TRAŽENA JE OSOBA U EUROPI

Tko je plaćeni 'ubojica sa smiješkom' koji je brutalno likvidirao Hrvata i zašto će mu se suditi u Mađarskoj


Matej Devčić
04.06.2019.13:00
Tko je plaćeni 'ubojica sa smiješkom' koji je brutalno likvidirao Hrvata i zašto će mu se suditi u Mađarskoj
iStock (ilustracija)

sažeto

Čaba Der je u ožujku uhićen u Prag čiji je sud donio odluku o njegovom izručenju u Mađarsku


Matej Devčić
04.06.2019.13:00

Početkom ove godine Srbiju je potreslo brutalno ubojstvo 37-godišnjeg Nebojše Markovića na Banovom brdu. Dok je Marković ispred svog doma rasklapao dječja kolica, par metara dalje od njega zaustavio se automobil iz kojeg je izašao muškarac u bijeloj jakni.

Muškarac je došao do Markovića i iz torbe izvukao pištolj s prigušivačem i ispalio nekoliko hitaca u 37-godišnjaka koji se srušio i preminuo na licu mjesta, a sve su zabilježile nadzorne kamere sa zgrade. Srpski mediji tada su pisali da Marković nije bio prava meta, već njegov šogor koji je član međunarodne bande lopova "Pink Panther".

Za ubojstvo je osumnjičen 39-godišnji Čaba Der, koji je i od prije bio poznat policiji i koji je, između ostalog, u kolovozu prošle godine u Nizozemskoj likvidirao Hrvata Ivana Serdarušića kojeg se dovodi u vezu s akcijom Nana. 

Presuda za ovo ubojstvo nekoliko puta je donošena i ukidana

Čaba Der je plaćeni ubojica iz Srbije koji je priznao da je ubio kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine, inače člana organizirane grupe "Firma". Tom ubojstvu je, kako su pisali mediji, prethodio sukob oko utjecaja na novosadskom narkotržištu.

Presuda za ovo ubojstvo nekoliko puta je donošena i ukidana. Vrhovni sud Srbije dva puta je ukidao presude, a suđenje je kretalo iz početka. Sredinom travnja 2009. godine na Okružnom sudu u Novom Sadu treći put je izrečena presuda za ovo ubojstvo, a kazneno vijeće osudilo je Dera na 14 godina zatvora.

Osim srpske i nizozemske policije koja je tragala za Derom, potjernicu za njim raspisala je i mađarska policija koja ga sumnjiči za ubojstvo biznismena Laszla V. 20. rujna 2018. godine u Budimpešti. Der je biznismena likvidirao na parkingu tako što ga je natjerao da klekne i pucao mu u glavu.

Odvjetnik se protivi izručenju Srbiji

Der je u ožujku uhićen u Pragu gdje je održano suđenje na kojem se odlučivalo o državi kojoj će ga izručiti. Češki mediji pisali su kako se Der, uz kojeg se veže epitet "ubojica s osmijehom", na sudu cijelo vrijeme smijao te dobacivao kako voli Češku.

Prema odluci suda, Der kojima i mađarsko državljanstvo bit će izručen Mađarskoj, a očekuje se da će se uskoro odlučivati i o izručenju Srbiji koja ga također traži zbog ubojstva. Njegov odvjetnik se protivi tom izručenju te tvrdi da Der ima dobre razlog zbog kojih ne želi da mu se sudi u Srbiji.

Hrvatska

Srbija

ubojica

Čaba Der

Ivan Serdarušić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter