Druga objava na blogu

Todorić opet piše: 'Ključno je pitanje - Tko je Vladi dao podatke o Agrokoru?'


Valerija Bebek
24.09.2017.11:55
Todorić opet piše: 'Ključno je pitanje - Tko je Vladi dao podatke o Agrokoru?'
Boris Kovačev / CROPIX

sažeto

U svom drugom tekstu Ivica Todorić napisao je kako je upoznao premijera, a Vladi je postavio pitanja za koja kaže da hrvatska javnost treba čuti odgovore


Valerija Bebek
24.09.2017.11:55

Kako je i najavio Ivica Todorić na svom je blogu objavio i drugi tekst. U nedjelju 24. rujna postavio je pitanja Vladi na koje bi po njemu Vlada trebala odgovoriti hrvatskoj javnosti. Piše o tome kada i kako je prvi put upoznao premijera Andreja Plenkovića, govori o tome kako se s Božom Petrovim nije htio naći nasamo. U pitanjima želi saznati na koji način se donosio Lex Agrokor i kako je rekao ključno je pitanje - Tko je Vladi dao podatke o Agrokoru?

Objavu prenosimo u cijelosti:

Premijera Plenkovića upoznao sam na sastanku 26. veljače 2017. godine, kojem su nazočili Martina Dalić, Božo Petrov, Zdravko Marić i Ivan Crnjac. Do sastanka je došlo nakon višetjednog inzistiranja Bože Petrova, s kojim se nisam želio naći nasamo, pa sam predložio zajednički sastanak. Na sastanku nije donijet nikakav zaključak, a bilo mi je neobično što me primaju u tajnosti, pod okriljem noći.

Pet dana kasnije, Zdravko Marić dolazi k meni u Agrokor , kako je rekao, u ime premijera. Obavještavam ga da Agrokor ne treba pomoć Vlade i da premijeru zahvaljujem na čokoladicama koje nam je poslužio na sastanku.

Ključno: u prezentaciji Vladi 20. srpnja Martina Dalić kaže da su tada, 3. ožujka, „ubrzali rad na izradi Lex Agrokora“. Znači, pet dana nakon što prvi put vidim premijera, oni „ubrzavaju rad“. Od kada onda rade na Lex Agrokoru?

Neka Vlada hrvatskoj javnosti odgovori na konkretna pitanja:

Je li točno da su sastancima u Vladi, prije donošenja Lex Agrokora, prisustvovale i držale prezentacije privatne tvrtke i osobe s izravnim financijskim interesima za Agrokor, vlasnici i zaposlenici savjetničkih kuća, financijskih savjetnika, odvjetnici i drugi koji danas od Agrokora uzimaju ogroman novac? Tko je bio na tim sastancima? Jesu li vođene bilješke i postoje li zapisnici?

Kako je moguće da su Lex Agrokor pisali, po vlastitom priznanju, Ante Ramljak i njegovi prijatelji i suradnici. Tko ih je za to ovlastio? S kojim ciljem? Postoje li o tome službene bilješke?

Kako je moguće da ista osoba sudjeluje u kreaciji Lex Agrokora i sama si dizajnira ovlasti, i onda sama sebe postavi da primjenjuje taj Zakon? Takav konflikt interesa nije viđen u modernoj Europi.

I ključno pitanje - kakvu je dokumentaciju osim osnovnih dokumenata koje joj je dostavio Agrokor i od koga dobila potpredsjednica Vlade Martina Dalić? Koje osobe ili koje tvrtke su izradile tu dokumentaciju bez službenih podataka od managementa Agrokora? Na osnovu kojih podataka su se stekli uvjeti za primjenu Lex Agrokora?

Andrej Plenković

Agrokor

Ivica Todorić

Vlada RH

blog

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter