Politika i društvene mreže

I svjetski vođe postaju influenceri, upotreba Instagrama u politici raste, a trendu se priklonila i hrvatska predsjednica


Mia Mitrović
13.01.2019.21:00
I svjetski vođe postaju influenceri, upotreba Instagrama u politici raste, a trendu se priklonila i hrvatska predsjednica
Reuters

sažeto

Upotreba društvenih mreža stubokom je izmijenila politiku i diplomaciju. Neki političari su to shvatili, neki nisu 


Mia Mitrović
13.01.2019.21:00

Do pojave društvenih mreža diplomacija i vanjska politika zbivale su se iza debelih i čvrsto zatvorenih vrata, a o sadržaju i atmosferi razgovora državnika bili su obaviješteni samo najupućeniji. Danas, zahvaljujući društvenim mrežama, sadržaji diplomacije i vanjske politike postali su javno dostupni svima.

Ono o čemu su nekad raspravljali „upućeni“ u boljim kavanama, sada je svakodnevni sadržaj „lajkanja“, „šeranja“ i komentiranja cjelokupne populacije u cijelome svijetu što su brojni svjetski vođe i političari upotrijebili u svoju korist kako bi lakše ostvarili neformalni kontakt sa svojim biračima te utjecali na njihove emocije i sliku koju stvaraju o njima.

Predsjednica influencerica

I dok je na svjetskoj razini apsolutni kralj Twittera aktualni američki predsjednik Donald Trump, ima i političara u Hrvatskoj koji su postali uspješni influenceri na društvenim mrežama. O načinu na koji zastupnik Ivan Pernar manipulira svojim biračkim tijelom koristeći samo Facebook već smo pisali, no postoji još jedna influencerica koja se zbog vješte upotrebe Instagrama u 2018. našla u probranom društvu među 50 svjetskih vođa s najvećim uspjehom na Instagramu.

 
 
 
View this post on Instagram

Bravo Marine!!! Čestitke 🏆🥇🇭🇷 Hrvatska je osvojila Davis Cup!! #DavisCupFinal 🇫🇷1️⃣🆚3️⃣🇭🇷

A post shared by Kolinda Grabar-Kitarović (@predsjednicarh) on Nov 25, 2018 at 7:46am PST

Prema studiji koju je provela stranica 'Twiplomacy study 2018.' kojom upravlja kompanija za odnose s javnošću 'Burson-Marsteller', na visokom 31. mjestu najvećih Instagram influencera među državnicima našla se hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je 2018. završila s čak 343 000 pratitelja.

Najveći influencer među svjetskim državnicima uvjerljivo je indijski premijer Narendra Modi kojega prati 14.8 milijuna ljudi, na drugom mjestu je predsjednik Indonezije Jokko Widido s 12 milijuna pratitelja, a treće je mjesto zauzeo Donald Trump s 10 milijuna pratitelja.

 
 
 
View this post on Instagram

Had a good meeting with popular film personalities.

A post shared by Narendra Modi (@narendramodi) on Jan 10, 2019 at 5:00am PST

S Angelom Merkel nema šale 

Kao Instagram influencerica visoko kotira i njemačka kancelarka Angela Merkel koja je na 21. mjestu s oko 680 000 pratitelja. Na Instagramu Angele Merkel objavljena je i najkomentiranija politička fotografija na Instagramu u 2018. Fotografija koja prikazuje tenzije između svjetskih lidera na summitu G7 u lipnju 2018. u kanadskom gradu Charlevoixu najprije je objavljena na Instagramu Angele Merkel, no postala je viralna i prenijeli su je gotovo svi relevantni svjetski mediji.

Zanimljivo, svaki od državnika prisutnih na summitu objavio je svoju verziju fotografije sa summita, svaki iz svojeg kuta gledišta. I dok fotografija s Instagrama Angele Merkel jasno sumira odlučnost njemačke kancelarke da se suprotstavi djetinjastom ponašanju američkog predsjednika koji je nemoćno prekrižio ruke, fotografija prizora koja je objavljena na društvenim mrežama kanadskog premijera Justina Trudeaua prikazuje istu fotografiju iz sasvim drugačijeg kuta pa na njoj izgleda kao da su svi u ugodnom i opuštenom razgovoru.

Instagram je društvena mreža kojoj najbrže raste popularnost među svjetskim vođama. Svi lideri G7 zemalja imaju Instagram profile, dok ih u skupini G20 nemaju samo ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping.

Instagram

Angela Merkel

influenceri

vanjska politika

Kolinda Grabar - Kitarović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter