'imam dokaze koji će srušiti vladu'

Todorić u Beogradu planirao napad na Vladu, odvjetnike i savjetnike iznenadio žestinom


Ružica Matić
26.09.2017.10:55
Todorić u Beogradu planirao napad na Vladu, odvjetnike i savjetnike iznenadio žestinom
Cropix

sažeto

Najbogatiji hrvatski tajkun sastavio je i 'listu neprijatelja' na kojoj su Ivan Crnjac, Ante Ramljak i Martina Dalić


Ružica Matić
26.09.2017.10:55

Prije nego što je pokrenuo trenutačno najprenošeniji blog u Hrvata, Ivica Todorić tjednima se u Beogradu konzultirao s nizom hrvatskih, srpskih i britanskih medijskih i poslovnih savjetnika. Vlasnik Agrokora savjetovao se u Beogradu i sa svojim odvjetničkim timom te jednim od vodećih odvjetnika za međunarodno pravo.

Todorić je razgovore vodio uoči početka objave niza tekstova na svojem blogu u kojem žestoko optužuje Vladu za nezakonito djelovanje uoči, za vrijeme, i nakon donošenja Lex Agrokora, javlja N1.

Savjetnike iznenadila Todorićeva odlučnost da sruši Vladu

Na sastanke je dolazio s mnoštvom dokumenata o kojima je od sugovornika tražio stručnu ekspertizu i procjenu njihove medijske, ali i pravne snage, u mogućim sudskim procesima.

Najzanimljiviji detalj u tim razgovorima, kako doznaje N1, bila je odlučnost i uvjerenost Ivice Todorića da barata činjenicama i dokazima koji mogu srušiti Vladu. Žestina s kojom je nastupao iznenadila je dio savjetnika i odvjetnika i to toliko da su mu savjetovali oprez u procjeni činjenica koje je iznio u razgovorima.

Crna lista vlasnika Agrokora

Najbogatiji hrvatski tajkun sastavio je i 'listu neprijatelja'.

Na vrhu te liste je njegov bivši šef financija Ivan Crnjac. Razlog su poslovni, ali i, osobni, obiteljski odnosi koji su ih povezivali do donošenja posebnog zakona o izvanrednoj upravi.

Drugi je Willi Hemetsberger, investicijski bankar i poslovni savjetnik kojeg Todorić smatra autorom roll-up kreditnog modela u Agrokoru. Hemetsberger je bio jedan od ključnih ljudi u prodaji i preuzimanju Volksbanke od strane Sberbanke za 550 milijuna eura.

Tada je Sberbank počeo obilno kreditirati i Agrokor. Hemetsberger je danas, kao partner Ithuba Capitala iz Beča, jedan od savjetnika Ante Ramljaka u Agrokoru. Todorić je uvjeren kako je izigrao i njega osobno i Sberbanku te pomagao u ulasku fondova u Agrokor, piše N1.

Sljedeći na Todorićevoj listi neprijatelja su ministrica gospodarstva i potpredsjednica vlade Martina Dalić i Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak.

Tko li je podnio anonimnu prijavu koja izgleda kao Todorićeva?

Nepoznata osoba podnijela je ovog tjedna DORH-u kaznenu prijavu protiv Martine DalićAnte Ramljaka i niza drugih osoba povezanih s izvanrednom upravom te Knighthead fondom, zbog, kako se navodi, niza kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja.

Anonimna prijava odaslana je na još 40 adresa - državnim čelnicima, nizu saborskih zastupnika i stranačkih čelnika, te medijima. Kako se prijava uvelike poklapa s optužbama koje je Todorić iznio na svom blogu, a i pisana je u prvom licu - pa se tako u prijavi stoji i rečenica: "Sigurni smo da je skupina angažirala profesionalce koji rade protiv nas i koji sve vode" - Todorić i njegov tim još nisu potvrdili da su autori. 

Zločinačko udruženje u Agrokoru

“S unaprijed stvorenom namjerom da preuzmu Agrokor i njegovom rasprodajom svojim poduzećima i u konačnici da sebi samima pribave protupravnu imovinsku korist, a na štetu RH i njezina gospodarstva, na način da je Martina Dalić u svojstvu ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade RH, zajedno s Antom Ramljakom, povjerenikom Vlade za Agrokor, s ciljem rušenja vrijednosti Agrokora, organizirali su i vodili zločinačko udruženje u okviru kojega su prihvatili i odobrili otkup 49 posto Agrokorovih bondova po 70 posto nižoj cijeni Knighthead fondu koji predstavlja Wilhelm Hemetsberger, da bi tzv. roll up financiranjem Agrokora samo na prvih 100 milijuna plasiranih eura pribavili imovinsku korist Knighthead fondu od 70 milijuna eura (junk bond preko noći pretvoren u super senior plasman), pri tome koristeći cijeli niz povezanosti i sukoba interesa uključenih članova zločinačkog udruženja u ostvarenju navedenog plana", stoji u kaznenoj prijavi podnesenoj DORH-u. 

Za Knigthead fond se u prijavi tvrdi da je povezan sa svim sudionicima “zločinačkog udruženja, osobito s Wilhelmom Hemetsbergerom i Klausom Requatom, bivšim savjetnicima CAIB-a Austrija, koji na sastancima Agrokora sjede i savjetuju Antu Ramljaka, kao i s odvjetničkim uredima Tina Doličkog i Borisa Šavorića s kojima više godina surađuju”.

Agrokor

Ivica Todorić

Vlada RH

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter