AMERIKA JOJ ODUZELA DRŽAVLJANSTVO

Tko je Rasema Hadanović 'Zolja' koja je tijekom rata u BiH strijeljala hrvatske civile i vojnike


Matej Devčić
07.03.2019.20:00
Tko je Rasema Hadanović 'Zolja' koja je tijekom rata u BiH strijeljala hrvatske civile i vojnike
Screenshot/YouTube

sažeto

Kao pripadnica specijalne jedinice ubojstva je izvršavala po naredbi


Matej Devčić
07.03.2019.20:00

Sammy Rasemi Yetisen, 46-godišnjakinja koja je na ovim prostorima poznatija kao Rasema Hadanović "Zolja", oduzeto je američko državljanstvo po nalogu suda u Portlandu zbog počinjenja zločina nad Hrvatima u selu Trusini pokraj Konjica.

Naime, Hadanović je do 1993. godine bila pripadnica specijalne jedinice Zulfikar Armije BiH koja je u Tursinu ubila 22 ljudi. Hadanović je priznala kako je u strijeljanju tri hrvatska civila i tri vojnika HVO-a sudjelovala po naredbi, a krivnju za zločin priznala je 2012. godine u Sarajevu.

Screenshot/YouTube

Državljanstvo stekla nezakonito

Federalni sudac je donio odluku prema kojoj se Hadanović oduzima državljanstvo koje je stekla na nezakonit način te da je lagala u svojoj prijavi. Naime, 1995. godine zatražila je status izbjeglice u američkom veleposlanstvu u Beču koji joj je odobren već iduće godine, a zatim je preselila u SAD.

Američkom državljankom postala je 2002. godine, a 2011. BiH je zatražila njeno izručenje. Osim nje, američko državljanstvo će izgubiti i 46-godišnji Edin Džeko, bivši borac Armije BiH koji je na temelju njezinog svjedočenja osuđen zbog zločina koje je počinio u Trusini, navodi se na stranicama američkog ministarstva pravosuđa.

ubojstvo

BiH

hrvati

civili

Rasema Hadanović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter