teroristi ne miruju

Tko je nasljednik Osame bin Ladena i vođa Al-Qaide koji muslimane poziva na nove napade na Zapad? Otkrio je i tko se treba bojati


Mia Peretić
12.09.2019.09:05
Tko je nasljednik Osame bin Ladena i vođa Al-Qaide koji muslimane poziva na nove napade na Zapad? Otkrio je i tko se treba bojati
Reuters

sažeto

Prema izvješću UN-a, brojni bi se ISIL-ovi borci mogli okrenuti starijoj organizaciji


Mia Peretić
12.09.2019.09:05

Ayman al Zawahiri, vođa terorističke organizacije Al-Qaida, u govoru održanom povodom 18 godina od rušenja nebodera Svjetskog trgovačkog centra, pozvao je muslimane da napadnu ciljeve u Sjedinjenim Američkim Državama, Europi, Izraelu i Rusiji.

Teroristi objavili snimku u kojoj pozivaju na nove napade

U video snimci koju je objavila teroristička skupina, 68-godišnji al Zawahiri kritizira "povratnike" iz džihada, posebno se obraćajući onima koji su u zatvoru promijenili stav po pitanju napada 11. rujna, te koji ga sada smatraju neprihvatljivim zbog stradanja civila. 

"Ako želite da se džihad fokusira samo na vojne mete, američka vojska je prisutna širom svijeta, od istoka do zapada. Vaše države su pune američkih baza sa svim tim nevjernicima i korupcijom koju šire", rekao je u snimci al Zawahiri. Njegov je govor trajao 33 minute i 28 sekundi, no nije poznato kada je točno snimljen, piše CBS.

Ayman al Zawahiri je Egipćanin koji je nakon ubojstva Osame bin Ladena došao na čelno mjesto u Al-Qaidi. Pretpostavlja se da se krije negdje u pograničnom području između Afganistana i Pakistana, no kako tvrde izvještaji UN-a, u lošem je zdravstvenom stanju.

Ne zna se koliku prijetnju i dalje predstavlja Al-Qaida, no UN se u izvješću boji jedne stvari

Tijekom proteklih godina, Al-Qaida je bila zaokupljena borbom s konkurentskim džihadističkim militantima poput takozvane Islamske države, koja je 2014. godine zauzela velike dijelove Iraka i Sirije, te tamo proglasila kalifat, istovremeno razvijajući ogranke u zemljama diljem svijeta.

Iako je kalifat srušen, njihovi su militanti još i danas aktivni, te i dalje preuzimaju odgovornost za brojne terorističke napade. UN-ovo izvješće kaže kako nije poznato u je kojoj mjeri Al-Qaida i dalje neposredna globalna prijetnja, no upozoravaju da bi se neki razočarani ili potencijalni članovi ISIL-a mogli okrenuti starijoj organizaciji. 

terorizam

prijetnje

napadi

al qaida

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter