gazda se vraća kući?

Todorić će sutra zadnji puta pokušati uvjeriti britanski sud da ga ne izruči Hrvatskoj. Ako mu ne uspije, vidimo se uskoro!


100posto
05.09.2018.18:00
Todorić će sutra zadnji puta pokušati uvjeriti britanski sud da ga ne izruči Hrvatskoj. Ako mu ne uspije, vidimo se uskoro!
ivicatodoric.hr

sažeto

Ivici Todoriću ostaje sve manje manevarskog prostora, što god pokušao, može samo malo produžiti agoniju


100posto
05.09.2018.18:00

Bivši gazda Agrokora Ivica Todorić će u četvrtak imati posljednju priliku da Visoki sud u Londonu uvjeri kako ga ne treba izručiti Hrvatskoj. Naime, nakon što mu je 24. srpnja odbijena žalba na prvostupanjsku presudu od 23. travnja, prema kojoj on treba biti izručen, Todorić je zatražio još jednu šansu za saslušanje.

Visoki sud mu je tu molbu i uslišio te je ročište zakazao za 6. rujna. Ako bivši Gazda sud ne uvjeri niti ovoga puta, odluka o izručenju postat će pravomoćna, a nadalje se njegovo izručenje prepušta policijama Velike Britanije i Hrvatske, koje će se dogovoriti oko postupka predaje. Dođe li do izručenja, Todorić će odmah biti sproveden u Okružni zatvor u Remetincu temeljem odluke zagrebačkog Županijskog suda zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Kada dođe u Remetinac, sud će odlučivati ostaje li u pritvoru ili će se moći braniti sa slobode uz jamčevinu. Sud bi mogao odlučiti da više ne postoji mogućnost utjecaja na svjedoke, ali bi ga mogao i zadržati u pritvoru zbog mogućnosti bijega.

Ako se sutra u Velikoj Britaniji zaista ostvari scenarij u kojem se Todoriću odbija žalba, slijedi rok za izručenje od 10 dana, a ukoliko se jave neki problemi, on može biti produžen za dodatnih 10 dana. Zadnja šansa da si Todorić kupi dodatno vrijeme jest da se pozove na zdravstvene probleme, no kao što smo napomenuli, cijelu bi agoniju samo malo produžio, ali izručenje ne bi mogao izbjeći. 

Kakve su mu šanse, teško je reći, a u dosadašnjem postupku sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot nije prihvatila niti jedan Todorićev argument da je žrtva političkog progona. 

Ivica Todorić

izručenje

Remetinec

newsletter

Prijavite se na Newsletter