UHIĆEN U VELIKOJ BRITANIJI

Tko je ustvari Julian Assange koji je uzdrmao svijet objavom tajnih dokumenata u kojima se spominje i Hrvatska


Matej Devčić
11.04.2019.12:30
Tko je ustvari Julian Assange koji je uzdrmao svijet objavom tajnih dokumenata u kojima se spominje i Hrvatska
REUTERS/Peter Nicholls

sažeto

WikiLekas je još tijekom prošlog tjedna poručio da će Assange biti izbačen iz ekvadorske ambasade u Londonu 


Matej Devčić
11.04.2019.12:30

Uhićen je osnivač WikiLeaksa Julian Assange, javlja Reuters, a tu informaciju potvrdila je i britanska policija. Naime, Assange je prije sedam godina potražio spas u ekvadorskom veleposlanstvu, a sada je Ekvadorski predsjednik objavio da je ta država povukla azil koji mu je dala.

Britanska policija objavila je na Twitteru kako se Assange trenutno nalazi u policijskoj postaji u Londonu gdje će ostati dok tijekom dana ne bude izveden pred Westminsterski  sud. Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid o uhićenju se oglasio na Twitteru te zahvalio Ekvadoru na suradnji.

Osnivač WikiLeaksa sklonio se 2012. u ekvadorsku ambasadu kako bi izbjegao uhićenje i izručenje u Švedsku gdje je optužen za seksualno zlostavljanje. Assange je uhićen na zahtjev švedskog tužiteljstva koje ga godinama želi ispitati zbog navodnog seksualnog zlostavljanja koje se dogodilo 2010. godine, a njegov odvjetnik rekao je da će se boriti protiv izručenja Švedskoj. Ekstradicijsko saslušanje očekuje se u iduća tri tjedna.

Njegovo izbacivanje iz ambasade najavljeno prošlog tjedna

Assange je inzistirao na tome da su optužbe lažne i da će ga švedske vlasti izručiti Amerikancima. Švedske su vlasti nalog kasnije povukle, ali tužitelji su poručili da to ne znači da je slučaj zatvoren.

Bude li izručen Švedskoj, pravno bi mogla biti moguća izručenja i u druge zemlje, uključujući SAD oko Assange najviše strahuje jer bi ga američke vlasti mogle optužiti za objavu hakiranih vladinih dokumenata oko ratova u Afganistanu i Iraku.

WikiLekas je još tijekom prošlog tjedna poručio da će Assange biti izbačen iz ekvadorske ambasade u Londonu zbog skandala s INA papersa, a radi se o zbirci dokumenata poslanih jednom ekvadorskom parlamentarcu u kojima se ekvadorski predsjednik Lenin Moreno optužuje za korupciju.

Ova izjava WikiLeaksa došla je samo dva dana nakon što je Moreno optužio Assangea da opetovano krši dogovor o svom azilu u ambasadi te službeni Quito traži dogovor sa Britancima kako bi mu bilo dopušteno napustiti ambasadu. Ekvador također sumnja da je WikiLeaks odgovoran za dijeljenje Morenovih privatnih fotografija na društvenim mrežama.

Peter Nicholls/REUTERS

Assangevo uhićenje na Twitteru je komentirao i WikiLeaks. "Ovaj čovjek je sin, otac, brat. Osvojio je na desetke novinarskih nagrada. Nominiran je za Nobelovi nagradu za mir svake godine od 2010. godine. Moćni igrači, uključujući CIA-u, angažirani su u pokušaju njegova zatvaranja", piše u njihovoj objavi.

Na WikiLeaksu objavljeni i dokumenti o Hrvatskoj

Assange kao bivši haker za sebe je znao reći da voli razvijati velike sustave i zagorčavati život moćnicima, a utemeljenjem WikiLeaks.org 2006. uzdrmao je svijet objavom 250 tisuća diplomatskih bilješki iz američkog arhiva, tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Afganistanu i Iraku te drugih povjerljivi dokumenata u vlasništvu različitih svjetskih vlada. Njegovi dokumetni, između ostalog, otkrili su da je NSA prisluškivala njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Na WikiLeaksu je, između ostalog, objavljeno i oko tisuću diplomatskih depeša koje je američko veleposlanstvo u Zagrebu slalo u Washington od 1991. do 2011. u kojima se opsežno opisuje sukob Hrvatske i Slovenije, analizira izborna pobjeda Ive Josipovića te se u pojednim spisima spominje i bivša premijerka Jadranka Kosor.

uhićenje

WikiLeaks

Julian Assange

ekvadorska ambasada

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter