klinci se vraćaju u školske klupe, a ovi 'vragolani' u saborske

Tko od zastupnika bi trebao sjediti u magarećoj klupi, tko bi trebao ići na instrukcije, tko bi bio izbačen iz škole a tko je onaj 'dežurni razredni šaljivdžija'


Matej Devčić
03.09.2019.12:00
Tko od zastupnika bi trebao sjediti u magarećoj klupi, tko bi trebao ići na instrukcije, tko bi bio izbačen iz škole a tko je onaj 'dežurni razredni šaljivdžija'
Profimedia/CROPIX/Ilustracija

sažeto

Nakon ljetnih prazika u svoje klupe vraćaju se i naši vragolani, saborski zastupnici. Pokušali smo opisati kakvi bi učenici bili da je Sabor zaista neka škola


Matej Devčić
03.09.2019.12:00

Idućeg tjedna javni prijevoz i ulice bit će ispunjeni klincima koji se već sad nevoljko moraju pomiriti s tim neminovnim povratkom u školske klupe. Dok će klinci nakon prvog tjedna sabirati dojmove iz tzv. "Škole za život", nakon njih u svoje klupe vraćaju se i naši vragolani, saborski zastupnici.

Za razliku od školaraca koji će morati prisustvovati svakom školskom satu kako ne bi završili u problemu, za saborske zastupnike dovoljno je da se pojave u Saboru, svojoj verziji nekog 2. A razreda, cvikaju karticu i odu na kavu. Plaćaju 150 kuna po neopravdanom danu od zastupničkog paušala koji mjesečno iznosi 1500 kuna, što je za njih, realno, sića.

Kako bi Saboru izgledao da je zaista jedan razred u nekoj školi? Zanimljivo, u svakom slučaju.

Damjan Tadic/CROPIX

Za izlaganja ministra obrane Damira Krstičevića i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana zastupnici će morati imati malo strpljenja.

Kada bi bili učenici našeg fiktivnog razreda, teško je ne pomisliti da bi obojica morali malo jače zapeti oko hrvatskog jezika, a vjerojatno i engleskog. Sposobnost artikuliranja suvislih rečenica i vještina izražavanja nisu nešto što pretjerano krasi ove ministre.

Nije im draga matematika

Gabrijela Žalac, Goran Marić i Tomislav Tolušić također se vraćaju u Sabor. Iako su cijelo ljeto mučili muku s popravcima, čitajte aferama, kroz ušicu igle dobili su prolaz.

Tolušića i Marića, naime, posebno je mučila matematika. To niti ne čudi. Niti jednom školarcu nije draga matematika. Osnovne matematičke operacije, poput zbrajanja i oduzimanja ili množenja i dijeljenja, nisu pretjerano drage niti Tolušiću niti Mariću.

Sve te silne kvadrature, silne tisuće u računskim radnjama lako mogu zbuniti ljude. Kada vam matematika ne ide sasvim vam je svejedno je li kvadratura kuće 165 ili 1587 kvadrata, ili vrijedi li neki objekt 850 tisuća ili tri milijuna kuna.

Goran Mehkek / CROPIX

Žalac je pak imala problema s prometnom kulturom koja se izvodi u sklopu tehničkog. Nije lako upamtiti da je vozač dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi osobinama i stanju ceste, vidljivosti preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustoći pometa tako da vozilo može pravovremeno zaustaviti pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti. Ili možda ne može?

Razredni šaljivdžije i glavni frajeri

Nikola Grmoja i Miro Bulj zasigurno bi bili slovili za razredne šaljivdžije i glavne frajere koji žive za to da što spretnije "spuštaju" ljudima te da povremeno razvesele svojim dosjetkama.

Oni su jedni od onih učenika koji sjednu u prve klupe, naravno da se vidi da revno prisustvuju svakom satu, a onda krenu raditi raspašoj - puštati glazbu na mobitelu, dobacivati i svađati se s profesorima, u našem slučaju predsjednikom Sabora.

Njima bi se vrlo lako mogao pridružiti i glavni kolovođa Gordan Maras. Kao i u školi, kada se svađa, pogotovo s premijerom Andrejom Plenkovićem, spominju se plačljivci i mame, vrijeđa se na sve strane,a s ve to kako bi izgledao poput svog očito omiljenog idola Jamesa Bonda.

Damjan Tadic/CROPIX

Za razliku od Bulja i Grmoje, Ivan Pernar komotno bi mogao sloviti za razrednog kaluna i za učenika koji bi vjerojatno svako malo završio kod ravnatelja ili bio izbačen iz škole, čak i razreda.

Lako je zamisliti da bi stalno upadao u rečenice profesorima, ispravljao "krive Drine" dok se na satovima biologije razgovara o evoluciji ili cijepljenju. Njegov razredni show bi vjerojatno išao do te mjere da bi i samo Ministarstvo obrazovanja i znanosti moralo napisati naputak da se Pernaru spriječi dolazak u školu. Zvuči poznato?

Kriptovalute i kriptokomunisti nekima dođu na isto

Zastupnik Željko Glasnović bio bi jedan od onih učenika koji puno ne prati nastavu, ali se stalno javlja za riječ. Dok bi se na informatici pričalo o kriptovalutama, on bi pričao o kriptokomunistima. Jedno i drugo mu, kako god se okrene, dođe na isto.

Ivan Klarin, Siniša Varga, Ivan Kirin, Bruna Esih i Marija Puh spadali bi među učenike kojima je život u školi dosadio. Za njih je škola poput zatvora. Ne vole ni jednog učitelja, ni jedan predmet, ni jednu činjenicu o školi, a sve se to vidi i po broju neopravdanih sati koje skupljaju.

Foto: CROPIX

Srećom pa su u Saboru, a ne u školi. Kako je ministrica Blaženka Divjak najavila da je odzvonilo masovnom pravdanju izostanaka u školi, nekako sumnjamo da bi se ovi zastupnici dobro proveli.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić jedan je od onih koji bi u školi sigurno sjedili u magarećoj klupi. Razlog tome bio bi niz komunikacijskih i prezentacijskih gafova, niz problema u njegovom resoru te konstantno traženje njegovog opoziva. Da je magareću klupu zaslužio i da nije baš najpopularniji "klinac u razredu" to zna i on sam. Ipak je jednom zaključio da se njega popraviti ne može.

Sabor

škola

Milan Kujundžić

Damir Krstičević

Gabrijela Žalac

Tomislav Tolušić

Miro Bulj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter