Policiju su pozvali učitelji

Tinejdžeri pod istragom zbog pjevanja ozloglašenih pjesama nakon povratka iz logora, mjesta na kojem su zatvorenike vješali i razapinjali


100posto
05.11.2019.18:30
Tinejdžeri pod istragom zbog pjevanja ozloglašenih pjesama nakon povratka iz logora, mjesta na kojem su zatvorenike vješali i razapinjali
Profimedia

sažeto

Buchenwald je prvi i najveći koncentracijski logor izgrađen na tlu Njemačke


100posto
05.11.2019.18:30

Školski izlet u jedan od najmračnijih koncentracijskih logora Buchenwald nije se previše dojmio šačicu njemačkih tinejdžera, koji nisu imali ništa protiv pjevanja antisemitskih pjesama nakon povratka s izleta. Logor Buchenwald je mjesto gdje je preminulo preko 56.000 zatvorenika tijekom Drugog svjetskog rata. Bio je to prvi i najveći logor smrti unutar granica Njemačke.

Trojica 14-godišnjaka navodno su pustili pjesmu na pametnom telefonu i uz nju pjevali, kada se njihov razred autobusom vraćao s izleta iz memorijalnog centra Buchenwald koji je smješten istočno od Dresdena.

Profimedia

Priča je odjknula u lokalnim medijima ubrzo nakon što su profesori prijavili to neumjesno ponašanje policiji, pokrenuta je istraga zbog poticanja na mržnju.

Oštre reakcije

Incident je izazvao mnogo reakcija baš zbog ozloglašenosti mjesta na kojem su bili. Vodili su ga smrtonosni SS odredi, u logoru je bilo preko 280.000 zatvorenika tijekom najvećeg zamaha. Osim Židova iz svih dijelova Europe i SSSR-a, unutra su zatvoreni i Poljaci, Romi, kao i Sovjetski ratni zarobljenici.

Buchenwald nije bio velik kao Auschwitz, koji je također poznat po svojim plinskim komorama, ali situacija je bila jednako teška. Neki zatvorenici smaknuti su vješanjem ili razapinjanjem na križ, dok su drugi preminuli u medicinskim eksperimentima ili su se pak našli pod proizvoljnom paljbom pripadnika čuvara iz SS postrojbi.

Profimedia

Kada je Američka vojska oslobodila logor 1945. tamo je umrlo ukupno 56.545 ljudi. Gotovo svaki četvrti zatvorenik koji je tamo bio zatočen je umro. Nakon rata Buchenwald je sačuvan kao memorijalni centar.

Ironično, škola u koju idu ova tri izgrednika - nosi ime prema poznatom njemačkom antropologu Theu Kochu, kako piše Die Welt, dobitniku brojnih nagrada za prevenciju ekstremizma.

Njemačka

nacisti

koncentracijski logori

Buchenwald

newsletter

Prijavite se na Newsletter