KOMIČAR I ROCK ZVIJEZDA PROTIV ESTABLIŠMENTA

Tko je glazbenik koji se, poput Škore, već jednom okušao u politici, a sada bi mogao igrati bitnu ulogu u formiranju političkog smjera države


100posto
22.07.2019.18:00
Tko je glazbenik koji se, poput Škore, već jednom okušao u politici, a sada bi mogao igrati bitnu ulogu u formiranju političkog smjera države
Profimedia

sažeto

Stranka rock zvijezde Sviatoslave Vakarchuke razgovarat će sa strankom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija o koaliciji u parlamentu


100posto
22.07.2019.18:00

Stranka "Sluga naroda" ukrajinskog predsjednika i bivšeg komičara Volodimira Zelenskija u ponedjeljak je objavila da je na prijevremenim parlamentarnim izborima održanim u nedjelju dobila apsolutnu većinu u parlamentu.

Stranka, koja je nazvana po televizijskoj komediji u kojoj je Zelenskij glumio izmišljenog predsjednika i zahvaljujući kojoj je došao na čelo države, osvojila je oko 40 posto glasova za listu stranaka te je uz izravno izabrane kandidate dobila 240 zastupnika u parlamentu.

Koalicija s rock zvijezdom

Zelenskij je kazao da nema namjeru formirati koaliciju ni s kim od ranijih čelništava, već je najavio da će na razgovore o kolaciji pozvati 44-godišnjeg Sviatoslava Vakarchuka, rock zvijezdu čija je stranka "Glas" prema preliminarnim rezultatima prešla izborni prag od pet posto.

Profimedia

Vakarchuk se tijekom predsjedničkih izbora u Ukrajini počeo pojavljivati u anketama prema kojima je bio ispred Petra Porošenka i samo nekoliko posto slabiji od Julije Timošenko. Iako se nije kandidirao, politički je bio aktivan dugi niz godina.

Iz parlamenta otišao zbog svađe političara

Frontmen benda "Okean Elzy", kojeg je osnovao 1994. godine, 2007. godine izabran je u ukrajinski parlament. Godinu dana kasnije daje ostavku zbog političke situacije u zemlji. Vakarchuk je objasnio da iz parlamenta odlazi zbog ukrajinskih političara koji više vremena troše na svađu nego na bitne političke odluke.

Oko svog političkog angažmana postao je rezerviraniji, no uoči Majdanske revolucije poručuje da "ni pod kojim okolnostima neće ignorirati što se događa u zemlji". Vakarchuk se javno zalagao za blisku suradnju s Europskom unijom i za borbu protiv korupcije. Isticao je potrebu za dalekosežnim reformama, no bez detalja kako ih točno provesti.

Profimedia

Iskoristio anti-establišment atmosferu

Ove godine Vakarchuk se tijekom koncerta s bine obratio obožavateljima i pitao ih jesu li siti kako se upravlja njihovom zemljom. "Koliko nas želi pravu promjenu? Koliko nas je umorno od stare politike?", upitao je Vakarchuk.

Nakon toga javnosti je obznanio da će se kandidirati na parlamentarnim izborima, osniva stranku "Glas" i ulazi u parlament. Njegova ponovna politička aktivacija podsjeća na Miroslava Škoru koji se namjerava kandidirati na izborima za predsjednika Hrvatske, jer je Vakarchuk odlučio iskoristiti rastuće anti-establišment raspoloženje u Ukrajini kako bi ostvario politički rezultat.

Ukrajina

komičar

parlamentarni izbori

Volodimir Zelenskij

rock zvijezda

Sviatoslav Vakarchuk

newsletter

Prijavite se na Newsletter