kada zaiskri u eteru

Tko je bježao, a tko bolje da nije došao: TV-skandali koji su obilježili naše političke emisije


Daniel Radman
16.05.2018.18:00
Tko je bježao, a tko bolje da nije došao: TV-skandali koji su obilježili naše političke emisije
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Otvoreno, Nedjeljom u 2, preidzborna sučeljavanja... svugdje je bilo neugodnosti


Daniel Radman
16.05.2018.18:00

Zaiskrilo je u HRT-ovom "Otvorenom". Pošlog tjedna je Slavko Goldstein prijetio da će napustiti emisiju, a prekjučer su se predsjednik Sabora Željko Reiner i bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić svađali skoro kao mala djeca. Reiner je s papira čitao "provokacije" koje su bockale mostovca, pa je ovaj revoltiran ustao sa stolca, krenuo prema Reineru i umalo mu preoteo papir.

No, nisu ovakve situacije od jučer. Mi smo se prisjetili još bisera gostiju "Otvorenog", ali drugih političkih emisija. Neki su bježali iz studija, a neke bolje da nisu ni pozivali.

Dikan baca prsten usred emisije

screenshot

Mislav Bago je moderirao "Otvoreno" 2007. na temu prava privatnosti javnih osoba. U studiju su se našli spisateljica Vedrana Rudan, novinarka Tonkica Zlački i glavni akter Josip "Dikan" Radeljak. Emisija je uredno išla svojim tijekom, sve dok se Radeljak iz čistog hira nije počeo nabacivati Vedrani Rudan. Kad je dobio komentar da je zauzet čovjek, jednostavno je skinuo vjenčani prsten i bacio ga u smjeru Bage i Zlački. "Ja sam od ovog trenutka slobodan", ponosno je izjavio Radeljak, dok su voditelj i njegova gošća pogledom tražili bačeni prsten.

Sukob političkih analitičara: Gjenero pobjegao od Ivkošića

U studenom 2008. emisija "Otvoreno" bavila se predsjedničkim izborima. U studiju pored Dijane Čuljak nisu bili političari, već politički analitičari, a došlo je do okršaja između Davora Gjenera i Milana Ivkošića. Da budemo precizniji, nisu se ono toliko prepucavali, koliko mu je Ivkošić upadao u riječ. Gjeneru je "pala roleta" i napustio je studio. "Oprostite, laku noć", ispričao se Gjenero moderatorici i izišao iz studija. 

Dečko s Trešnjevke bježao od Bage

Kad je napokon došlo do izbora, strasti su uzavrele i među političarima, pa je predsjednički kandidat Boris Mikšić napustio predizborno sučeljavanje Nove TV. Mislavu Bagi je zamjerio što ga je pozvao među 'drugoligaše'. U prvoj emisiji Bago je okupio Ivu Josipovića, Andriju Hebranga, Nadana Vidoševića, Dragana Primorca i Vesnu Pusić, a u drugoj su se, od pet kandidata, pojavili samo "dečko s Trešnjevke" Mikšić i sad već zaboravljeni Slavko Vukšić. Mikšić je odustao već nakon drugog pitanja, kad ga je Bago upitao "čega se najviše sramite". "Vi se trebate sramiti na koji način tretirate kandidate", odbrusio mu je Mikšić i ostavio moderatora samog s Vukšićem.

Damir Krajac / CROPIX

Stankoviću su dvaput bježali...

Najkontraverznijem saborskom zastupniku Ivanu Pernaru napuštanje emisije dođe "pod dobar dan". Ipak, najviše pažnje izazvao je bijeg iz "Nedjeljom u 2". S Aleksandrom Stankovićem raspredao je o programu HTV-a, a kad ga je voditelj prekinuo u izlaganju Pernar mu je prvo zaprijetio odlaskom, a potom prijetnju i ostvario. "Ja vidim da mi ne dozvoljavate da govorim, ja vam izlazim iz emisije i želim vam svako dobro. Doviđenja gospodine Stankoviću", rekao je Pernar i napustio studio nakon 15-ak minuta. Stankoviću je emisiju napustio i Emir Kusturica, ali ta emisija je bila snimana unaprijed.

Kakva bi bila lista bez Zdravka Mamića?

Zdravko Mamić objednio je kategorije "Otvorenog" i "NU2". Bez obzira o kojim se elitnim HTV-ovim emisijama radilo, Maminjo je napravio show (ako pitata štovatelje njegovog lika i djela) ili skandal (ako pitate  sve druge).  

skandali

Josip Radeljak Dikan

TV emisija

Mislav Bago

Davor Gjenero

Milan Ivkošić

Boris Mikšić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter