hrvatska vlada vs. ruska banka

'Todorić je i dalje vlasnik Agrokora, neka Sberbank od njega naplati dug od 1,1 milijardu eura'


Ružica Matić
06.10.2017.18:15
'Todorić je i dalje vlasnik Agrokora, neka Sberbank od njega naplati dug od 1,1 milijardu eura'
CROPIX

sažeto

Iz Vlade RH poručuju kako je vlasnik Agrokora i dalje Ivica Todorić i da prema njihovim informacijama ruska država ima drugačiji stav o nacionalizaciji Agrokora od Sberbanka


Ružica Matić
06.10.2017.18:15

Nakon izjave potpredsjednika Sberbanka Maksima Poletaeva da im hrvatska država treba podmiriti Agrokorov dug od 1,1 milijardu eura jer je koncern nacionaliziran, iz Vlade RH poručuju kako je vlasnik Agrokora i dalje Ivica Todorić i da prema njihovim informacijama ruska država ima drugačiji stav o nacionalizaciji Agrokora od Sberbanka. 

"Na Međuvladinoj hrvatsko-ruskoj komisiji za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju, koje se održala 3. listopada 2017. godine u Moskvi, razmijenjena su gledišta u postupku izvanredne Uprave u Agrokoru i tom prilikom teze o nacionalizaciji Agrokora od strane države nisu iznesene kao stav Sberbanke. Sve drugo što je, eventualno, izneseno ili preneseno preko medija ne možemo komentirati.

Podsjećamo da Akrokor nije nacionaliziran, da je gospodin Ivica Todorić i dalje vlasnik, a svi vjerovnici imaju i dalje potraživanja od Agrokora.

Podsjećamo i da privremeno vjerovničko vijeće, u kojem su i predstavnici Sberbanke, donosi sve važne odluke u procesu izvanredne uprave", odgovorilo je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta na naš upit poslan Vladi RH u vezi izjave potpredsjednika Sberbanka. 

"S obzirom da je Hrvatska nacionalizirala Agrokor, to je sada vladin dug. Hrvatska bi trebala pretvoriti dug u državne obveznice i isplatiti nas", kazao je drugi čovjek ruske državne banke Maksim Poletaev za rusku novinsku agenciju Interfax. 

Agrokor je dužan Sberbanci oko 1,1 milijardu eura. Ruska banka u potpunosti je izvršila rezervacije za taj dug.

U početku su od Vladinog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka tražili roll up za svoj zajam iz veljače, što je Ramljak odbio.  Ponudio im je novi roll up aranžman u kojem bi samo 110 milijuna eura starog kredita dobilo prioritetni status, no Rusi su to odbili i odlučili tužiti Agrokor. 

U kolovozu je Sberbank podnijela kaznenu prijavu protiv vlasnika Agrokora Ivice Todorića i uprave Agrokora, a nada se da će "k odgovornosti privesti i revizorsku tvrtku koja je potvrdila lažno izvješćivanje".

Agrokor

Vlada RH

Sberbank

Ministarstvo gospodarstva

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter