anketa: treba li ju nakon svega smijeniti?

Tko je ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb koja bi danas mogla biti smijenjena


Matej Devčić
05.03.2019.10:35
Tko je ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb koja bi danas mogla biti smijenjena
Luka Gerlanc / CROPIX

sažeto

Vesna Burčul je ravnateljsko mjesto prihvatila nakon čak tri smijenjena ravnatelja 


Matej Devčić
05.03.2019.10:35

Nakon što je Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb u Zadru jučer raspravljalo o propustima u radu ravnateljice Vesne Burčul, danas bi se trebala donijeti odluka o njenoj smijeni koju je, zbog tragičnog događaja na Pagu, predložila ministrica Nada Murganić.

Predsjednica Upravnog vijeća Marina Dujmović Vuković kazala je nakon jučerašnjeg sastanka da će odluka o smijeni biti donesena nakon što se prouče izvješća o nadzoru i očitovanje ravnateljice Burčul.

Burčul je ranije kazala kako zadarski centar nije kriv za tragediju, te da nitko nije mogao predvidjeti da će otac s balkona baciti četvero djece. Ministrica Murganić prošlog tjedna izjavila je da su upravnim nadzorom uočeni teški propusti u radu ravnateljice centra koji je bio nadležan za djecu na Pagu, zbog čega je i sazvana sjednica Upravnog vijeća.

Luka Gerlanc/CROPIX

2014. povučena odluka o oduzimanju djece

Glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić jučer je otkrio kako je 2014. postojala mjera da se djecu oduzme roditeljima, ali je ta odluka brzo povučena bez konkretnih razloga.

"Privremenom mjerom su najstarija kćerka i dvoje djece koje su tada imali oduzeti roditeljima te je odlučeno da će biti dodijeljeni Centru za socijalnu skrb ili nekoj od udomiteljskih obitelji. U veljači 2014. takav prijedlog je povučen na prijedlog Centra i postupak je obustavljen. U odluci koju sam vidio se ne navode razlozi povlačenja", kazao je Klarendić.

Kazao je i kako sud nije provodio odluku o smještanju najstarije kćeri i dvoje djece u dom te ne zna kako je ona tamo završila, a na pitanje za koja su kaznena djela roditelji bili prijavljeni, Klarendić je odgovorio kako je riječ o zanemarivanju djeteta.

Djelatnici centra dali podršku ravnateljici

Podršku ravnateljici dalo je jučer i četrdesetak djelatnika zadarskog Centra za socijalnu skrb koji su se prijepodne okupili pred centrom, a podržala ju je i Hrvatska udruga za medicinsko pravo.

Udruga ističe da se radi o traženju neutvrđene i neargumentirane odgovornosti pojedinih socijalnih radnika, bez sagledavanja načina upravljanja cjelokupnog sustava pružanja socijalne zaštite.

“Paušalni pristup i nasušna potreba donošenja stavova prije realnog, objektivnog i temeljitog sagledavanja svih okolnosti nekog slučaja te njihovo prezentiranje u javnosti dopušta stvaranje slike o krizi stručnosti i profesionalnosti pripadnika pojedine zdravstvene ili socijalne profesije, premda je općepoznato da se sustav zdravstvene i socijalne skrbi temelji na bezpogovornom i požrtvovnom radu upravo tih pojedinaca”, kaže predsjednik udruge Miran Cvitković.

Postala ravnateljicom centra 2015. godine

Vesna Burčul je ravnateljsko mjesto prihvatila nakon čak tri smijenjena ravnatelja te je na tu poziciju izabrana 2015. godine.

Prema pisanju Antene Zadar, na natječaj su se javila dva kandidata, a kako je objasnio Erol Gaši, tadašnji predsjednik Upravnog vijeća centra, Burčul je izabrana jer se radi o "stručnoj, nestranačkoj osobi koja je tijekom mandata vršiteljice dužnosti ravnateljice pokazala da se spremna suočiti s problemima i voditi ovu važnu ustanovu."

Treba li ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb biti smijenjena? Recite nam u anketi.

Pag

Centar za socijalnu skrb

Vesna Burčul

Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter