ANGAŽIRANI SU SVI, OD FANOVA DO VELEPOSLANSTVA

Thompsonu opet zabranjen koncert zbog 'veličanja fašizma', a Plenković to nikako ne može razumjeti


Vid Barić
17.05.2017.20:25
Thompsonu opet zabranjen koncert zbog 'veličanja fašizma', a Plenković to nikako ne može razumjeti
Bozidar Vukicevic / CROPIX

sažeto

Andrej Plenković ne može shvatiti zašto je Thompsonov koncert opet zabranjen te je zatražio od veleposlanice u Ljubljani da ispita kako je do toga došlo


Vid Barić
17.05.2017.20:25

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu da je - nakon što je čuo da je u Mariboru zabranjen Thompsonov koncert - od hrvatske veleposlanice u Ljubljani zatražio da ispita o čemu se radi i da izvijesti o tome koji su razlozi za zabranu koncerta.

Plenković je u Gospiću, gdje je došao poduprijeti kandidate HDZ-a za lokalne izbore, na novinarsko pitanje kako gleda na zabranu Thompsonova koncerta, odgovorio:

"Nikako dobro. Zatražili smo jutros, kad smo čuli te informacije, od naše veleposlanice Vesne Terzić u Ljubljani da ispita o čemu se radi i da nas izvijesti o tome koji su razlozi za zabranu koncerta. Meni nije poznato koji bi to razlozi mogli biti", rekao je Plenković.

Podsjetimo, prvi je zabranu Thompsonovog koncerta još prije mjesec dana zatražio sam gradonačelnik Maribora, Andrej Fištravec. Tom je prilikom istaknuo kako u tom gradu "nema mjesta ikonografiji koja izaziva podjele i potiče fašizam". Istovremeno su neke udruge krenule s prikupljanjem potpisa za otkazivanje koncerta. Prema navedenom koncertu nisu bili blagonakloni niti predsjednik države Borut Pahor, predsjednik vlade Miro Cerar te predsjednik parlamenta Milan Brglez koji je u svojoj reakciji bio najoštriji.

"Perković i njegov koncert su neprimjereni, kako za Maribor tako i za Sloveniju. On u svojim pjesmama veliča ustaški režim i netoleranciju prema nehrvatima", izjavio je Cerar uoči koncerta za slovenske medije, dodavši kako njegove riječi potvrđuje tekst Perkovićeve pjesme Anica, kninska kraljica.

Marko Perković Thompson je u posljednjim danima prije koncerta u više navrata dao intervjue za slovenske medije, uključujući i državnu televiziju, u kojima je osporavao teze koje iznose oni koji se zauzimaju za zabranu njegovih koncerata. Nije mu to, međutim, bilo previše od pomoći – koncert je naposljetku i zabranjen.

Po zabranjivanju koncerta je Marko Perković Thompson za Dnevnik.hr. izjavio kako "etikete koje im prišivaju nisu točne" te kako "očekuje da ga država zaštiti kao hrvatskog građanina".

"Niti ja, niti moja publika, niti moja glazba, niti jedna moja izjava u javnosti nije ljude pozivala na nikakvu podjelu", dodao je.

Thompson smatra kako njegovi obožavatelji "nisu fašisti i širitelji mržnje". Nije objasnio zbog čega se onda u pravilu koriste fašističkim pokličem koji je služio kao službeni pozdrav i krilatica zločinačke takozvane Nezavisne Države Hrvatske. Također nije objasnio zašto i sam koristi taj poklič kao uvertiru u pjesme iz svojega repertoara.

Od hrvatskih je političara zatražio da se očituju oko teze da su on i njegovi obožavatelji fašisti koji šire netrpeljivost i mržnju.

Njegovi su koncerti do sada bili zabranjivani u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj.

I Ministarstvo vanjskih poslova reagiralo na zabranu Thompsonovog koncerta u Sloveniji

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i hrvatsko veleposlanstvo u Ljubljani u kontaktu su sa slovenskom stranom radi osiguranja jednakopravnog tretmana hrvatskih državljana u njihovim poslovnim aktivnostima u Sloveniji, pa tako i u slučaju Marka Perkovića Thompsona kojemu je u Mariboru zabranjen koncert, priopćilo je u srijedu ministarstvo.

Uvažavajući činjenicu da odluka o održavanju koncerta spada pod odgovornost nadležnih vlasti Slovenije, hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da će nastaviti komunikaciju sa slovenskom stranom kako bi se izbjegle slične situacije u budućnosti, odgovarajući na zamolbu Hine da komentira odluku mariborskih vlasti.

 

koncert

Andrej Plenković

Slovenija

zabrana

Marko Perković Thompson

Miro Cerar

Maribor

Borut Pahor

Milan Brglez

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter