'Živio u vrijeme kojem nije dorastao'

Teška paljba po 'svecu' iz srca Zagreba: 'Stepinac je bio slabić koji je blagoslivljao ustaše!'


Vjekoslav Paun
14.07.2017.07:40
Teška paljba po 'svecu' iz srca Zagreba: 'Stepinac je bio slabić koji je blagoslivljao ustaše!'
Reuters

sažeto

"Crkva, po svojoj biti konzervativna bilo u kojem svom ogranku, daje “caru carevo” pa je stoga Stepinac blagoslovio ustaško oružje i vojnike, pritom otvoreno sretan zbog uspostavljanja hrvatske države", zaključila je Julija Koš


Vjekoslav Paun
14.07.2017.07:40

Julija Koš, voditeljica knjižnice i arhiva Židovske općine Zagreb, dala je intervju za srpski Blic u kojem je prokomentirala Alojzija Stepinca dok mješovita komisija na posljednjem sastanku u Rimu razmatra život i djelo poznatog hrvatskog svećenika.

"Stepinac je bio provincijski katolički biskup od one mršave, žestoko pobožne, asketske vrste, a kojem se dogodilo živjeti u trenutku kojem nije bio dorastao, u trenutku kada su na vlast dolazile ustaše i njihov zločinački režim.", rekla je Koš i nastavila:

"Crkva, po svojoj biti konzervativna bilo u kojem svom ogranku, daje “caru carevo” pa je stoga Stepinac blagoslovio ustaško oružje i vojnike, pritom otvoreno sretan zbog uspostavljanja hrvatske države", zaključila je Julija Koš.

Čini se da niti papa Franjo neće "presjeći", informacije iz Vatikana govore kako kardinal bl. Alojzije Stepinac neće biti kanoniziran za aktualnoga pontifikata pape.

"Papi nije stalo da izaziva dalje konfrontacije, on će vjerojatno odgoditi Stepinčevu kanonizaciju. A što se Mješovite komisije tiče, tu zajedničkih stavova neće biti, osim što će se obje strane usuglasiti oko ocjene neprihvatljivih postupaka vlasti u izricanju presude Stepincu 1946. I jedni i drugi ostat će ukotvljeni na svojim pozicijama.", rekao je nedavno Ivica Maštruko, bivši veleposlanik pri Svetoj stolici.

papa Franjo

Alojzije Stepinac

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter