Oni brane svoj grad

Toronto na vodi: Kanađani blokiraju izgradnju 'pametnog grada' koji bi im trebao napraviti Google


Valerija Bebek
08.05.2019.20:00
Toronto na vodi: Kanađani blokiraju izgradnju 'pametnog grada' koji bi im trebao napraviti Google
Sidewalk Labs

sažeto

Građani ne vjeruju u dobronamjernost Googlea koji bi trebao izgraditi 'pametan grad' i nakon toga nemilice prikupljati njihove osobne podatke te nadzirati kretanje i ponašanje


Valerija Bebek
08.05.2019.20:00

Razvoj pametnog grada koji je isplaniran za Toronto, točnije za njegovu obalu na jezeru Ontario sada je ugroženo zbog straha da bi se podaci koje će gradski sustavi prikupiti mogli biti prodani. Stanovnici grada u veljači su pokrenuli #BlockSidewalk pokret, kao reakciju na tajnovitost Googleove firme zadužene za projekt - Sidewalk Labs.

Iz dokumenata koji su procurili u javnost može se vidjeti da Sidewalk Labs razmatraju proširenje njihova 'pametnog grada' kako bi povećali zaradu.
Ovo negodovanje javnosti dolazi nakon nedavne tužbe koju je pokrenula udruga Canadian Civil Liberties, oni žele da se projekt zaustavi jer su zabrinuti kako će njime početi nova vrsta poretka - nadzorni kapitalizam.

Sidewalk Labs

Projekt Sidewalk u Torontu kroz tri do četiri godine trebao bi izgraditi smještaj za 5000 ljudi te isto toliko radnika. Najavljuju taksije bez vozača, digitalnu navigaciju i tranzitni sustav koji će prevoziti ljude od jedne do druge točke.

Novi načini gradnje i fleksibilan dizajn zgrada omogućit će radikalnu mješovitu namjenu, kvartove pogodne za šetnju u kojima će cijena stanovanja kao i maloprodajnih najmova biti manja, tvrde iz tvrtke.

Pitanje povjerenja ostaje bez odgovora

Projekt na rivi je koncept Sidewalk Labsa, koja je u vlasništvu Googleove tvrtke Alphabet. Plan je da se revitalizira propali dio obale Toronta i od njega napravi naj napredniji tehnološki dio grada u bilo kojoj svjetskoj metropoli. Sidewalk Labs pobijedili su na natječaju za uređenje dijela uz luku Toronto još 2017.

Sidewalk Labs

Sidewalk Labs

Quayside, kako se zove projekt, trebao bi sadržati razne futurističke pogodnosti. Prema planovima trebao bi imati osim spomenutih samo-vozećih taksija, automatizirane sakupljače otpada, semafore koji prate kretanje pješaka i pločnike koji se automatski otope po zimi.

Druga strana medalje, odnosno cijena za sve to, bio bi pojačan monitoring koji bi pružao povratne informacije o raznim aspektima gradskog života - od kvalitete zraka do frekventnosti korištenja klupi u parku. Kako bi se kvart dalje razvijao i postao još živahniji.

Premijer Justin Trudeau našao se s voditeljima Sidewalk Labsa prije 18 mjeseci kako bi najavili ovaj projekt, otprilike uz zvukove fanfara. Međutim, sve je veći otpor javnosti, zbog toga što tvrtka nije dala osiguranje kako neće zlouporabiti informacije koje će prikupiti u pametnom gradu.

Situaciji ne pomaže to, što građani i stručnjaci ne dobivaju odgovore. Profesor sa Sveučilišta Toronto Andrew Clement, član je i savjetnog odbora Waterfront Toronto, kaže kako ostaju neodgovorena pitanja o povjerenju. Umjesto da odgovore na njih, dodao je, Sidewalk zbunjuje ljude s novim prototipima - poput kabanica za zgrade.

Sidewalk Labs

Sidewalk Labs

Kanada

google

Toronto

Sidewalk Labs

Toronto Waterfront

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter