IDETE LI NA DOČEK?

Todorić će biti izručen Hrvatskoj, političari i pravnici pozdravljaju odluku suda u Londonu: 'A sad nam je potrebna deagrokorizacija društva'


Tomislav Kukec
25.10.2018.17:00
Todorić će biti izručen Hrvatskoj, političari i pravnici pozdravljaju odluku suda u Londonu: 'A sad nam je potrebna deagrokorizacija društva'
Screenshot

sažeto

Policajci će ga na temelju tjeralice odmah privesti te odvesti dežurnom sucu istrage


Tomislav Kukec
25.10.2018.17:00

Odluka Visokog suda u Londonu konačno je donesena -  posrnuli tajkun Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora, bit će iz Ujedinjenog Kraljevstva izručen Hrvatskoj gdje bi mu, nakon dovršetka istrage, trebalo početi suđenje za kaznena djela iz  domene gospodarskog kriminala. 

Sudac Duncan Ouseley ustvrdio je da Todoriću ne treba omogućiti pravo na žalbu, pa je time odlučivanje o izručenju dovršeno i sada se čeka na dogovor između Hrvatske i Velike Britanije o realizaciji izručenja. Prođe li to u redu, "Gazda" bi u Hrvatsku mogao stići već kroz desetak do dvadeset dana. Policajci će ga na temelju tjeralice, odnosno Europskog uhidbenog naloga, odmah privesti te odvesti dežurnom sucu istrage koji će ga najvjerojatnije poslati u pritvor u Remetincu na barem mjesec dana, ali i dulje budu li to zahtijevale okolnosti u istrazi. 

'Očekivana odluka, ali i ugodno iznenađenje'

Odluka londonskog suca očekivano je izazvala dobre reakcije na hrvatskoj političkoj sceni. Većina naših sugovornika smatra kako je na taj način UK izrazilo povjerenje da će Todorić u Hrvatskoj imati pošteno suđenje. 

Bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić za odluku je čuo od novinara 100posto, netom nakon što ju je sudac objavio. 

"Iako je takva odluka suda u Londonu bila očekivana, čovjek se uvijek iznenadi kada se nešto lijepo dogodi. Drago mi je zbog ove odluke i nadam se da će izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj biti realizirano u što kraćem roku. Kao i potpuna deagrokorizacija društva koja nam je potrebna", izjavio je saborski zastupnik stranke Nova Politika, bivši Mostovac Vlaho Orepić. 

Predsjednica GLAS-a, bivša HNS-ovka Anka Mrak Taritaš zadovoljna je pravorijekom Visokog suda u Londonu. 

'Rasvijetliti ulogu Borg grupe'

"Pozdravljam odluku suda u Londonu inadam se što skorijem izručenju g. Todorića hrvatskom pravosuđu. Povratak Ivice Todorića i njegov iskaz pred pravosuđe trebali bi biti važni za rasvijetljavanje priče o Agrokoru kao simbolu ortačkog kapitalizma. Njegovi iskazi važni su kako za razdoblje kada je on vedrio i oblačio Agrokorom uz pomoć politike kao i za razdoblje kada je pod sumnjivim okolnostima AGrokor predan u ruke Borg grupi u koju su umiješani i najviši državni dužnostici", rekla nam je Mrak Taritaš. 

Bivša premijerka Jadranka Kosor rekla nam je kako neće komentirati odluku, dodavši kako misli da to nije potrebno.

O odluci je za N1 Televiziju progovorio i odvjetnik Ljubo Pavasović Visković. 

"Već je neko vrijeme bilo izvjesno da stvari idu u tom smjeru. Vrlo su rijetke iznimke da država ne udovolji Europskom uhidbenom nalogu. Mislim da je gospodin Todorić u Britaniji i u Hrvatskoj angažirao A-ligu odvjetnika. Osobno mislim da se teško moglo napraviti više od ovog što se napravilo", rekao je Pavasović Visković.

Ivica Todorić

izručenje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter