cipelarili i djevojku, vikali 'tko je srbin?'

Tko je gradonačelnica Supetra s kojom nema šale? Nakon napada na sezonce, u kojem je stradao i vatrogasac, napadačima 'opalila pljusku'


Mia Peretić
10.06.2019.10:50
Tko je gradonačelnica Supetra s kojom nema šale? Nakon napada  na sezonce, u kojem je stradao i vatrogasac, napadačima 'opalila pljusku'
Josko Supic / CROPIX

sažeto

Policija je objavila kako sumnja da su sezonci napadnuti jer su srpske nacionalnosti


Mia Peretić
10.06.2019.10:50

Na napad na sezonske radnike u Supetru, u kojem su stradala četiri mladića i jedna djevojka, a ozlijeđen i jedan vatrogasac, reagirala je i gradonačelnica Supetra Ivana Marković, oštro osuđujući incident zbog kojeg je donijela odluku o povlačenju donacije Tordica Kupu, čiji su sudionici ili posjetitelji bili napadači. 

Gradonačelnica zbog svega ukinula financiranje Torcida Kupa

Podsjetimo, trojica sezonaca iz Slavonije, jedan mladić s Brača i djevojka iz Varaždina vraćali su se iz noćnog provoda, kada ih je skupina od dvadesetak mladića krenula tući vičuči: "Tko je od vas Srbin?". 

"Ispred Grada Supetra i u svoje osobno ime oštro osuđujem napad koji se dogodio u našem Gradu gdje su stradala četiri mladića i jedna djevojka, od kojih je i jedan naš Supetranin. Svaki čin nasilja, ikada, igdje i prema bilo kome je jednostavno neprihvatljiv, a pogotovo da se ovako nešto desi jer netko pripada drugoj nacionalnosti ili priča nekim drugim jezikom. 

Grad Supetar je oduvijek bio i biti će tolerantan i otvoren Grad za sve koji žele doći i posjetiti naš Grad, raditi i živjeti. Ono što me tješi je da nitko od napadača nije bio iz Supetra. Ipak,ostaje gorak trag jer se ovaj napad desio u našem Gradu. 

Također, kako su napadači bili sudionici ili posjetitelji Torcida Kupa (iako se napad nije se desio za vrijeme turnira) odlučila sam povući odluku o donaciji ovom događaju jer Grad Supetar ne može poticati sportska događanja čini sudionici ili posjetitelji iskazuju mržnju. Grad Supetar će uskratiti daljnje korištenje svih sportskih terena u vlasništvu Grada za održavanje ovoga kupa.

Našem Supetranu i svima ostalima koji su pogođeni ovim napadom želim što brzi oporavak i apeliram na institucije da najstrože kazne počinitelje bez imalo milosti", napisala je na svom Facebooku.

Stradao i vatrogasac

Zbog incidenta su se oglasili i supetarski vatrogasci jer je u napadu teško ozlijeđen i jedan njihov vatrogasac koji je pokušao pomoći nesretnim sezoncima. 

"Mi, vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar najoštrije osuđujemo fizički napad na našeg člana Tomu Domančića koji se u Supetru dogodio u nedjelju ujutro nakon nogometnog turnira Torcida kup.

Poštujući vatrogasna, kršćanska i ljudska načela humanosti, zaštite i pomoći slabijima Tomo se suprostavio grupi od petnaestak momaka koji su napali, bacili na pod i počeli cipelariti trojicu sezonaca iz Slavonije i djevojku Varaždina i na koncu završio u splitskom KBC-u sa višestrukom frakturom nosne kosti.

DVD Supetar se svojim cjelokupnim djelovanjem uvijek zalagao za toleranciju i nenasilje i u tom je smjeru od svojeg osnutka do danas odgajao generacije svojih članova te ovim putem beskompromisno osuđuje svako nasilje na bilo kojoj osnovi. Vidimo iz novinskih napisa da su policijsku službenici u istraživanju ovog slučaja bili brzi i učinkoviti a očekujemo i od Torcide da se o rečenom incidentu jasno i promptno očituje u suprotnom ćemo biti prisiljeni preispitati svoje daljnje sudjelovanje u organizaciji supetarskog Torcida kupa.

Našem Tomi želimo brz i uspješan oporavak", pišu na Facebooku.

Svi su napadnuti mlađe osobe koje su prošle s lakšim tjelesnim ozlijedama, a policija je ubrzo nakon incidenta uhitila dvojicu mlađih muškaraca. U Supetru je zbog sumnje da je sudjelovao u napadu uhićen 22-godišnjak, a 19-godišnji muškarac uhićen je u Splitu. 

Policija je objavila kako sumnja da su sezonci napadnuti jer su srpske nacionalnosti. 

Odgovor na molbu udruge 'Počasni bleiburški vod' za donaciju

Za Ivanu Marković četrdesetogodišnju gradonačelnicu Supetra ovo je drugi mandat. Na izborima 2013. godine kao politička početnica kandidirala se na listi SDP-a i pomalo iznenađujuće pobijedila HDZ, dok je na izborima prije dvije godine njen uspjeh bio očekivan.

U središte javnosti došla je u ožujku ove godine, odnosno veliku pozornost izazvao je njezin odgovor na molbu udruge 'Počasni bleiburški vod' za donaciju.

Društvenim mrežama brzo se proširi odgovor gradonačelnice: "Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za Vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja našeg otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, gdje su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora. U ratu je stradalo 110 djece dok ih je 118 ostalo bez jednog, a osam bez oba roditelja. Proslavu ćemo održati u čast i prisjećanje svih onih koji su bili dio borbe velikog svjetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čovjeka."

napad

Torcida

Srbi

Supetar

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter