hrvatska verzija škole za život

Tko je odgovoran što svi učenici prvog dana škole nisu dobili udžbenike i tablete. Za ovo drugo ipak ne možemo kriviti Ministarstvo, to je zeznuo netko drugi


Mia Peretić
03.09.2018.17:00
Tko je odgovoran što svi učenici prvog dana škole nisu dobili udžbenike i tablete. Za ovo drugo ipak ne možemo kriviti Ministarstvo, to je zeznuo netko drugi
Marko Todorov / CROPIX

sažeto

Nazvali smo škole diljem Hrvatske da provjerimo što je od navedene opreme za eksperimentalni program Škola za život dočekalo klince na stolu


Mia Peretić
03.09.2018.17:00

S ovom je školskom godinom krenula i dugo najavljivana kurikularna reforma, odnosno eksperimentalni program "Škola za život", u kojem sudjeluju 74 škole, od čega je 48 osnovnih i 26 srednjih škola diljem Hrvatske. Navedeni program, osim lakših školskih torbi, predviđa nove metode poučavanja i vrednovanja u svrhu usvajanja sposobnosti za rješavanje problema i kritičkog promišljanja. Nadalje, informatika je od ove školske godine obavezna u petom i šestom razredu.

Škola za život primjenjivat će se u prvim i petim razredima osnovnih škola, te u prvim razredima gimnazija u svim predmetima, u sedmim razredima u biologiji, kemiji i fizici, a u prvim razredima strukovnih škola s četverogodišnjim programima u općeobrazovnim predmetima.

Osim novih vještina, učenike je trebala dočekati i adekvatna oprema: novi eksperimentalni udžbenici, informatička oprema, pomoćni nastavni materijali i novi tableti. 

S obzirom na vruće ljeto, tijekom kojeg se pisalo o mogućem fijasku ovog obrazovnog eksperimenta s obzirom na najavu o kašnjenju eksperimentalnih udžbenika i problema oko nabave  informatičke opreme, nazvali smo škole diljem Hrvatske da provjerimo što je, na kraju, ili bolje rečeno, početku ove školske priče od obećanih materijala klince zapravo i dočekalo na stolu.

Tko je i što dobio, a tko nije?

U zagrebačkoj Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, školsku su godinu počeli bez eksperimentalnih udžbenika, odnosno s njih vrlo malo, rekao nam je ravnatelj Dubravko Deželić

"Profesori su upućeni u e-repozitorij Carneta gdje mogu skinuti sve nastavne materijale, no ionako je prvi tjedan pa nema drame. Što se pak tableta tiče, proveli smo natječaj i trebali bi stići krajem mjeseca. No, mi smo spremni u nastavnom smislu jer smo takav oblik nastave počeli samostalno provoditi još prije tri godine. Udžbenike očekujemo krajem ovog tjedna", kaže prof. Deželić.

Učenici Osnovne škole Turnić u Rijeci školu će početi djelomično opremljeni, jer, kako kaže ravnateljica Ljiljana Kulaš Jutrović, stjecajem okolnosti zbog odabira nakladnika, dobili su udžbenike i nastavne materijale, a za tablete su od četiri ponuđača odabrali jednog, te ih očekuju kroz koji tjedan, isto kao u Osnovnoj školi Čazma, što nam je potvrdila ravnateljica škole Lidija Osman. 

Srednja škola Delnice je pak deficitarna po svim aspektima, na stolu nit eksperimentalnih udžbenika, nit tableta za učenike. Ravnateljica Slađana Srkoč ne zna kada će udžbenici stići, no tableti su, kako tvrdi, otpremljeni još 31. kolovoza. 

Zašto je program kurikularne reforme počeo tako da neki imaju, a neki nemaju?

Zašto je došlo do takvog nesrazmjera u opremljenosti škola u kojima su djecu, sukladno ambiciozno najavljenoj kurikularnoj reformi, već prvi dan na stolu trebala dočekati sva potrebna sredstva za učenje? Zar nije bilo za pretpostavljati da će se, u reformskom duhu, reformirati i već tradicionalan hrvatski način krpanja u zadnji čas?

Iako je najavljeno da će učenici školsku godinu startati i sa, među ostalim materijalima, novim tabletima, na primjeru škola koje smo kontaktirali smo se uvjerili da to neće biti tako. Iako će, kako tvrde ravnatelji, tableti uskoro biti na klupama, odgovornost za njihovu pravovremenu nabavku bila je isključivo na školama uključenim u eksperimentalni program. 

"Novac za tablete je školama, koje mogu provoditi takozvanu malu javnu nabavu, poslan još srpnju, a kako su se nabavljali ovisi o brzini kojom su škole raspisale Pozive za dostavu ponuda za navedene tablete i ugovorima koje su sklapali s dobavljačima. Neke škole u gradovima poput Križa i Primoštena su to uspješno i na vrijeme nabavile", kaže nam posebni savjetnik ministrice obrazovanja Maro Alavanja.

A što se eksperimentalnih udžbenika tiče, problemi su se nenadno javili još prošlog tjedna kada su se neki nakladnici izjasnili da će isporuka udžbenika kasniti, te da ih klinci na stolu sigurno neće zateći u ponedjeljak 03. rujna. U Ministarstvu obrazovanja su tvrdili kako su nakladnici otezali radi postizanja veće cijene u pregovorima. Nakladnici su pak tvrdili da ne pokušavaju iskamčiti veću cijenu, već je problem u neorganizaciji i prekratkim rokovima. Priopćili su kako nisu imali informacije o pregovaračkom postupku nabave niti o cijenama za eksperimentalne materijale, te da je dokumentacija o nabavi koja je nužna za dovršavanje posla objavljena tek 27. kolovoza.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kaže kako je natječaj bio raspisan u skladu sa zakonom, te kako je Ministarstvo produljivalo rokove na zahtjev nakladnika.

Kako god bilo, poseban savjetnik ministrice Maro Alavanja tvrdi da je 80 posto škola opremljeno eksperimentalnim udžbenicima, a uvjerava nas da će ostale biti do kraja ovog tjedna, te da po tom pitanju ne bi trebalo biti problema. 

Goran Mehkek / CROPIX

"Što se pak informatičke opreme tiče, Ministarstvo je još prošle godine 218 najkritičnijih škola opremilo laptopima u iznosu od 10 i pol milijuna kuna, a za ostale 673 predvidjeli su još 26 milijuna kuna. Nakon što su raspisali javnu nabavu, na natječaj se javio samo jedan ponuđač s 54 posto većom cijenom od postavljene, pa su natječaj morali srušiti, odnosno poništiti", objasnio nam je Alavanja.

S obzirom da se cijeli postupak oduljio, 673 škole su dobile 26 milijuna još krajem prošlog tjedna, što je, naravno, prekasno, ali kako je objasnila ministrica Divjak, čitava procedura s javnom nabavom je trajala predugo, te se nada da će škole ovog tjedna kupiti svu informatičku opremu. 

Blaženka Divjak

kurikularna reforma

prvi dan škole

škola za život

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter