HDZ-OVAC IZ KARAMARKOVOG EŠALONA

Tko je čovjek koji će umjesto Gordana Jandrokovića nazočiti komemoraciji na Bleiburgu?


Matej Devčić
15.05.2019.18:00
Tko je čovjek koji će umjesto Gordana Jandrokovića nazočiti komemoraciji na Bleiburgu?
Goran Mehkek/CROPIX

sažeto

Predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove na Bleiburgu će nazočiti kao izaslanik predsjednika Sabora


Matej Devčić
15.05.2019.18:00

Komemoraciji na Bleiburgu koju prate brojne crkvene i političke kontroverze u Austriji i koja se održava u subotu neće prisustvovati ni šef Sabora Gordan Jandroković, iako je Sabor pokrovitelj obilježavanja bleiburške tragedije, niti premijer Andrej Plenković.

Jandroković će počast bleiburškim žrtvama odati u četvrtak kada će položiti vijence na Bleiburškom polju, u Teznom i Macelju. Na komemoraciji neće biti ni predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja inače ne dolazi ni na komemoracije na Bleiburgu ni u Jasenovcu, a ona je, podsjetimo, prije tjedan dana na Bleiburgu položila cvijeće i zapalila svijeće.

Premijer i predsjednik Sabora pak imaju dobre razloge za izostanak s komemoracije. Naime, u subotu se u Zagrebu održava veliki skup HDZ-a i Europske pučke stranke, a tim povodom u Hrvatsku dolazi i njemačka kancelarka Angela Merkel s kojom će predstavnici hrvatske Vlade odraditi i bliateralni susret.

Na Bleiburg šalju čovjeka bliskog Karamarku

Na komemoraciji će u ime Vlade nazočiti ministar uprave Lovro Kušćević te ministar branitelja Tomo Medved, dok će kao izaslanik Gordana Jandrokovića nazočiti predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Ante Sanader. Naime, Sanader je od 2015. do 2016. obnašao mandat zastupnik u Hrvatskom Saboru, dugogodišnji je šef splitsko-dalmatinskog HDZ-a te je predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

Zeljko Puhovski/CROPIX

2012. godine bio je Karamarkov kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a te je na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva kooptiran u to tijelo stranke. Karamarko je tada tu odluku Predsjedništva objasnio činjenicom da je Splitsko-dalmatinska županija iz koje dolazi Sanader, vrlo važna za stranački život HDZ-a, pa i ona mora imati svoga predstavnika u vrhu stranke.

Sanader je slovio i za jednog od glavnih Karamarkovih uzdanica u kampanji za parlametnarne izbore 2015. godine zahvaljujući kojoj je i završio u Saboru gdje je obnašao dužnosti potpredsjednika Sabora, člana Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, Odbora za zakonodavstvo te Odbora za zaštitu okoliša i prirode. Između ostalog, na unutarstranačkim izborima 2016. Sanader je bio jedan od pretendenata za mjesto potpredsjednika stranke.

"Čovjek nije pozdravljao nacističkim pozdravom"

Jedan od istupa po kojima je Sanader ostao upamćen, a veže se uz Bleiburg, bio je onaj kada je komentirao uhićenje njegovog stranačkog kolege Anđelka Bosančića, istaknutog HDZ-ovac i osnivača te stranke u Dugopolju, zbog salutiranja tijekom komemoracije u Austriji 2018. godine.

Sanader je tada poručio kako su mu svi očevici koji su bili u blizini gospodina Bosančića potvrdili kako "čovjek nije pozdravljao nacističkim pozdravom", te da je uhićen zbog "spleta gluposti".

HDZ

komemoracija

Bleiburg

Ante Sanader

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter