Obavještajni skandal u susjedstvu

Tko koga prisluškuje u Srbiji? Bivši i sadašnji predsjednik, četnički vojvoda, agenti tajnih službi i zaposlenici stranih ambasada u velikoj aferi koja je zatresla čitavu regiju


Mia Mitrović
13.08.2019.19:00
Tko koga prisluškuje u Srbiji? Bivši i sadašnji predsjednik, četnički vojvoda, agenti tajnih službi i zaposlenici stranih ambasada u velikoj aferi koja je zatresla čitavu regiju
iStock

sažeto

Kako bi se prikrio koruptivni odnos srpske vlasti s predstavnicima krupnog kapitala i podzemlja te ostvarili predizborni poeni kod birača, Srbiju već tjednima trese afera prisluškivanje.


Mia Mitrović
13.08.2019.19:00

„Sada smo otvorili Pandorinu kutiju“, komentirao je nedavno bivši predsjednik Srbije Boris Tadić i akter najnovije afere koja trese zemlju. Baš kao što kaže, u Srbiji se krajem srpnja otvorio bezdan iz kojeg cure strogo povjerljive informacije o prisluškivanju, au aferu su upleteni bivši i sadašnji akteri vlasti u zemlji.

Sve se to događa u nezgodnom trenutku kada se svjetske sile bore za svoj utjecaj u Srbiji, a približava kranji rok za rješavanje pitanja Kosova. Svih pet članica Vijeća sigurnosti UN-a u Beograd je poslalo najiskusnije zamjene ambasadore. U posjet Srbiji trebao je stići i 'prvi brk Amerike', Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John R. Bolton, no svoj je put otkazao u zadnji čas. Istovremeno, bliže se parlamentarni izbori, a opozicija prijeti bojkotom zbog nelegalnosti na svim izborima otkako je na vlasti u zemlji Aleksandar Vučić i njegov SNS. 

Špijunske afere u zemljama bivše Jugoslavije nisu rijetkost, a uglavnom se koriste kako bi se 'pustila tinta' i fokus javnosti premjestio s puno važnijih pitanja. Tako je i u ovom slučaju. Vučićevo opušteno čituckanje dokumentata s oznakom državne tajne u jutarnjem programu omiljene mu televizije Pink veličanstveno je izveden spin kako se ne bi govorilo o temama poput otkrića do kojih je nekoliko dana prije izbijanja afere došao nezavisni srpski istraživački portal Krik čiji su novinari otkrili koruptivne veze Vučićevih najbližih suradnika s predstavnicima krupnog kapitala.

Zbog toga ćemo na pitanja tko koga sluša u Srbiji i zašto pokušati odgovoriti kronološki kroz dnevnik neobičnih zbivanja koja tresu zemlju od kraja srpnja pa sve do danas.

Ponedjeljak, 22. srpnja: Početak

Sve je počelo u ponedjeljak, 22. srpnja kada je na istraživačkom portalu Krik objavljen tekst pod naslovom 'Koruptivne veze: „Milenijum tim“ ustupio audi i stan bratu Siniše Malog'. Nakon dugotrajne istrage, novinari Krika otkrili su da da Predrag Mali, brat Siniše Malog, bivšeg gradonačelnika Beograda i aktualnog ministra financija, već godinama vozi skupocjeni Audi i živi u luksuznom stanu kojeg je dobio na dar od vlasnika tvrtke Milenijum tim u vlasništvu poduzetnika Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka koja je angažirana na projektu Beograd na vodi. Ista se kompanija sumnjiči da je sudjelovala u nikad rasvijetljenom rušenju objekata na Savamali.

Millenium timu projekt Beograd na vodi odobren je u vrijeme dok je Siniša Mali bio gradonačelnik. U gradu su dobili projekte ukupne vrijednosti 15 milijuna eura. Prošle godine Millenium tim imao je prihode od oko 36 milijuna eura, piše Krik, a u tekstu se spominje i veza Vučićeva brata Andreja s ekipom iz Milenijum tima.

Bivša supruga Siniše Malog, Marija Mali u intervjuu za Krik kazala je da joj se bivši suprug dan nakon rušenja Savamale pohvalio kako je on to organizirao kako bi očistio taj prostor za gradnju Beograda na vodi. Nakon rušenja pod okriljem noći, ostatak su objekata u Hercegovačkoj ulici u toku dana srušili bageri Millenium tima.

Utorak, 23. srpnja: Operacija Omča

'Počeo sinkronizirani napad na Vučića! U tijeku je akcija iz nekoliko centara, prate žene s bebom kako bi realizirali plan za slom vlasti!', vrišti naslov teksta u jednom srpskom tabloidu, a i slijede ga i ostali. U tekstu se tvrdi da postoji snimka nadzorne kamere koja je snimila novinara Krika kako napada Milicu Andrić, nevjenčanu suprugu brata Siniše Malog.

Oleg Moskaljov/CROPIX

Tabloid tvrdi da je novinar Krika pratio suprugu Predraga Malog dok je ulicom gurala kolica s bebom. U ruci je držao diktafon i mobitel, a 'napad' su snimile nadzorne kamere. Čitav događaj, piše dalje u tekstu, dio je osmišljenog napada na vlast u Srbiji iz više centara.

OTKRIVENA VELIKA AFERA/Podivljali tabloidi optužuju novinare da napadaju majke s bebama, a brat ministra financija vozi auto i živi u stanu koji su mu darovali građevinski investitori

Dio tabloida krenulo je s napadom već u ponedjeljak, a u utorak su se pridružili svi ostali. Kreirana je tobožnja operacija Omča kojom istraživački novinari, lideri opozicije i strani plaćenici namjeravaju svrgnuti Vučića s vlasti i priznati nezavisnost Kosova. U kreiranju panike išlo se toliko daleko da se spominje čak i nova Oluja, ali ovaj puta na srpskom teritoriju.

Urednik tabloida 'Srpski Telegraf', Milan Lađević optužuje KRIK da koristi 'japansku metodu praćenja' i da je dio tajne operacije Omča koju sprovode u suradnji sa zapadnim ambasadama s ciljem da unište Vučića i SNS. Kasnije je i sam Vučić rekao da čovjek koji na snimci prati suprugu brata Siniše Malog nije srpski državljanin, niti novinar Krika.

Isti dan na TV Pinku, Vučić otvara aferu prisluškivanje tvrdnjom da raspolaže dokazima da su njega i bivšeg predsjednika Tomislava Nikolića prisluškivali 'sve vrijeme dok su bili u opoziciji'. Nije precizirao o kojim je dokazima riječ.

Isto je ponovio i uvečer na Studiju B, gdje je i prokomentirao otkrića do kojih je došao Krik.

„Pa, oni su drugovi, kakav je to problem. Zamislite, strašni kriminalci! Da stanete da se nasmejete…. Mada tu ima čudnih detalja. Kako su dolazili do podataka o automobilu?“, rekao je i osvrnuo se i na tvrdnje opozicije da ih se prisluškuje citirajući pri tome Winstona Churchilla.

Getty Images

„On je o tome imao dobru rečenicu koju ću pokušati da parafraziram, a koja kaže da neki stalno kukaju i govore o cenzuri, ali da ti isti tako sebi dozvoljavaju da govore što god hoće. To je kao kada uđete u ring pa očekujete da protivniku zavežu ruke i noge, pa ste mnogo jaki, ali čim mu odvežu, na primjer ruke, onda ste u velikom problemu“, naveo je.

Četvrtak, 25. srpnja: Začuđeni Vučić

Ujutro Vučić daje izjavu za N1. Tema je veza Predraga Malog i Andreja Vučića s Milenijum timom. Ovaj put mu je problematično kako su novinari došli do informacija.

„Pažljivo sam čitao tekst i najviše me zbunio način na koji su do određenih informacija nekih došli. A inače ne volim kada neko prima poklone, ali nisam stekao utisak to iz teksta. Ali u svakom slučaju, važno je da se sve prouči i veoma sam zainteresiran za to“, kazao je ujutro za N1.

Uvečer je na istoj televiziji gostovala Krikova istraživačka novinaraka Dragana Pećo koja je potpisala tekst o koruptivnim vezama Predraga Malog i kontroverznih biznismena. U svom je gostovanju izrazila bojazan da su ona i njeni kolege praćeni u vrijeme dok su radili na toj priči.

Petak, 26. srpnja: Zamjena teza

Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović kojem su u Srbiji od milja dali nadimak Neša Slina zbog navike da se ulizuje i slini nad Vučićem, potvrđuje sve što je predjesnik rekao o navondom prisluškivanju koje je trpio kao opozicionar. Uloge se mijenjaju, a Vučić postaje prva i jedina žrtva političkih progona u modernoj povijesti Srbije.

Reuters

Stefanović je rekao da su Vučića, nekada s nalogom suda, nekada bez, prisluškivali od 1995. do 2000. Od 2000. do 2003, a od 2007. do 2012, prema riječima ministra, prisluškivali su ga dok je razgovarao s ljudima čiji su razgovori praćeni po nalogu suda te je naveo njihova imena – Goran Vesić i Vladimir Đukanović, dvojica Vučićevih bliskih suradnika. Kao organizatora nečasnog prisluškivanja, Stefanović je naveo bivšeg predsjednika Borisa Tadića.

Nedjelja, 28. srpnja: Na scenu dolazi Šešelj

Boško Obradović, čelnik oporbene stranke Dveri komentira navode ministra unutarnjih poslova. U priopćenju je podsjetio zašto je Vučić 'stavio na platni spisak Vojislava Šešelja i dodijelio mu titulu omiljenog opozicionara koji jedini može da gostuje na svim režimskim medijima'.

Skrenuo je pažnju i na jedan Šešeljev intervju koji je kao lider radikala dao za Nedjeljnik 2014. kada su ga pustili iz Haaga. U to je vrijeme Šešelj bio u ljutom ratu s njegovim nekadašnjim omiljenim učenikom.   

U spomenutom intervjuu Šešelj govori o tome kako se Aleksandar Vučić bavio prisluškivanjem još u vrijeme kada je bio mladi radikal.

„Vučić je nabavio aparaturu za snimanje telefonskih razgovora od 35.000 eura i slušao telefone svih ljudi iz stranke… stavljao je to na papir i svaki put mi to donosio da pročitam“, kazao je Nedjeljniku, a isto je ponovio i za potrebe dokumentarca SNS: Početak.

„Ako je Vučić prisluškivao svoje najbliže partijske drugove uz pomoć privatnih prislušnih uređaja još dok je bio u opoziciji, zamislite što sada radi opoziciji i svojima kada mu je na raspolaganju čitava služba državne sigurnosti, plus moderni privatni prislušni uređaji“, s pravom se pita čelnik Dveri.

Reuters

U istom je intervjuu Šešelj kazao kako je mladi Vučić 'uvijek bio mnogo ekstremniji nego što je bila stranačka linija' te daje na 'svim našim mitinzima on imao najekstremnije govore'. Čudno je to čuti od osobe kao što je Šešelj, no otkako je izbila afera prisluškivanje samoproglašeni četbički vojvoda nekako je neobično tih…

Utorak, 30. srpnja: Tadić najavljuje tužbu

U ponedjeljak se oglasio bivši predsjednik Srbije Boris Tadić te je najavio da će podići tužbu protiv Vučića jer ga je prisluškivao. Ustvordio je i pod 'punom moralnom, krivičnom i materijalnom odgovornošću da nitko nije prisluškivan iz političkih razloga za vrijeme njegova mandata.

U svojoj prozivki, pozvao se na Šešeljev spomenuti intervju.

"Pošto je pokušao da namontira proces meni, namontirao je proces sebi, jer ga je Šešelj direktno prozvao da mu je dostavljao transkripte prisluškivanih razgovora, mene kao predsjednika Republike i Šešeljevog zamjenika Tomislava Nikolića", rekao je Tadić.

Optužio je i ministra Stefanovića da je 'pomiješao babe i žabe i da nije prezentirao nikakav dokaz o navodnom prisluškivanju. Rekao je da je đukanović prisluškivan jer je bio 'podstrekač haških optuženika i ekstremista u svojim emisijama', i da 'nikada nije čuo da je Vesić prisluškivan, jer je bio apsolutno nebitna ličnost'.

Damir Glibušić/Cropix

I vučić je zakonito prisluškivan jer je ulazio u komunikaciju s ekstremistima i kriminalcima, ali samo u vrijem dok je s takvima razgovarao'.

„Ja znam da je Vučić kasnije govorio daje sa raznim ljudima bio na kontaktu… Bio je na kontaktu sa Canetom Subotićem, s Miškovićem, s Zvonkom Veselinovićem koji je bio hapšen u aferi paljenja Jarinja i zloupotrebe kamiona“, iznio je ozbiljne optužbe na račun Vučića Tadić te dodao da će se afera prisluškivanje Vučiću vratiti u lice kao bumerang.

Srijeda, 31. srpnja: Dačić brani Vučića, Živković dodatno zapliće fabulu

Idućeg dana, bivši ministar policije u Tadićevoj vladi i sadašnji ministar vanjskih poslova u Vučićevoj, potvrdio je da su u vrijeme bivše vlasti u kojoj je sudjelovao i on, funkcioneri SNS-a bili prisluškivani. On je kao ministar unutarnjih poslova bio protiv toga i naredio istragu, no nije precizirao kakav je bio epilog takve istrage.

Dodao je i da je Demokratska opozicija Srbije (DOS) prisluškivala ljude i taj materijal koristila za ucjene. Iako je u vrijem spornih prisluškivanja bio ministar, tvrdi da nije bio obavješten o tome. Rekao je da su prisluškivali i njega, ali da ova vlast vodi 'transparentnu politiku'. 

Aferu je u srijedu dodtano zapleo Slobodan Živković, predsjednik vlade nakon Đinđićeva atentata koji je u dnevnom listu Danas ustvrdio da je Vučić bio prisluškivan u sklopu policijske akcije 'Sablja'.

Nikša Duper / Cropix

„On je u sklopu prethodne obrade u više navrata 'hvatan' u komunikaciji s pojedincima iz beogradskog podzemlja. Te informacije Stefanović je mogao dobiti od direktora BIA Bratislava Gašića- kazao je Živković te dodao da je devedesetih godina je čitava opozicija bila na mjerama službe.

„Ja sam od 1996. bio pod mjerama po nalogu Jovice Stanišića. Mene su nadzirali pod izgovorom ekstremizma i terorizma, kao i Vuka Draškovića. Opravdanje za nadziranje Zorana Đinđića im je bilo da se sumnja da je član njemačke obavještajne službe, a Koštunicu su sumnjičili da radi za američku službu“, navodi Živković te ističe da BIA danas svakako prisluškuje oporbenjake u Srbiji.

SERIJAL MAFIJA, PRVI DIO: ZEMUNSKI KLAN/Razbojnici iz Šilerove vladali su Srbijom sijući strah i trepet, likvidacije su bile svakodnevica, a za njih je ubijao i aktualni ministar zdravlja što našeg Kujundžića odjednom čini dragim i simpatičnim

Slično je ustvrdio i Dragan Đilas, predsjednik Stranke slobode i pravde. On je precizirao da ima podatke da je 8. rujna prošle godine navodno počela akcija Uprave kriminalističke policije (UKP) u okviru koje se prate lideri opozicije.

U srijedu uvečer na portalu Pinka izlazi vijest da će u studiju svoje omiljene emisije 'Novo jutro' na TV Pinku gostovati predsjednik Vučić i govoriti o tvornicama, vojski, prisluškivanju i 'linču kojem su izloženi on i njegova obitelj'.

Četvrtak, 1. kolovoza: Kraj prvog čina 

U 'Novom jutru' miran, opušten i svjež kao ruža, Vučić stavlja naočale na nos i u jutarnjem programu svoje omiljene televizije čita dokumente s pečatom državne tajne kao da je riječ o slikovnici za djecu. Iz onoga što čita, proizlazi da je bio prisluškivan bez prestanka od '95. pa sve do danas, dakle 24 godine koliko i traje njegova političarska karijera. Dodaje da današnju opoziciju nitko ne presluškuje.

„Ne, ne prisluškujemo vas. Za razliku od vas, mi vas ne prisluškujemo", zaključio je mrtav hladan.

Prvu mjeru njegovog nadzora još 1995. potpisao je osobno zloglasni Jovica Stanišić. Naredbe o prisluškivanju potom su se samo nizale sa obrazloženjem - zbog njegovih veza sa podzemljem, no da e prisluškivan iz političkih razloga. Opovrgnuo je svoje tobožnje veze sa ubijenim vođama zemunskog klana, a zatim stao govoriti o stranim obavještajcima s kojima je bio u kontaktu.

Rekao je da su pratili sve diplomate koji su bili u kontaktu s njim - ruskog Olega, bivšeg zaručnika njegove sadašnje savjetnice Suzane Vasiljević i jednog francuskog obavještajca kojeg je također imenovao.  

Peđa Milosavljević/CROPIX

"Oni su uzeli Ruse, Amerikance, Mađare i Francuze da bi mogli da vide kompletnu siku o mom i našem odnosu prema Europi, regiji, velikim silama, kako bi znali što radim na vanjskopolitičkom planu", rekao je Vučić id odao da se zbog toga uopće ne ljuti jer nije dokazana nikakava njegova 'neprijateljska djelatnost prema Srbiji'.

Vijest o Vučićevom prisluškivanju i dokumentima objavili su svi portali u Srbiji. U komentarima ispod angažirana je SNS-ova bot mašinerija pa su svi komentari pozitivni i u korist srpskog predjsednika te ističu njegov moral i vrline.

Uvečer je ughapšen muškarac koji je navodno prijetio njegovoj kćerki Milici (17), a nekoliko dana kasnije uhićena je i jedna žena zbog komentara na internetu u kojem prijeti njegovoj djeci. Dodao je i da nepoznate osobe prate i nadziru njegovu djecu.

Subota, 3. kolovoza: Čist kao suza

U obilasku radova na Trgu Republike, Vučić je samoinicijativno novinarima počeo pričati o prisluškivanju kako bi brže, bolje odgovorio na optužbe opozicije da je čitanje državnih tajni na televiziji protuustavno.

„Djelovao sam u svemu u skladu sa "njihovim Ustavom" i zakonima“, kazao je te dodao da je postupio u 'skladu sa zakonom i člankom 26.'

„Ja sam jedini izabran neposredno. Donio sam odluku na osnovu njihovog Ustava i zakona. Imam pravo da skinem oznake tajnosti bilo kog stupnja za akte koje smatram da su od javnog interesa“, pokušao je čitanje državnih tajni opravdati javnim interesom. Optužio je i Tadića da ga je osobno prisluškivao, no da ga neće tužiti. Dodao je i da Šešelj ne govori istinu.

"Ja računam da N1 uvijek podržava sve što kaže Vojislav Šešelj i da najveće povjerenje ima u riječi Vojislava Šešelja, posebno nemojte da zaboravite to je Šešelj izgovarao prije 11 godina i N1 sad izvlači šta je Šešelj izgovarao pre 11 godina", narugao se.

Ponedjeljak, 5. kolovoza: Oluja

Današnji dan bio je rezerviran za Vučićevo nacionalističko divljanje, pokazivanje mišića Hrvatskoj i šovinističke izjave u kojima je umanjivao značaj Oluje kao operacije koja je oslobodila hrvatski teritorij od srpske okupacije i pretvarenje iste u 'najveći genocid nakon Drugog svjetskog rata'. Ovaj odavno prokušani diskurs odlično prolazi kod njegovih birača. Šteta što se nikad, ali baš nikad ne sjeti spomenuti srpske zločine počinjene u ratu za jugoslavensko nasljeđe. 

Petak, 9. srpnja: Što je predsjednik prešutio u aferi?

Naslovna tema NIN-a donosi priču novinara Vuka Cvijića o Vučićevim vezama sa kriminalcima i sumnjivim poduzetnicima koje je zaboravio spomenuti u svojem čitanju tajnih dokumenata.

Iz dokumenata koje je na uvid dobila redakcija NIN-a, vidljivo je da je Vučić bio u kontaktu s brojnim pripadnicima srpskog podzemlja i to do relativno nedavno. Između ostalog, saznali su i s kim je Vučić 2008. bio u kontaktu tijekom nasilnih demonstracija zbog uhićenja Radovana Karadžića.

“Kada su bili nemiri, kada su bili povrijeđeni i policajci i učesnici demonstracija, tada se čuo sa Kimijem, s vođama navijača, recimo Milošem Radisavljevićem Kimijem, vođom Alkatraza to je navijačka grupa Partizana, čiji su pripadnici osuđeni za najteža krivična djela, a on sam je osuđen jer je ugrožavao sigurnost našoj kolegici Brankici Stanković”, kazao je Cvijić.

Na pisanje NIN-a vUčić je kazao da je sve što je učinio, učinio radi istine i pravde.

“Skinuo sam oznaku tajnosti u skladu sa zakonom zbog istine, zbog toga što ljudi u Srbiji moraju znati istinu i saznali su istinu. Rukovodio sam se istinom, pravdom, pravom i u skladu s tim sam donio odluku. Donosit ću je i ubuduće, ukoliko za to bude ”, rekao je novinarima.

Subota, 10. kolovoza: Toalet papir

Tijekom prosvjedne šetnje '1 od 5 miliona', prosvjednici su stigli do zgrade Predsjedništva Srbije i pokušali u zgradu odnijeti popis zahtjeva za omogućavanje slobodnih izbora. Zašpitiatri u civilu izbacili su ih iz zgrade predsjedništva i došlo je do naguravanja.

Nakon toga prosvjednici su gađali zgradu toaletnim papirom.

BILI SMO NA PROSVJEDU 1OD5 MILIONA/'Nije srpski 'ćutati'. Beograd se ne boji, a diže se i cijela Srbija. Pitanje je samo hoće li opozicija uspjeti kanalizirati energiju'

"Ovako ćemo obrisati sve tvoje laži i manipulacije Vučiću. Umjesto da budeš predsjednik svih građana ti ih dijeliš", rekao je jedan od organizatora prosvjeda Srđan Marković koji je pozvao na bojkot izbora 1. rujna ako se ne ispune uvjeti za slobodne izbore.

Nedjelja, 11. kolovoza: Izvanredno obraćanje

Prosvjednici su Vučiću digli živac pa se obratio naciji. Kazao je između ostalog, da prosvjednici imaju sreće što ne žive u SAD-u.

„Da tako napadate Bijelu kuću“, izrešetali bi vas, kazao je Vučić i dodao da će idući puta u osiguranju biti samo djevojke pa neka njih tuku ako se usude.

„Gradimo više nego u Titovo vrijeme“, zaključio je u svojoj arogantnoj maniri.

Getty Images

12. kolovoza: Novo ulje na vatru

Svoj novi nastup u ponedjeljak je imao ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović. Mrtav ozbiljan rekao je da srpskog predsjednika ne samo da prate opozicionari, već i – agenti stranih službi.

„Potpuno sam siguran da strane službe i danas pokušavaju nadzirati elektronske komunikacije ljudi u Srbiji koji su njima interesantni, na prvom mjestu predsjednika Aleksandra Vučića. To se ne može lako dokazati, jer danas je tehnika toliko napredovala da strani obavještajci, čak i ako nisu prisutni na teritoriju Srbije, mogu da ostvare uvid u nečije elektronske komunikacije“, zabrinutim glasom je najavio novu prijetnju za krhkog i od sviju napadnutog srpskog predsjednika.

Aleksandar Vučić

Boris Tadić

afera prisluškivanje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter