svi detalji akcije Orka

Tko je vođa organizirane grupe koja je pala u Sarajevu i Mostaru. Puškama pljačkali šoping centre, banke i krali aute. Kada su im meta bili bankomati, koristili su policijske uniforme


Mia Mitrović
16.09.2019.16:30
Tko je vođa organizirane grupe koja je pala u Sarajevu i Mostaru. Puškama pljačkali šoping centre, banke i krali aute. Kada su im meta bili bankomati, koristili su policijske uniforme
iStock (ilustracija)

sažeto

U akciji Orka uhićeno je 13 osoba, a jedan od osumnjičenika već se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Hrvatskoj


Mia Mitrović
16.09.2019.16:30

U opsežnoj policijskoj akciji kodnog imena Orka, koja je proteklog tjedna provedena u Sarajevu i Mostaru, razbijen je kriminalni lanac odgovoran za niz pljački i krađa automobila, piše Dnevni Avaz.

Sarajevskim ogrankom bande rukovodio je Rahman Begluk, a njegova organizacija nije prezala ni od čega. Tako su, primjerice četvorica članova bande 8. travnja naoružani automatskom puškom i pištoljima upali u poslovnicu Raiffeisen banke na Ilidži. Savladali su zaštitara, otuđili 14.000 maraka (52.000 kuna) i u Golf karavanu se udaljili u nepoznatom pravcu.

Uspješna akcija

Samo četiri dana ranije, otuđili su Toyotu, a krajem lipnja i Škodu Fabiju austrijskih registracija. Četvorka je odgovorna i za drsku pljačku u šoping centru Mercator u Loćinićkoj ulici u Sarajevu. Tom su prilikom pištoljima upali u trgovinu Genelec te otuđili 20 laptopa, 60 mobitela i 200 maraka napravivši ukupnu štetu od 60.000 maraka (227.000 kuna).

iStock (ilustracija)

U akciji Orka uhićeno je 13 osoba, a jedan od počinitelja nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u Hrvatskoj. Orka je najuspješnija policijska akcija provedena ove godine u BiH, a rukovodio joj je zamjenik Federalne uprave policije, Ensad Korman.

Višemilijunska šeta

Osumnjičene se dovodi u vezu i s pljačkama bankomata, šoping centara i benzinskih pumpi u proteklih pet godina diljem Federacije, a prema procjenama, fizičkim i pravnim osobama nanijeli su višemilijunsku štetu.

Reuters

Iz izvora bliskih istrazi Dnevni Avaz doznao je da je kolovođa grupe Rahman Begluk koji je otprije poznat policiji. Uhićen je 2017. u policijskoj akciji Shark zbog pljački šoping centara te 2018. zbog sudjelovanja u pljačkama diljem Hercegovine.

Kod osumnjičenih prilikom uhićenja i premetačine pronađena je velika količina oružja i pištolja te eksploziva, kao i policijska uniforma koju su koristili u pljački bankomata.

automafija

bosanska mafija

akcija orka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter