TEŽAK UDARAC ZA TURSKOG PREDSJEDNIKA

Tko je muškarac iz BiH koji je pomogao srušiti Erdogana u Istanbulu i kako su cijene krumpira i luka presudile u izborima


Matej Devčić
26.06.2019.11:55
Tko je muškarac iz BiH koji je pomogao srušiti Erdogana u Istanbulu i kako su cijene krumpira i luka presudile u izborima
Dylan Martinez/REUTERS

sažeto

Emir Mujačić porijeklom iz trebinja radio je u kampanji Ekrema Imamoglua koji je pobjedio Erdoganovog kandidata na izborima za gradonačelnika


Matej Devčić
26.06.2019.11:55

Binalij Yildirima, kandidat stranke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, izgubio je na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula. Gubitak najvećeg grada i ekonomske prijestolnice Turske, kojom je AKP vladao posljednjih 25 godina, težak je udarac za Erdogana, koji je i sam bio gradonačelnik Istanbula.

Yildirima je, naime, pobijedio Ekrem Imamoglu, član sekularne Republikanske narodne stranke (CPH), a što je presudio takvom rezultatu otkrio je Emir Mujačić, diplomirani inženjer elektrotehnike porijeklom iz Trebinja koji je radio u Imamogluovoj kampanji.

Cijene porasle, a mjere za stabilizaciju nisu pomogle

Mujačić trenutno živi i radi na Floridi, aktivno je kao IT stručnjak u Istanbulu sudjelovao na prvim izborima u kampanji kandidata CHP-a, a onda se vratio u Ameriku, odakle je kampanju Imamoglua vodio putem društvenih mreža.

REUTERS/Kemal Aslan

Mujačić je naglasio kako nije mogao mirno promatrati posljedice turskog režima te da je kritički gledao na promjene turskog ustava kojim je Erdogan sebi osigurao ovlasti da može s državom raditi što hoće bez ičije kontrole.

"U kampanji za predsjednika Erdogan je obećao borbu protiv kriminala, inflacije, nepravde, efikasniju ekonomiju. Ali, već u prvim danima poslije izbora inflacija se razbuktava, nezaposlenost raste, turskoj liri pada vrijednost. Cijene drastično rastu i narod počinje trpjeti posljedice. Cijene krumpira i luka se utrostručuju. Erdogan uvodi mjere za stabilizaciju, ali ne ide", opisuje Mujačić.

Mediji pod Erdoganovom kontrolu vodili njegovu propagandu

Ističe i kako je kampanja vođena za lokalne izbore bila nepravedna jer je više od 90 posto medija u Turskoj pod Erdoganovom kontrolom vodilo njegovu propagandu. Opoziciju su, navodi, proglasili izdajnicima, ali je narod zbog rasta cijena shvatio da se ne može živjeti od onoga što serviraju mediji.

Mujačić podsjeća i da je Erdoganova stranka na izborima 31. ožujka prvo izgubila Antaliju, Mersin, Adanu, Ankaru te da je zbog gubitka Istanbula režim ponovio izbore.

izbori

Istanbul

Recep Tayyip Erdogan

Emir Mujačić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter