ZAJEDNIČKA STRATEGIJA HRVATSKIH BJEGUNACA?

Todorić i Mamić kažu da se protiv njih vodi 'politički proces', a obojica tvrde: 'Časni sude, nisam kriv!'. S teritorija druge države, naravno


Mia Peretić
14.06.2018.18:00
Todorić i Mamić kažu da se protiv njih vodi 'politički proces', a obojica tvrde: 'Časni sude, nisam kriv!'. S teritorija druge države, naravno
Screenshot/ MUP/ Europol

sažeto

Iako je jedan već 'zaradio' nepravomoćnu presudu, a protiv drugog se optužnica još čeka, u slučajevima Mamića i Todorića ima zapanjujuće mnogo sličnosti


Mia Peretić
14.06.2018.18:00

Svjedočimo li novom trendu u strategiji obrane Hrvata koji su osumnjičeni za kazneno djelo ili im je izrečena nepravomoćna presuda, te im u Hrvatskoj prijeti istražni zatvor ili početak služenja kazne? Iako u slučajevima odbjeglog 'gazde' Agrokora Ivice Todorića i šefa, pardon, savjetnika Dinama Zdravka Mamića ima puno razlika, teško je ne zapaziti da navedeni dvojac pokazuje zapanjujuće slično ponašanje nakon što su se našli na radaru pravosudnih organa. 

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu još nije podignulo optužnicu protiv Todorića, Zdravko Mamić već ima nepravomoćnu presudu za izvlačenje novca iz Dinama, no zanimljivo je da su se obojica odlučila zaštitu potražiti van naših granica, a sve su im aktivnosti usmjerene na maksimalnu diskreditaciju pravnih procesa koji su protiv njih vođeni. Uz to se ne libe imenom i prezimenom spomenuti ljude koji protiv njih vode 'monitrani proces', a obojica tvrde: "Časni sude, nisam kriv!". Što im je još zajedničko?

1. Nisam pobjegao, al' me nema

U listopadu prošle godine zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo raspisalo je tjeralicu za Ivicom Todorićem kojem je određen istražni zatvor i protiv kojeg je pokrenuta istraga, te koji je bio i, bar zasad, ostao nedostupan hrvatskom pravosuđu. Todorić, dotad tradicionalno nesklon medijskim istupima, najednom je postao poprilično glasan:

"Ne skrivam se i moja je savjest čista, ali kao čovjek kojem su duboko povrijeđena ljudska prava imam puno pravo na protivljenje političkom progonu i neprihvaćanje unaprijed konstruirane krivnje”, napisao je Todorić u priopćenju. Dodao je i da su njegovi odvjetnici u stalnom kontaktu s vlastima i nadležnim institucijama kojima je poznata njegova adresa, i to još od prije nego je protiv njega pokrenuta bilo kakva istraga.

Dugo se spekuliralo o tome gdje se zapravo nalazi Ivica Todorić, što je neobično za čovjeka čija je adresa, kako je tvrdio, tako poznata stvar. Vrlo se brzo, daljnjim razvojem pravne situacije, pokazalo da je Gazda u Londonu, a upravo se Ujedinjeno Kraljevstvo pokazalo kao dobro utočište s obzirom na pogodnosti koje britansko pravosuđe pruža u smislu daleko strožih kriterija za izručenje.

Zdravko Mamić prešao je Hrvatsku granicu dan prije izricanja nepravomoćne presude na osječkom Županijskom sudu i otputovao u Međugorje na malo dužu 'duhovnu obnovu'.

“Ja sam u Međugorju, nisam pobjegao jer nemam od čega”, kratko je medijima napisao Dinamov savjetnik. Samo dan kasnije, Mamiću je izrečena nepravomoćna presuda prema kojoj mu je dosuđena zatvorska kazna ukupnog trajanja šest godina i šest mjeseci zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama i nanošenja štete od 112 milijuna kuna državnom proračunu. 

Zdravko Mamić mora i u istražni zatvor, odnosno, ne mora on ništa kako tvrdi u objavi na svom Facebook profilu:

"Onima koji tako maliciozno izvještavaju te unose nemir poručujem da su izdajice i varalice hrvatskog naroda i istine, jer ne znaju što znači sama definicija bijega – osnovan preduvjet bijega je da po zakonu morate biti na određenom mjestu u određeno vrijeme. Ja takvu obavezu nemam, već je moja slobodna volja hoću li se negdje pojaviti. Ne bježim nikuda, ja sam u vlastitoj drugoj domovini - Republika Hrvatska je moja prva, a Bosna i Hercegovina druga domovina, čije državljanstvo posjedujem", piše Zdravko.

2. Našli se na međunarodnim tjeralicama 

Podsjetimo, istraga protiv Ivice Todorića i osumnjičenika postala je pravomoćna 20. studenoga prošle godine, a Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu raspisalo je za njim tjeralicu  mjesec dana nakon toga. Todoriću je također određen istražni zatvor. Pošto se pokazao nedostupnim hrvatskom pravosuđu, za njim je raspisana tjeralica, izdan europski uhidbeni nalog (EUN) te je, na koncu, za Gazdom izdana i crvena tjeralica koja nalaže osumnjičenikovo uhićenje.

Europski policijski ured (Europol) objavio je na svojim stranicama fotografije i podatke o Ivici Todoriću. Uz fotografiju i opis osobe, na stranicama je također pisalo da se Todorića traži zbog korupcije, prijevare i krivotvorenja dokumenata, uključujući i dokumente koji utječu na financijske interese EU-a.

Todorić je, na koncu, na temelju europskog uhidbenog naloga, uhićen u Londonu gdje trenutno čeka izručenje Hrvatskoj. 

Screenshot/Europol

I Zdravko Mamić nije sklon boravku u hrvatskom zatvoru.

"Nisam mazohist, ali nisam ni kukavica. Neću se ni junačiti da sam u ovom trenutku trebao sjediti u zatvoru u Osijeku na plus 40, i da me svake dvije minute ubode komarac", rekao je Mamić u emisiji Pressing na N1 televiziji.

Ipak je bolje, kako Zdravko piše na Facebooku, popeti se na Brdo ukazanja i Brdo križevac u društvu prijatelja, otići na večeru na kojoj su blagovali brancina (lubina), pili malvaziju Kozlović, prepustili se stihovima Škore, Grdovića, Mate Bulića. Upravo zato što se vere po brdima Međugorja, a ne Hrvatske, MUP je svojim stranicama za Dinamovim savjetnikom objavio tjeralicu. 

Navodi se kako je tražen zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, te da je nalog za tjeralicu izdao Županijski sud u Osijeku. Za njim je raspisana i međunarodna tjeralica, a poznato je da čim takva stigne u BiH, oni ga prema propisima moraju uhititi i utvrditi postoje li uvjeti za njegovim izručenjem. Problem je u tome što Mamić ima i državljanstvo BiH, koja svoje državljane ne izručuje. Prema najnovijim informacijama, Mamić zaista i jest uhićen.

Screenshot/ MUP

3. Časni sude nisam kriv, protiv mene se vodi politički proces

Ovo bi komotno mogla postati mantra svih optuženika i osumnjičenika za neku vrstu kriminala. 

Nakon što je policija pokrenula akciju pretresa Kulmerovih dvora i uhićenja najbližih Todorićevih suradnika, Gazda je na svom blogu iz inozemstva poručio da je riječ o političkom procesu, ali da će biti dostupan institucijama pravne države i saborskom istražnom povjerenstvu. Što reći, čovjek ima smisla za humor na vlastiti račun. No, zasad mu javna kampanja o 'montiranom' procesu nije urodila plodom jer mu taj argument nije prošao ni kod britanske sutkinje, koja je zaključila da ne vidi zapreke za njegovim izručenjem Hrvatskoj.

Tijekom čitavog trajanja sudskog procesa, istu je stvar govorio i Zdravko Mamić. U obrani je uglavnom ponavljao kako je ovo “politički montiran proces”, politički progon, sramota, i tako dalje. Nije mu pomoglo, kao ni Ivici. 

4. Intenzivna javna komunikacija

Poslodavac stoljeća, omiljeni 'jocker zovi' hrvatskih političara, šef najvećeg hrvatskog koncerna, a prije konačnog pada u tišini oslovljavan kao Gazda, čitavo je vrijeme gradio imidž samozatajnog poduzetnika, potpuno nesklonog medijskom eksponiranju. Čini se da je pravni proces koji je protiv njega počeo s financijskim problemima u Agrokoru u njemu probudio neke talente kojih možda nije bio niti svjestan. Todorić je preko noći pokrenuo blog, postao skriboman koji je na dnevnoj bazi objavljivao tekstove u kojima optužuje vrh hrvatske politike za otimanje privatne imovine i upletenost u aferu Agorkor. 

Kasnije je svoju kampanju nastavio i u video formatu, pokrenuvši popularni vlog na vlastitom YouTube kanalu. Strahujte blogeri i influenceri!

Od nedavno Ivica Todorić je otkrio i čari Twittera.

Za razliku od Todorića, Zdravko Mamić od medija nikad nije bježao. Naprotiv, njegove pressice postale su notorno poznate, a verbalni okršaji s novinarima, u kojima se nije libio vrijeđati, postajali su dio žargona. No, otkad je postao najtraženiji bjegunac, iako sebe takvim ne smatra, Mamić je društvene mreže stavio u funkciju svoje obrane.

"Dragi moji, u iščekivanju objave presude u procesu koji se vodi protiv mene i mojih suradnika ovu sam večer odlučio provesti u miru i promišljanju na meni najljepšem mjestu - Brdu ukazanja u Međugorju. U posljednja 24 sata moje objave je vidjelo više od 1 100 000 korisnika, primio sam 3857 poruka podrške na Facebooku, te mnoštvo poziva, blagoslova i privatnih poruka na koje ne stignem sve odgovoriti, ali vam se na svakoj iskreno zahvaljujem. Želim da znate da mi je vaša podrška snaga, te da vas neću iznevjeriti, a isto očekujem i od hrvatskog pravosuđa koja sutra mora donijeti jedinu moguću ispravnu odluku - oslobađajuću presudu!", napisao je na svom profilu.

suđenje

Ivica Todorić

Zdravko Mamić

presuda

optužnica

bijeg

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter