video: 'gola parada'

Tisuće aktivista uhićeno je diljem svijeta. No, najdalje su otišli u Australiji, tamo se situacija smirila tek kad su prosvjednici ostali bez odjeće!


Daniel Radman
12.10.2019.18:00
Tisuće aktivista uhićeno je diljem svijeta. No, najdalje su otišli u Australiji, tamo se situacija smirila tek kad su prosvjednici ostali bez odjeće!
Reuters

sažeto

Prosvjednici u Melbourneu održali su 'golu paradu'. U odnosu na prethodne dane, sada je prvi put prošlo bez incidenata


Daniel Radman
12.10.2019.18:00

Ovog tjedna mogli ste čuti o prosvjedima skupine 'Extinction Rebellion', klimatskih aktivista koji već nekoliko dana prosvjeduju diljem svijeta, od bliskih nam Austrije, Njemačke i Francuske, pa sve do južne hemisfere, Australije i Novog Zelanda. Između ostalog, zahtjevaju od vlada da proglase klimatsko izvanredno stanje.

Najuzavrelije je bilo u Londonu, tamošnja policija uhitila je više od tisuću ljudi. Pokušavali su blokirati prometnice, zračnu luku, a stradala je i javna televizija BBC čiji je ulaz također bio blokiran.

Australci se raskomotili

No, najdalje su otišli Australci. Oni su se skinuli pa tek onda prosvjedovali. Danas im je bio šesti dan prosvjeda, no za razliku od Britanije na 'goloj paradi' u Melbourneu nije bilo nikakvih incidenata. Dobro, nekomu je golotinja možda i incident, no policija nije privela ni jednu osobu.

Zanimljivo, i u Australiji su do danas policajci imali pune ruke posla pa proizlazi da je bez odjeće sve prošlo mirnije.

Tijela kao transparenti

Većina prosvjednika je zadržala donje rublje, a bilo je i onih koji su svoja gola tijela iskoristili kao transparente. 'Kompostirajno bogate', 'zaustavimo izumiranje, pokrenimo pobunu', samo su neke od poruka koje su uputili.

Inače, sam pokret započeo je s akcijama lani, a koordiniranim prosvjedima diljem svijeta ovog listopada pokazuju da su sve ozbiljniji. Inače, prepoznatljivi su po znaku pješčanog sata kao simbola da nam vrijeme istječe.

prosvjedi

Extincion Rebellion

klimatski aktivisti

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter