Bliski susret novinara i gmaza

'Traktorom sam kosio voćnjak, a onda sam se našao oči u oči s velikom zmijom!' ?


Sanja Rapaić
15.06.2017.14:35
'Traktorom sam kosio voćnjak, a onda sam se našao oči u oči s velikom zmijom!' ?
Privatna arhiva

sažeto

Vjeko Hodulin, umirovljeni novinar pretpostavlja da je njegov suvozač u traktoru bio smuk, siguran je da nije bila otrovna riđovka


Sanja Rapaić
15.06.2017.14:35

"Prije par dana sjeo sam u traktor i krenuo u akciju košenja trave u svom voćnjaku. Kada sam već dobar dio travnjaka pokosio, u jednom sam trenutku, krajičkom oka, primijetio da se, s moje desne strane, nešto pomaknulo. Zastao sam kako bih bolje pogledao, a onda je uslijedio šok – pored mene, u kabini, bio je nesvakidašnji suvozač.

Prilično velika zmija smjestila se kod vrata traktora, samo dvadesetak centimetara od moje desne ruke. Od kuda se stvorio taj nezvani gost i koliko smo se dugo zajedno vozili voćnjakom – ne znam, no ono što sam, već nakon prvih par sekundi šoka, utvrdio je da nije riječ o opasnoj otrovnici riđovki, koju se često može susresti u novogradiškoj i slavonskobrodskoj Posavini, gdje je poznati lovac na zmije, Darko Karamazan, u samo jednom danu uhvatio čak 42 opasne otrovnice“, priča nam dugogodišnji novinar Vjeko Hudolin, koji se po odlasku u mirovinu, počeo baviti eko poljoprivredom.

Privatna arhiva

Pretpostavlja da je njegov suvozač u traktoru bio smuk. No, budući da je nezvani gost, iako velik i vješt u penjanju, bio nenaoružan otrovom, nije bilo razloga za paniku te je Vjeko mirno izašao iz kabine, napravio nekoliko snimaka nesvakidašnje suvozačice, a potom je pričekao da i zmija izađe iz traktora i vrati se u svoj zeleni svijet.

"Kao zaljubljenik u prirodu imam jako pozitivan odnos prema svim životinjama. U našem ekološkom voćnjaku, u kom je mnogo različitih, starih sorti jabuka i krušaka, nekim životinjama čak nastojimo stvoriti bolje uvjete za preživljavanje i razmnožavanje radi što veće bio-raznolikosti. Želja mi je stvoriti jednu malu oazu u kojoj sve vrvi životom - od mikrobiološkog oživljavanja tla, do svijeta bogatog kukcima, pticama i ostalim životinjama, među kojima značajno mjesto imaju i zmije“, kaže novinar u mirovini koji je čitav svoj radni vijek obrađivao teme sela i poljoprivrede te mu je ovo tek jedan u nizu, no svakako najneobičniji, bliski susret sa zmijom koji je do sada imao.

U Hrvatskoj živi 16 vrsta zmija, no otrovne su samo tri vrste - poskok, riđovka i žutokrug

Ova je godina, sudeći po vijestima s terena, očito godina zmija. O najezdi tih gmizavaca izvještavaju mediji u susjednoj Bosni i Hercegovini te Srbiji, a zmija je nedavno viđena i u samom centru Zagreba, na križanju Frankopanske i Dalmatinske ulice. No, razloga za paniku nije bilo jer se radilo o neotrovnoj bjelici koja je ubrzo vraćena u prirodu.

Privatna arhiva

"Dogodi li vam se bliski susret sa zmijom, treba biti oprezan, no ne treba dramatizirati. Osim što su uglavnom bezopasne, zmije su itekako korisne jer vrše prirodnu deratizaciju sprečavajući najezdu glodavaca, stoga ih nemojte ubijati jer to je nepotrebno, ali i kažnjivo“, poručuje naš sugovornik, zaljubljenik u prirodu, Vjeko Hudolin.

Lijepo vrijeme i bujanje vegatacije izmamilo je zmije iz njihovih utočišta te su se ovih dana razmilile po parkovima, gradskim prometnicama i naseljima u susjednoj BIH. Prteklih nekoliko tjedana pod najezdom zmija je i Beograd, gdje je jedna zmija pokušala ući u banku, no iako su izazvale priličnu paniku, stručnjaci ističu kako se radi o bezopasnim vrstama zmija.

Privatna arhiva

zmija

traktor

Vjeko Hodulin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter