imamo prijedlog!

Tko se uopće mora bojati kazni za sukob interesa kad je pet tisuća kuna moguće platiti u pet rata? Možda će novim zakonom moći na karticu, s počekom?


Mia Peretić
06.12.2018.18:00
Tko se uopće mora bojati kazni za sukob interesa kad je pet tisuća kuna moguće platiti u pet rata? Možda će novim zakonom moći na karticu, s počekom?
Damjan Tadic / CROPIX

sažeto

Dosadašnje novčane sankcije koje je izreklo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaista nikome nisu trebale biti uzrok za naročit strah


Mia Peretić
06.12.2018.18:00

Ministar uprave Lovro Kuščević ponovno je naglasio kako će novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa bolje regulirati rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, podići transparentnost rada dužnosnika, te da neće biti nikakvih smjena u Povjerenstvu. Što je u svakom slučaju pohvalno ako će to zaista biti tako, a ne slučaj zakamufliranih političkih igrica koje za cilj imaju otežati neovisan rad tog tijela.

No, možda bi ministar Kuščević, ako mu je bolji rad i efikasnost te institucije zaista na prvom mjestu, u novi Zakon mogao ugraditi i odluku koja će zaista i stopostotno efikasno podići transparentnost rada lokalnih i državnih dužnosnika, mjeru koja se do sada na svim poljima pokazala kao jedina efikasna: kada nekoga pošteno opalite po džepu.

Dosadašnje novčane sankcije koje je izreklo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaista nikome nisu trebale biti uzrok za naročit strah koji bi služio kao mjera odvraćanja od ponavljanja nedjela. 

Spomenimo samo slučaju saborskih zastupnika Franje Lucića i Sonje Čikotić, pri čemu je prvi, zbog višegodišnjeg članstva u Nadzornom odboru privatne tvrtke “Građa promet” iz Našica, što nije smio biti prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, kažnjen s pet tisuća kuna koje može platiti u pet rata. 

Čikotić je, pak, bila predsjednica Upravnog vijeća Javne ustanove Park prirode “Papuk” u razdoblju od siječnja do kolovoza 2017. i za to primala naknadu u iznosu od 2500 kuna, a nije smjela i zbog toga je kažnjena s dvije tisuće kuna. 

S obzirom na saborske plaće, ove su kazne zaista najmanji problem. Pa, ako se već ne odluči uvesti rigoroznije kažnjavanje, jedinu mjeru s pravom svrhom, možda se ministar Kuščević odluči, u pravom duhu tržišne ekonomije, ponuditi razne modele plaćanja: ako može na rate, možda može na karticu, s počekom, a možda bi, ako plate odmah, mogli uplatiti samo pola iznosa.

A kako vi plaćate svoje penale?

kazne

povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter