom. Na to je odgovorila : 'Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ja ne bojim.'

Timy Šarec

drag

queer art

House of Flamingo

tranđeli

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter