podigao i kaznenu prijavu

Tko je švicarski iseljenik koji je dobio najmanji broj glasova. 90-ih su mu 'popalili' novac za oružje, a samo iz jednog razloga kandidira se na svim izborima


Daniel Radman
27.05.2019.14:15
Tko je švicarski iseljenik koji je dobio najmanji broj glasova. 90-ih su mu 'popalili' novac za oružje, a samo iz jednog razloga kandidira se na svim izborima
Marin Tironi / CROPIX

sažeto

Uoči izbora podigao je kaznenu prijavu protiv ministra uprave Lovre Kušćevića i predsjednika DIP-a Sesse zbog zločinačkog udruženja


Daniel Radman
27.05.2019.14:15

Slobodarska stranka Hrvatske zauzela je posljednje mjesto na izborima za Europski parlament. Njihova lista privukla je 0,04 posto birača, dobili su ukupno 513 glasova, što znači da je u prosjeku svaki kandidat privukao ukupne otprilike 43 osobe da glasuju za njih.

Aktivisti okupljeni u stranku

"Mi se nikad nismo bavili s politikom, uglavnom smo u stranki svi aktivisti koji se bavimo politikom na drugi način, na ulici, u DORH-u, USKOK-u, obilazimo policiju... Tražili smo da se riješe neki ključni problemi, dosadio nam je slušati ovaj politički folklor koji se nudi stalno, opozicija koja se bavi marginalnim pitanjima", izjavio je u svom predizbornom obraćanju za HRT predsjednik stranke i nositelj liste Miro Matijević.

Nazvali smo ga jutro poslije izbora, nije bio nezadovoljan. Kaže, zadovoljni su tim što su se uspjeli organizirati i nastupiti na njima.

"Razlike među zadnjih pet-deset lista su minimalne, između nas i nekog gore su nijanse. Nisu nam omogućili predstavljanje u HND-u za N1, nismo imali prostor u medijima, blokirali su nam blog, a to je ipak znak da su nas prepoznali kao ozbiljnu stranku. S obzirom na sve te uvjete, a i da smo najmlađa stranka u Hrvatskoj - imamo samo tri ogranka, bez Zagreba i Splita koje sad ograniziramo - više i nismo ni mogli očekivati. No, izvukli smo pouke, za 20-ak dana krećemo s pripremama za parlamentarne izbore i nastavljamo ozbiljno."  

Uplatio novac za obranu koji je 'ispario'

'Najgori među najgorima' bio je na kraju predsjednik odbora za pravosuđe Slobodarske stranke Hrvatske, Radovan Smokvina. Iako je bio na trećem mjestu liste, za njega je glasovalo tek 12 birača, čime je za jedan glas kasnio u odnosu na njegove kolege Rikarda Šetića i Patriciju Hrkač Popilku koji su skupili 'čak' 13 glasova.

Inače, Smokvina nije potpuni anonimus. Kao aktivist, najpoznatiji je po aktivnosti u udruzi za unaprijeđenje pravosuđa Juris protecta. Svojedobno je punio novinske stupce jer, tvrdio je, njegovih 40.000 eura koje je uplatio za obranu Hrvatske pokradeni su (umjesto za oružje, navodno su završili na računu Zakladu hrvatskog državnog zavjeta), a sudio se i s nekadašnjim utjecajnim HDZ-ovcem Hrvojem Šarinićem. Inače, Smokvina je povratnik iz Švicarske, a u okršaj je došao i sa Slavkom Linićem zbog svoje propale investicije u Bakru.

Prašinu je pokušao podignuti i uoči izbora, tada je – na inicijativu predsjednika stranke - podigao kaznenu prijavu protiv ministra uprave Lovre Kušćevića i predsjednika Državnog izbornog povjerenstva Đure Sesse zbog, redom, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, zločinačkog udruženja, zluouporabe biračkog prava, uništenja i krivotvorenja izbornih isprava te izborne prijevare.

Kandidirao se da dokaže prijevaru

Prijava je podignuta na činjenici da Hrvatska ima daleko veći broj birača nego punoljetnih građana, a sporan im je i izostanak kontrole brojenja glasova. Zato ga je na predstavljanju liste HRT-ov novinar Petar Vlahov pitao zašto se onda kandidira na izborima...

"Svi izbori su u stvari prevara. Ja se u stvari kandidiram na svim izborima samo da dokažem da su prevara."

izbori

Europski parlament

Radovan Smokvina

Slobodarska stranka Hrvatske

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter