SCOTLAND YARD OTKRIO IME

Teroristički napad u Londonu počinio je Khalid Masood


Ružica Matić
23.03.2017.17:05
Teroristički napad u Londonu počinio je Khalid Masood
Stefan Wermuth/REUTERS

sažeto

Pokojni 52-godišnji Masood policiji je bio poznat zbog niza zločina i prekršaja, no nisu ga povezivali s terorizmom


Ružica Matić
23.03.2017.17:05

Scotland Yard otkrio je kako je čovjek za kojeg se smatra da je počinio teroristički napad u centru Londona 52-godišnji Khalid Masood. On se prvo zaletio automobilom u ljude na Westministerskom mostu, a policija ga je ustrijelila ispred britanskog parlamenta nakon što je nožem napao policajca. Osim njega zasad su preminule četiri, a ranjeno je više od 40 osoba. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država

Masood je rođen 1964. u engleskoj pokrajini Kent, a zadnje prebivalište bilo mu je u West Midlandsu. Koristio je više identiteta i bio je poznat policiji zbog više osuda za fizičke napade, nanošenje teških ozljeda, posjedovanje oružja i narušavanje javnog reda i mira. Prvi put je osuđen još 1983. godine zbog oštećenja tuđe imovine, a posljednja osuda je iz 2003. zbog nezakonitog posjedovanja oružja. 

"Masood trenutačno nije bio ni pod jednom istragom i nema ranijih obavještajnih podataka koji bi upućivali na to da kani izvršiti teroristički napad", priopćila je britanska policija. 

Prije nekoliko godina ispitala ga je britanska obavještajna služba MI5 u vezi s nasilnim ekstremizmom, no zaključili su da je 'nebitna osoba'.

Sky News javlja kako je Masood bio oženjen i otac troje djece. "Bio je krupan momak, kao bodybuilder, ne biste mu se voljeli zamjeriti. Promijenio je religiju i bio jako pobožan. Petkom mu niste mogli doći u kuću jer je molio", rekao je izvor koji ga je upoznao preko posla. 

Guardianu se javila Iwona Romek iz Birminghama koja tvrdi da jo je Masood bio susjed. "Bili su draga obitelj, vrlo zatvorena. On je bio vrlo miran. Imao je mladu ženu iz Azije i malo dijete koje je išlo u školu. Bio je dobar tip. Viđala sam ga kako uređuje svoj vrt. Nikada nije bilo problema s njim", rekla je Romek i dodala kako je cijela obitelj prije nekoliko mjeseci odselila i kako od tada nije čula za njih.

Britanska policija dosad je uhitila sedam osoba u istrazi napada. Uz 12 Britanaca, među žrtvama je i troje francuske djece, dvoje Rumunja, četvero građana Južne Koreje te državljani Njemačke, Poljske, Irske, Kine, Italije, Grčke i SAD-a, javlja Hina. Od ozljeda koje mu je nožem zadao Masood preminuo je policajac Keith Palmer (48) koji je čuvao zgradu parlamenta. 

Od ljudi na koji je Masood naletio autom na mostu preminula je majka dvoje djece Aysha Frade (43) i američki turist Kurt Cochran (54) koji je u Londonu sa suprugom slavio 25. godišnjicu braka.

terorizam

London

teroristički napad

Khalid Masood

Scotland Yard

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter