Sigurnosne prijetnje

Tko su teroristi s hrvatskim državljanstvom koji se spominju u godišnjem izvješću SOA-e


Mia Mitrović
04.06.2019.10:00
Tko su teroristi s hrvatskim državljanstvom koji se spominju u godišnjem izvješću SOA-e
Ilustracija / Profimedia

sažeto

Na kraju ovogodišnjeg izvješća SOA je objavila neobičan oglas za posao 


Mia Mitrović
04.06.2019.10:00

Izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) ua 2018. kao najveće sigurnosne prijetnje izdvaja mogućnost terorističkih napada od strane 'vukova samotnjaka', povratak ISIL-ovaca u susjedstvo, koruptivno djelovanje mafije na pojedince u državnoj upravi, povećanje broja migranata na balkanskoj ruti, kibernetički napad zbog skorog predsjedavanja Vijećem EU.

"Oko 5.000 osoba iz Europe sudjelovalo je u sukobu u Siriji/Iraku na strani islamističkih terorističkih skupina. Iz hrvatskog jugoistočnog susjedstva, u Siriju i Irak otišlo je ukupno oko 1000 osoba. Od ukupnog broja stranih boraca, njih trećina se već vratila, a četvrtina je poginula. Njihov povratak predstavlja veliki sigurnosni rizik za europska društva, pri čemu će značajnu ulogu u njegovom smanjivanju imati programi deradikalizacije. Ovo se osobito odnosi na djecu povratnika koja su na području pod kontrolom ISIL-a godinama bila izložena terorističkoj indoktrinaciji i vojnoj obuci, a u pojedinim su slučajevima sudjelovali i u ratnim zločinima. Poseban izazov predstavljaju slučajevi u kojima osobe osuđene na zatvorske kazne u matičnim državama zbog pripadnosti ISIL-u", stoji u ovogodišnjem izvješću.

Profimedia

Intenzitet migracija, navodi se dalje, smanjen je za 25% zbog smanjenja broja migranata na mediteranskoj ruti što je rezultat sporazuma s Libijom i postroženih talijanskih mjera. Istovremeno, broj migranata na španjolskoj i balkanskoj ruti koja prolazu kroz Hrvatsku se povećao. Balkanska je ruta iz godine u godinu sve aktivnija i atraktivnija, ne samo migrantima nego i pripadnicima kriminalnih skupina koje njome švercaju sve, od ljudi i droge pa sve do oružja i umjetnina.

Zagrepčanka u ISIL-u

"Na području pod kontrolom ISIL-a boravilo je ukupno sedam osoba koje imaju (i) hrvatsko državljanstvo, dvojica muškaraca i pet žena. Ni jedna od njih nije radikalizirana u Republici Hrvatskoj, niti se pridružila ISIL-u iz Republike Hrvatske. Po dostupnim nepotvrđenim podacima, dvojica muškaraca su poginula u borbama na strani ISIL-a, dok se pojedine žene nalaze u civilnim kampovima pod kontrolom kurdsko-arapskih snaga SDF u Siriji. Žene su se ISIL-u pridruživale u pravilu kao pratnja svojim supruzima „džihadistima“, a neke su tijekom boravka u Siriji i Iraku rodile djecu. Njihova točna lokacija i sudbina se još trebaju potvrditi zbog kaotične situacije nakon sloma ISIL", piše nadalje u izvješću SOA-e.

Reuters (ilustracija)

Od spomenutih sedam državljana RH, koji su pod nadzorom obavještajnih službi, dvoje je iz BiH, jedan iz Srbije, dva iz Austrije te još dva iz Švicarske. Javnosti su od prije poznati slučajevi kao što su Sead Plojović i njegova sestra Nevresa te Dora Bilić, koja je i ranjena tijekom američkih napada na Raku, samoprozvani glavni grad Islamske države, piše Express.
Svi su hrvatsko državljanstvo dobili preko roditelja koji su se odselili u zapadnoeuropske zemlje. Dobar dio njih je i prešao na islam, a neki su rođeni i odrasli u katoličkim obiteljima. Dvoje pripadnika ISIL-a iz Švicarske, s hrvatskim državljanstvom, živjeli su u gradu Lausannei.

Oglas za posao 

Što se tiče austrijskih džihadista s hrvatskim državljanstvom, u travnju ove godine su se pojavile informacije da je sestra Marka Z. otišla u Siriju te da je on osobno prijavio njen nestanak. Marko je uhićen u travnju kao dio skupine reketara koji su iznuđivali novac od bečkih ugostitelja. Austrijski istražitelji sumnjali su da je i Marko možebitno povezan s Islamskom državom, ali su oprezno iznosili slične informacije u javnost.

Screenshot/YouTube

Ipak, valja naglasiti kako vjerski i bilo kakav drugi ekstremizam u Hrvatskoj ne postoji i nije prijetnja kao u drugim zemljama.

"Iako je islamistički radikalizam u zapadnim državama EU i državama jugoistočnog hrvatskog susjedstva pridobio značajan broj pristalica, u Republici Hrvatskoj nije uspio okupiti veći broj sljedbenika. Radi se o nekoliko desetaka osoba salafitskog opredjeljenja koje ne zagovaraju nasilje. Jedan od glavnih razloga nepostojanja značajnog islamističkog radikalizma u Republici Hrvatskoj su dobar položaj, ugled i integriranost islamske zajednice u hrvatskom društvu", zaključuje SOA-ino izvješće.

S obzirom na to da u Hrvatskoj ne postoji islamski radikalizam, ne postoji ni prijetnja antiimigracijskog ekstremizma, zaključuje SOA, no upozorava da ne mora tako i ostati.

Na kraju izvješća, SOA je objavila i nesvakidašnji oglas za posao na koji se mogu javiti svi zainteresirani.

screenshot

ISIL

SOA

godišnje izvješće

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter