KOGA BISTE VI ODABRALI?

Timeova nominacijska lista za osobu godine ovog je puta dosta neobična, može li Trump postati lice 2018.?


Tomislav Kukec
11.12.2018.12:20
Timeova nominacijska lista za osobu godine ovog je puta dosta neobična, može li Trump postati lice 2018.?
REUTERS

sažeto

Migranti, rat, ubojstva špijuna, rat, uhićenja, izmišljena afrička nacija, seksualno zlostavljanje, ubojstvo novinara, pokolj u školi i rizik od nuklearnog rata obilježili su 2018. E, da, i Meghan Markle


Tomislav Kukec
11.12.2018.12:20

Već 91 godinu utjecajni američki časopis Time bira osobu godine. 

Čine to na zalasku godine kako bi definirali lice koje je po odabiru njihovih urednika, a recentnije i samih čitatelja, najviše običježilo godinu na zalasku. Pritom osoba koja će krasiti specijalno izdanje Timea ne mora nužno biti pozitivac, već osoba koja je svojim postupcima, dobrim ili lošim, utjecala na svijet u toj godini. 

Trump i Putin, braća ili neprijatelji?

Tako je prve godine, 1927., ugledni Time osobom godine proglasio mladog avijatičara Charlesa Lindbergha, koji je te godine zrakoplovom prvi samostalno preletio Atlantik. 

Iz Time-ovih se izbora uvijek dade iščitati duh vremena, ali i dati naznaka budućnosti koju svijet očekuje, a po tome sudeći, godina iza nas nije bila bajna. 

Na prvom mjestu kandidata našao se kontroverzni američki predsjednik Donald Trump.

Reuters

Iako je vođa jedne od najvećih velesila na svijetu, Trump drugu godinu svog mandata nije iskoristio kako bi donio mir i prosperitet planetu, već upravo suprotno. Tako je, ističu Timeovi urednici,  uz niz drugih radikalnih i često nejasnih poteza, uveo kontroverznu politiku razdvajanja obitelji ilegalnih migranata na granicama, što je dovelo do pritvaranja malene, uplakane djece, a zemlju je uveo i u strašan trgovinski rat sa Kinom. Trump je svakako lice koje je obilježilo 2018. godinu i zasigurno jedan od razloga zbog kojeg bi dobar dio planete htio da je ovu godinu prespavao. 

A da se ne bi javila ljubomora, na drugo mjesto kandidiranih morao se svrstati Trumpov najveći prirodni neprijatelj, iako neki kažu i blizak saveznik i priajtelj, - ruski predsjednik Vladimir Putin. Bivši KGB-ovac koji već godinama čeličnom rukom vlada Ruskom federacijom također nije nominiran po dobrom. Optužuje ga se za manipuliranje američkim predsjedničkim izborima 2016., trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji, te eskalaciju tenzija sa Ukrajinom koja prijeti otvorenim ratom. Putin i Trump su, na žalost, slika i prilika svijeta u kojem živimo te lica koja svojim postupcima imaju (pre)golem utjecaj na sudbinu ostatka svijeta. 

Reuters

Najmlađi kandidat Ryan Coogler

Slijedi Robert Mueller, direktor američkog FBI-a, a ne možemo se oteti dojmu da je on na listi kako bi stvorio svojevrsni balans između prvog i drugog kandidata. Kao specijalni istražitelj Mueller je radio na slučaju ruskog miješanja u američke izbore, ali i otvorio niz istraga protiv osoba povezanih s Trumpovom kampanjom i administracijom, što je uzrokovalo otvaranjem 191 kaznenog slučaja, uhićenjem 32 osobe te optužbama protiv tri kompanije. 

Svojim najnovijim filmom Crna pantera (Black Panther) mjesto među kandidatima za Time-ovu osobu godine dobio je i mladi redatelj Ryan Coogler. Film snimljen ove godine već mu je donio 29 različitih nagrada i više od 60 dominacija, a kroz priču o izmišljenoj afričkoj, tehnološki naprednoj anciji Wakanda i njihovom princu Crna pantera hrabro propituje opasnosti i međuodnose imperijalizma, monarhizma i kolonijalizma. 

Godinu iza nas obilježila je još jedna teška tema - seksualno zlostavljanje. Tisuće žena diljem svijeta skupilo je hrabrost i u sklopu MeToo pokreta ispričalo svoja ponižavajuća iskustva s napaljenim šefovima, suradnicima, poznanicima i drugima koji su ih tretirali kao komad mesa i objekt seksualne pohote. Među njima se istaknula i kalifornijska profesorica psihologije Christine Blasey Ford, postavši simbolom žrtava seksualnog zlostavljanje nakon što je pred američkim senatorima ispričala svoje iskustvo. Seksualno ju je zlostavljao tada kandidat, a danas sudac američkog Vrhovnog suda, Brett Kavanaugh.

Ugušen i raskomadan

Reuters

Kraj godine obilježilo je surovo i neviđeno brutalno ubojstvo novinara i kolumnista Washington Posta Jamala Khashoggija. Novinari svakog dana diljem svijeta, više ili manje, riskiraju zdravlje i živote kako bi svojim čitateljima donijeli informaciju što se uistinu događa u svijetu koji nas okružuje. Često su izloženi pritiscima, napadima, prijetnjama, pa čak i teškom fizičkom nasilju, no slučaj saudijskog novinara ostat će upamćen kao jedan od najstrašnijih u povijesti novinarstva. Khashoggi je bio poznati kritičar režima saudijskog princa Mohameda al Salmanija, a posljednji puta viđen je živ kada je ušao u veleposlanstvo svoje zemlje u Istanbulu. Detalji njegove strašne sudbine tek se otkrivaju, no prema svim informacijama Khashoggi je ugušen, masakriran, raskomadan, a ostaci njegova tijela još uvijek nisu pronađeni.

Američka javnost već se desetljećima dijeli oko pitanja prava na nošenje oružja. I dok pobornici oružja, ali i žestoki i moćni lobi proizvođača oružja, tvrde da je riječ o ustavnom pravu svakog Amerikanca, protivnici ukazuju prstom na strašna krvoprolića, masovne pokolje u školama i druge tragedije koje su počinjene zahvaljujući činjenicom da, karikirano, svaki srednjoškolac u SAD-u može okolo nosati bacače raketa i glumiti da je u igrici GTA.

Screenshot

Imamo i mirotvorca godine

Nakon strašnog pokolja na Valentinovo u Parklandu, gdje je u masovnoj pucnjavi u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas ubijeno 17 ljudi, učenici te škole organizirali su se u #NeverAgain pokret (nikad više, prev.a.) te pokrenuli Marš za naše živote diljem Sjedinjenih Američkih Država, tražeći reformu zakona o nošenju oružja. Pokret je kandidiran za "osobu" godine.

Nakon svih strašnih vijesti, vrijeme je i za jednog mirotvorca. Riječ je o južnokorejskom predsjedniku Moon Jae-inu (Južna, ona dobra Koreja), koji je povukao nekoliko ključnih poteza za mir svoje države ali i svijeta sa Sjevernom Korejom (ona loša, diktatura). Moon je najprije ugostio sestru sjevernokorejskog diktatora Kim Jong Una na Zimskoj olimpijadi, a potom održao i tri povijesna sastanka s njime na korejskom polutoku, te aktivno posredovao u organizaciji dotad nezamislivog susreta Kima i Donalda Trumpa. 

Reuters

Kao rezultat njegovih mjera Sjeverna Koreja nije ispalila nuklearne rakete na Seul ili Havaje, što posljedično nije dovelo do svjetskog nuklearnog uništenja, što smatramo dosta opravdanim razlogom zašto ste u mogućnosti čitati ovaj tekst. Good job Mr. Moon!

I ajmo malo do estrade, one svjetske. Bivša glumica Meghan Markle postala je globalna megazvijezda udavši se u britansku Kraljevsku obitelj. Točka, kraj. To je njena zasluga. Osoba godine?

Getty Images

Donald Trump

Meghan Markle

Vladimir Putin

Jamal Khashoggi

osoba godine

Time

Robert Mueller

Ryan Coogler

Christine Blasey Ford

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter