nema s njom šale

Tko je ustvari premijerka Novog Zelanda koja je sve osvojila reakcijom nakon terorističkog napada. Neki kažu da samo radi na svom imidžu, dok drugi tvrde da je to moderan pristup politici


Matej Devčić
19.03.2019.18:00
Tko je ustvari premijerka Novog Zelanda koja je sve osvojila reakcijom nakon terorističkog napada. Neki kažu da samo radi na svom imidžu, dok drugi tvrde da je to moderan pristup politici
New Zealand Prime Minister's Office/Handout via REUTERS

sažeto

Oči javnosti uprte su u novozelandsku premijerku još od 2017. kada je sa samo 37 godina postala najmlađa šefica neke države na svijetu


Matej Devčić
19.03.2019.18:00

Nakon krvavog masakra u novozelandskom gradu Christchurchu u kojem je napadač Brenton Tarrant u dvije džamije ubio 50 muslimana, 38-godišnja premijerka Jacinda Ardern izjavila je da nikad neće izgovoriti njegovo ime.

Ardern je, naime, na izvanrednoj sjednici parlamenta svoje obraćenje parlamentarcima počela pozdravom "Selam alejkum", a zatim kazala da je napadač svojim terorističkim činom samo želio postati poznat. To je, kako je kazala, glavni razlog zašto više neće spominjati njegovo ime.

Kazala je da će se Tarrantu, kojeg je opisala riječima "terorist, kriminalac i ekstremist", suditi po najstrožim zakonima i da će obitelji ubijenih dobiti pravdu.

Zbog napada najavila pooštravanje zakona

Ovaj napad bio je jedan od najvećih izazova s kojim se Ardern suočila, a zbog svog suosjećanja i mirnoće u odgovoru na stravični pokolj premijerka je oduševila svijet svojim vodstvom.

Napad je odmah okarakterizirala terorističkim te osudila komentare koji su masakr dovodili u vezu s imigracijom muslimana. Najavila je i strožu regulaciju vatrenog oružja, a tijekom posjeta muslimanskoj zajednici u Christchurchu na glavi je nosila hidžab u znak poštovanja prema ožalošćenima.

Oči javnosti uprte su u novozelandsku premijerku još od 2017. kada je sa samo 37 godina postala najmlađa šefica neke države na svijetu. Ardern je preuzela vodstvo u stranci tek tri mjeseca prije nego što je izabrana, a treća je premijerka u novozelandskoj povijesti.

Pokupila simpatije cijelog svijeta

Ardern je feministica koja je za prioritetne zadatke odredila borbu protiv nejednakosti, zalaganje za poboljšanje ženskih života kod kuće i na poslu te hvatanje u koštac s problemom klimatskih promjena. Odgojena je u mormonskoj obitelji i tradiciji, ali je napustila crkvu zbog njezinih negativnih stavova o homoseksualnosti.

Dodatne simpatije Ardern je pokupila 2018. kada je rodila dijete i vratila se na posao nakon samo šest tjedana porodiljnog dopusta, te kada je na zasjedanje Ujedinjenih naroda u New Yorku došla s kćerkicom.

Ugledni svjetski mediji, poput Timea, uvrstili su je među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu jer je svojim vođenjem države pokazala moderan pristup politici.

Njeni kritičari su tvrdili kako Ardern samo radi na svom imidžu, a ne stvarnim problemima, no država je pod njenim vodstvom stabilna te su građani u njoj prepoznali faktor koji može iz temelja transformirati Laburiste i legitimirati ih kao kandidate za upravljanje državom.

napad

Novi Zeland

Jacinda Ardern

premijerka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter