OD NEPOZNATE OSOBE DO PRVE ŽENE NA ČELU DRŽAVE

Tko je nova predsjednica Slovačke koja je uvjerljivo pobjedila kandidata lijevih populista i dobila značajnu presudu za državu?


Matej Devčić
01.04.2019.10:00
Tko je nova predsjednica Slovačke koja je uvjerljivo pobjedila kandidata lijevih populista i dobila značajnu presudu za državu?
REUTERS/David W Cerny

sažeto

Čaputova je drugačija od brojnih populista i nacionalista te se zalaže za progresivnu politiku i lijevo-liberalne reforme


Matej Devčić
01.04.2019.10:00

Liberalna odvjetnica i aktivistkinja Zuzana Čaputova u subotu je izabrana za predsjednicu Slovačke, čime je ova država prvi put dobila ženu na čelu države. Za Čaputovu Slovaci nisu znali sve do prije par mjeseci, a 45-godišnjakinja je na izborima osvojila 60 posto glasova te je uvjerljivo pobijedila Maroša Šefčoviča, 52-godišnjeg potpredsjednika Europske komisije kojeg podupire stranka na vlasti Smer-SD (lijevi populisti).

Nova predsjednica koja je članica Progresivne slovačke biračima se, kao i nakon prvog kruga, zahvalila na slovačkom i jezicima manjima, između ostalih, mađarskom i romskom.

Kazala je da je sretna što je pobijedila na način koji su mnogi smatrali nemogućim, obzirom na to da nije koristila agresivne govorancije u svojim istupima te nije posezala za populizmom.

REUTERS/David W Cerny

Dobila značajnu presudu za Slovačku

Kako piše DW, Čaputova je drugačija od brojnih populista i nacionalista te se zalaže za progresivnu politiku i lijevo-liberalne reforme. Podržavaoci ovakvih ideja ne zalažu se samo, kao klasični politički liberali, za više pravne države, transparentnost i dobro upravljanje već prije svega za više socijalne pravde i društvene solidarnosti.

Politički uspon Zuzane Čaputove objašnjava se ogorčenjem brojnih Slovaka zbog korupcijskih i kriminalnih afera njihove vladajuće elite, ali i izostankom promjena nakon ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka koje je, između ostalog, i potaknulo promjenu vlasti u Slovačkoj. Nova predsjednica poručila je da će se boriti protiv takve sprege političara i sumnjivih oligarha.

Inače, Čaputova je radila dva desetljeća kao odvjetnica koja se borila za građanska prava, a u dugogodišnjem pravnom sporu dobila je značajnu presudu za Slovačku, kojom se sprječava uspostava ilegalnih odlagališta smeća u njezinom rodnom gradu Pezinoku, sjeveroistočno od Bratislave.

izbori

predsjednica

Slovačka

Zuzana Čaputova

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter